Települési hírek

Balkány – A balkányi óvodáé az egyik legszebb konyhakert az országban

A balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda idén is részt vett „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” programban. Október 15-én országos díjat vehetett át az intézmény vezetője a fővárosban, az Agrárminisztériumban.

Az óvoda képviseletében Pásztor Lászlóné intézményvezető vette át a díjat Kovács Szilviától, Karcag város alpolgármesterétől és Farkas Sándortól, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárától.

Az óvoda tavaly pályázott először, hogy konyhakertje bekerüljön Magyarország legszebbjei közé. Akkor oklevéllel értékelték munkájukat, most azonban díjat is nyertek. A több mint kétezer megművelt kert között, melyek pályáztak, közösségi kategóriában hét országos díjat osztottak ki, az egyiket a balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda kapta.

„2015 óta, amikor a Kneipp-szigettel együtt a Lasagne-gyógynövénykert kialakításra került, a munkát – szülői támogatás mellett – az óvodásokkal együtt végezzük” – mondta el az intézményvezető. A kiskertet az egyik nagypapa jóvoltából fűzfavesszővel vették körül, a szülők földet, palántákat és magokat ajándékoznak az óvodának, így teremhet meg minden az aprócska kertben: patisszon, padlizsán, füge, menta, feketeberkenye, rozmaring, ruta, zsálya, zöldborsó, karalábé, levendula.

Az óvodások a kertművelés első fázisától az utolsóig, a borsófejtésig vagy a Márton-napi sültek fűszerezéséig részt vesznek a feladatokban. A kis konyhakertnek is köszönhető, hogy a gyerekek naponta ehetnek zöldséget, a gyógynövénykert pedig ahhoz is hozzájárult, hogy az intézmény kiérdemelje a „zöld óvoda” címet: az öntözéshez esővizet gyűjtenek, komposztálnak, és nem permeteznek.

Fotó: Polyákné Tóth Nóra, Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda

Magyar Kurír

 

Forrás: http://www.magyarkurir.hu/hirek/a-balkanyi-ovodae-az-egyik-legszebb-konyhakert-az-orszagban;

https://www.nyirgorkat.hu/?q=hir&id=2442;

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük