Települési hírek

Békés – „A legszebb konyhakertek” 2018

A Békési Kistérségi óvoda és Bölcsőde Fürkész Központi Óvodája „Magyarország legszebb konyhakertje” – 2018 elnevezésű országos díjat nyert 

“A legszebb konyhakertek” – 2018.

Kovács Szilvia programigazgató, Karcag város alpolgármestere által létrehozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz csatlakozott a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde székhely óvodája.

A Fürkész Központi Óvoda zöldséges, fűszer- és gyógynövény kertjével valamint, gyümölcsösével nevezett be az idei versenyre.

A program célja: elismerni a kertművelők munkáját és ezzel ösztönözni a gyermekeket, családokat arra, hogy saját kertjükben alakítsanak ki konyhakertet, gondozzák azt, termesszenek benne maguk és családjuk számára minél több konyhakerti zöldséget, gyümölcsöt.

Óvodai kertünk megtekintésére 2 alkalommal (2018 június 01 – augusztus 15-ig) került sor.

Díjazás: Közösségi – Intézményi kategóriában elnyertük az első díjat. Ami további lehetőséget biztosított az országos jelölésre.

2018.10.16-án, hétfőn kiosztották, idén 6. alkalommal meghirdetett ” A legszebb konyhakertek” országos díjait. Idén minden eddiginél több 45 országos díj született.

Az Agrárminisztérium Darányi Ignác termében tartott országos díjkiosztó ünnepségen Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte a kertészkedés egyéni és társadalmi hasznát, amely a benne dolgozó személyek testi-lelki erőforrása.

Közösségi kategóriában hét országos díj talált gazdára az idén. A balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda, a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde Fürkész Központi Óvoda, a Budapest XIX. kerületi „Első Kis-Pesti Kert”, a Budapest XVI. kerületi Cinkotai Huncutka Óvoda Levendula csoportja és Gólyahír csoportja, az Esztergomi Bánomi Óvoda, a karcagi Madarász Imre Egyesített Óvoda Gépgyár úti SZIM Óvodája, az oroszlányi Önkormányzati Szociális Szolgálat Csillag Szolgáltató Pont és Baráth Domonkos intézményvezető kapta meg az elismerést.

Az országos díjunkat – (Györfi Sándor Munkácsy díjas szobrász, Magyarország érdemes művésze által készített bronz kisplasztika és egy Elismerő Oklevél,) ünnepélyes keretek között vehettük át Farkas Sándor – Agrárminisztérium parlamenti államtitkárától és Kovács Szilvia programigazgatótól. A díj átvételében segítségemre volt Kovács Jázmin – Katica csoportos óvodásunk.

„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség Díjas országos programnak nagy szerepe van abban, hogy egyre többen látnak hozzá a konyhakertek művelésének, ezáltal nemcsak szépen rendezett veteményeseket hoznak létre, hanem hozzájárulnak gazdasági hagyományaink fenntartásához is. Farkas Sándor, aki maga is aktív kertművelő, kiemelte, hogy a kert nemcsak gazdasági hasznot hoz, hanem örömöt, jó közérzetet is ad művelőinek, amire a mai korban különösen nagy szükségünk van.

A programban résztvevők példát mutatnak, bebizonyítják, hogy érdemes a kerteket bevetni, beültetni, művelni.

Az idei év kiemelt témája ” A termőföld, a talaj védelme a riolittufa segítségével” volt. Óvodai bioveteményesünkben óvjuk a termőtalajt, és fontosnak tartjuk, hogy szerves tápanyag-utánpótlást alkalmazzunk, az egészséges talaj érdekében komposztálónkból kitermelt humusszal szerves trágyázunk.

Ebben az évben összesen több mint 11 ezer 800-an művelték a kerteket, több mint 6000 húsz év alatti fiatal, gyermek, unoka, dédunoka, óvodás gyermek szorgoskodott a kertekben.Kovács Szilvia kiemelte annak fontosságát, hogy a régóta kertészkedők tudásukat, tapasztalatukat átadják, átörökítsék az utánuk jövő generációknak.

Köszönjük a díjat, büszkék vagyunk, hogy a gyermekekkel együtt gondozott kertünk elnyerte a zsűri tetszését.

Köszönjük az önkormányzat támogatását, Zsombok Ágnes program koordinátorsegítő munkáját, köszönjük Béres Istvánné intézményi igazgatónknak, hogy éveken keresztül segítette a program sikeres megvalósítását, továbbá köszönjük a családok, szülők aktív mindennapi segítségét.

Fürkész Központi Óvoda kollektívája nevében:

Fazekas Klára tagóvoda vezető

         

Forrás:https://bekesmatrix.hu/cikk/90971__magyarorszag_legszebb_konyhakertjei_2018/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük