Települési hírek

Budapest XVI. kerület – A konyhakertek kerületi királynője

Dernovics Istvánné egy napon belül két díjat vihetett haza cinkotai otthonába. Szeptember 23-án ugyanis a kertvárosi, másnap pedig „A legszebb konyhakertek” elnevezésű verseny országos zsűrije is jutalomban részesítette. Megkérdeztük tőle, hogyan lesz egy egykori pedagógusból kerületi és országos konyhakertbajnok.

– A kert szeretete gyerekkoromig nyúlik vissza. Egy kis faluban, Püspökhatvanban születtem. Ott nemzedékről nemzedékre öröklődött a kertek művelésének tudománya. Cinkotára onnan jöttem tanulni a neves tanítónőképzőbe. Három évet végeztem itt, majd a negyediket már Balassagyarmaton, mert az közelebb volt a lakóhelyünkhöz, és oda naponta be tudtam járni. 1956-ban diplomáztam. Akkor nem ott kezdett dolgozni az ember, ahol szeretett volna, hanem ott, ahova helyezték. Először egy tanyaközpontban, a Szolnok megyei Tiszafüred-Kócson tanítottam, majd Zsámbokon. 1958-ban azonban már a sashalmi piactérrel szomszédos intézménybe kerültem, ahol ma a Waldorf iskola működik. A mai Batthyány Ilona (akkor Georgina utcai) Általános Iskola 1961-ben nyílt meg Gyarmati Imre igazgatása alatt. Akkor jöttem ide, és 30 év munkaviszony után, 1991-ben mentem nyugdíjba. Közel tizenhárom évig visszajártam tanítani, így pedagógusi pályám több mint négy évtizedig tartott, és 2017-ben vettem át a gyémánt diplomámat a Szerb Antal Gimnáziumban megtartott pedagógusnapon.

– Ön nem csak a tanítási órák alatt foglalkozott a gyerekekkel, hiszen valóságos „kulturális intézmény” volt.

– Nagyon szerettem táncokat, verseket, énekeket betanítani és kisebb színházi előadásokat rendezni a diákoknak. Ennek valahogy elterjedt a híre, és egy idő után, ha bárhol olyan eseményre készültek, ahol ünnepi műsorra volt szükség, bennünket hívtak. Természetesen ebben nemcsak az én munkám volt, hanem néhány lelkes kollégám, és a sok, hasonlóan lelkes szülő támogatása is kellett hozzá.

– Megkönnyítette a helyzetet, hogy Ön nagyon közel lakik az iskolához. Ez így volt már a kezdetekkor is?

– 1960-ban épült fel a házunk, tehát már egy éve itt laktam, amikor átjöttem Sashalomról Cinkotára tanítani. Akkor már egyéves volt a fiam, és nemsokára született még egy lányunk is.

– Mindezek mellett hogyan jutott ideje a kertre?

– Ahogy hazajöttem az iskolából, azonnal kimentem a kertbe. A hozzáértést részben a családomtól örököltem, és magam is sok mindenre rájöttem a gyakorlatból.

– Mi minden termett a ház körül?

– Csupa olyasmit, amivel sok munka volt. Jelentős részét szőlősorok foglalták el, ezt a férjem akarta így. Mellette azonban jól megfért a konyhakert is. Nekünk akkor semmiért nem kellett a boltba menni, teljesen önellátók voltunk. A hasznosságán kívül pedig nekem ez volt, és ma is ez az egyik legfontosabb örömforrás. Gyönyörködöm benne, és törekszem arra, hogy ne csak hasznos legyen, hanem szép is. Ezért a konyhakerten kívül sok virágot is ültetek, így tavasztól késő őszig csupa szín minden.

– Hogyan jött a gondolat, hogy benevezzen A legszebb konyhakertek elnevezésű versenybe?

– Nekem? Sehogy. Judit lányom nevezett be, én nem is tudtam róla. Egy darabig ellenkeztem is, aztán beletörődtem. Azt mondta, ezen nem lehet veszíteni.

– Hogyan történt az elbírálás?

– Két alkalommal is kijöttek az Önkormányzattól, sok fotót készítettek, majd vártam az értesítést. Nemsokára jött is a papír, csakhogy nem a kerülettől, hanem az országos pályázat szervezőitől. Akkor még nem is tudtam, hogy lakóhelyünkön én lettem az első. Kiderült, hogy miután a kertvárosi zsűri nyertesnek nyilvánított, neveztek az országos versenyre is, ahol a helyi pályázatok győztesei vehettek részt. Ezek után a Kertvárosi Vigasságok második napján a kerületi első helyért járó oklevelet vehettem át Szász József alpolgármestertől, másnap pedig az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásáron oklevelet és bronzszobrocskát kaptam, mint az ország egyik legszebb konyhakertjének tulajdonosa.

 

Forrás: bp16.hu

 

Forrás:https://www.keruletiujsag.hu/keruleti-hirek/pesti-keruletek/16-keruleti-ujsag-rakosszentmihaly-sashalom-matyasfold-arpadfold-cinkota/budapest16/a-konyhakertek-keruleti-kiralynoje

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük