Települési hírek

Vas István kertje is esélyes az országos verseny közönségdíjára

Idén több mint 370 településen több mint  2000 kert nevezett „A legszebb konyhakertek” versenyre, köztük 71 új település is ringbe szállt. A résztvevők a nagybani piaci árakat figyelembe véve 700 millió Ft értékű árut termeltek meg. Szarvas ötödik éve vesz részt az országos pályázaton, s idén több babért is learatott. A több ezer résztvevő közül Klimaj Tamás és felesége azon 45 kertművelő közé tartoznak, akiket zártkert 2. kategóriában a zsűri az országos díjra is méltónak talált. Mellettük Vas István is esélyes a közönségdíjra, amelynek elnyeréséhez a kertszerető közönség szavazatira van szükség.

Rafaj János falugazdász, egyben a zsűri elnöke a Körös Televízió stúdiójában elmondta, harmadmagával járja végig ezeket a kerteket. Mellette Hetényi István, korábbi alpolgármester és Mótyán Tibor, a Tessedik Sámuel Kertbarát Köre elnöke szemlézi a rendhagyó pályamunkákat. Hangsúlyozta, mindig nagy várakozással tekintenek a körút elé, hiszen általánosságban azt tapasztalják, hogy falugazdász, egyben a zsűri elnöke a Körös Televízió stúdiójában elmondta, harmadmagával járja végig ezeket a kerteket. Mellette Hetényi István, korábbi alpolgármester és Mótyán Tibor, a Tessedik Sámuel Kertbarát Köre elnöke szemlézi a rendhagyó pályamunkákat. Hangsúlyozta, mindig nagy várakozással tekintenek a körút elé, hiszen általánosságban azt tapasztalják, hogy olyan emberek művelik a kerteket, akiknek szívügyük a veteményes, és nagy körültekintéssel gondozzák fáikat, virágaikat.

Sajnálattal állapította meg, hogy minden évben néhány fővel csökken a nevezők létszáma, idén már a tízet sem érte el. Ráadásul a személyek túlnyomórészt ugyanabból a körből tevődnek össze, pedig a városban sokkal szélesebb a kertművelők köre.

– Én négygyerekes családban nőttem fel, én voltam a legkisebb. Emlékszem, nem nagyon szerettem a dughagymát, noha az mindig rám maradt. A többiek mentek kaszálni. Aztán jöttek az iskolaévek, a katonaság, és amikor megörököltem az első külön kis portámat a volt csatai iskolában, újra hozzáláttam a kertészkedésnek. Akkora salátáim és egyéb zöldségeim lettek pillanatok alatt, hogy ráébredtem, egy talpalatnyi helyen is csodát lehet művelni – emlékezett vissza a családból hozott örökségre.

Úgy véli, esetében kódolva volt a föld és a természet szeretete, amit a mai napig magában hordoz. Nagyon büszke a maga által megtermelt zöldségekre, idén különösen a karalábé és a paradicsom volt várakozáson felüli, de a kert szegleteiben összegyűjtött esővíznek köszönhetően a többi termésre sem volt panasza. Emellett külön kis zugot szentel a gyógynövényeknek, és naponta többször is szemrevételezi, hogy fejlődnek, növekednek a hajtásai, illetőleg melyik arcát mutatja felé a kert.

Rafaj János szerint azonban a hosszan tartó telet és nyári hőséget megsínylették a növények. Különösen az apró magvasak, a répa és a petrezselyem nem nagyon keltek ki. A forró és csapadékmentes nyár a vegetációs időszak lerövidülését hozta magával, és több zöldséget, gyümölcsöt a megszokottnál korábban kellett szüretelni. Sajnos ezáltal a produktum is kisebb lett.

Abban mindketten egyetértenek, hogy a Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere által hat éve útjára indított kezdeményezés mások számára is jó példaként szolgálhat. A verseny ugyanis egy napjainkban háttérbe szorított elfoglaltságra hívja fel a figyelmet és azokra az emberekre, akik saját örömükre, különösebb elismerés nélkül végzik ezt a tevékenységet.

A programigazgató az október közepén tartott zárórendezvényen kiemelte, az előző három évben a kertművelők példáján 9432 új kert létesült, az idén pedig nem kevesebb, mint 9600 új kertet ástak föl a „kertesek” szomszédjai, ismerősei. A diáknevezések száma is jelentős: idén több mint 6000 húsz év alatti unoka, dédunoka mutatta meg gondosan ápolt kertecskéjét. Ez pedig azt jelenti, hogy egy-egy ilyen verseny mintául szolgálhat, és szerencsés esetben akár cselekvésre is ösztönözhet.

Vas István 188-as sorszámmal jelölt kertjére november 10-ig lehet szavazni a https://www.facebook.com/legszebbkonyhakertek oldalon keresztül. Az eredményhirdetésre két nappal később, Budapesten kerül sor.

 

Forrás:http://www.newjsag.hu/2018/11/09/vas-istvan-kertje-is-eselyes-az-orszagos-verseny-kozonsegdijara/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük