Híreink

Újra lehet nevezni a legszebb konyhakertekkel

2019-ben is folytatódik az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, és mind több települést és kertészkedőt megmozgató „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program. A jövő évi, immár a hetedik országos program kiemelt témája: Tájfajtákat, saját megőrzésű régi fajtákat a kertekbe!

Kis Miklós Zsolt: A Legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei program egy olyan sokcélú, komplex kezdeményezés, amely generációkat képes megszólítani és összekötni, szemléletet formál

Kis Miklós Zsolt: A Legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei program egy olyan sokcélú, komplex kezdeményezés, amely generációkat képes megszólítani és összekötni, szemléletet formál
Fotó: Pap Edina

Hétfőn Budapesten, a Herman Ottó Intézetben tartott évértékelő és programmeghirdető találkozó délelőtti programján Kis Miklós Zsolt, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára gratulált és köszönetet mondott a program szervezőinek és a résztvevő kertészkedőknek, akik áldozatos munkájukkal hozzájárulnak a kertgazdálkodás népszerűsítéséhez, a kert, mint élőhely megőrzéséhez.

Azok, akik konyhakertet művelnek, mind nyertesek, mondta, hiszen saját termelésű, egészséges zöldséget és gyümölcsöt tehetnek a család asztalára nap mind nap.

Magyarország Kormánya elkötelezett az egészséges, biztonságos és GMO-mentes magyar élelmiszer mellett. „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program szellemiségében már évek óta hozzájárul ehhez, emelte ki az államtitkár. A Kárpát-medence különleges földrajzi és éghajlati adottságainak köszönhetően konyhakertjeinkben is különleges minőségű élelmiszereket termelhetünk. Ezért minden lehetőséget meg kell ragadni ezeknek az értékeknek a megőrzésére és a továbbadására.

Az államtitkár örvendetesnek nevezte, hogy a program hat éve alatt határon innen és túlról összesen több mint 1476 település közel 57 ezer kertművelője csatlakozott és nevezett a megmérettetésre, akik 8 millió négyzetmétert ástak föl és vetettek, ültettek be konyhakerti növényekkel. Az egyéni és családi kertészkedők mellett évről évre több óvoda, általános és középiskola is csatlakozik a mozgalomhoz saját veteményes kerttel. Hangsúlyozta, hogy

„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei program egy olyan sokcélú, komplex kezdeményezés, amely generációkat képes megszólítani és összekötni, szemléletet formál.

Fontos üzenete, hogy minden talp alattnyi föld legyen megművelve Magyarországon, mondta Kis Miklós Zsolt. Kiemelte, hogy az Agrárminisztérium a programot a kezdetektől fogva különböző módon támogatja, háttérintézményivel együttműködve biológiai alapot, vetőmagot, kerti növényeket nyújt a résztvevők számára.

Sáringer-Kenyeres Tamás: Mindent meg kell tenni azért, hogy minél több háznál műveljenek újra konyhakertet

Sáringer-Kenyeres Tamás: Mindent meg kell tenni azért, hogy minél több háznál műveljenek újra konyhakertet

A nagy létszámra való tekintettel a távolabbról érkezők részére délutánra is szerveztek átadót. Ezen Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy minél több háznál műveljenek újra konyhakertet, minél több területet varázsoljanak újra gyümölcsössé, szőlőskertté, műveljék a földet az emberek. Ennek a gondolatnak ez a program kiváló képviselője, mondta.

Kovács Szilvia: A program egyik legnagyobb eredménye, hogy a hat év alatt szinte gyökeresen megváltoztak a kertművelési szokások

Kovács Szilvia: A program egyik legnagyobb eredménye, hogy a hat év alatt szinte gyökeresen megváltoztak a kertművelési szokások
Fotó: Pap Edina

Kovács Szilvia, „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program programigazgatója az idei évet értékelve elmondta, hogy a 71 új település mellett 77 olyan magánjelentkező is indult versenyen, ahol települési szinten nem hirdették meg a programot. Az idén immár minden megye képviseltette magát, és Budapesten is „megtört a jég”; 13 kerület nevezett a versenybe. 2018-ban összesen 11769 kertművelő vett részt a programban, akik közül 6616 20 év alatti. Örvendetes, hogy évről évre egyre több közösségi kert is nevez; az idén összesen 300 óvoda, általános iskola, az Agrárminisztérium fönntartásában működő szakközépiskola, önkormányzati kert, civil szervezet, lakóközösség, szociális intézmény, valamint egyház csatlakozott közösen művelt kerttel. Kovács Szilvia kiemelte a Jász-Nagykun-Szolnok m Büntetés-végrehajtási Intézet részvételét, ahol a fogvatartottak választották hasznos időtöltésül a kertművelést.

A program egyik legnagyobb eredménye, hogy a hat év alatt szinte gyökeresen megváltoztak a kertművelési szokások. Egyre többen vetnek saját vetőmagot, nevelnek saját szaporítású növényeket, termesztenek régi és különleges tájfajtákat, használnak vetésforgót, készítenek vetési tervet, alkalmaznak szerves trágyázást.

Ez idő alatt jelentősen csökkent azoknak a kerteknek a száma, ahol kémiai növényvédelmet folytatnak, ám ott is tudatosan, célszerűen használják a permetszereket, permetezési naplót vezetnek. Nőtt a bio művelésű kertek száma. Mind többen alkalmaznak természetes növényi leveket és tudatosan társítják az egyes növényeket. A versenyben résztvevő kertek egyre változatosabbak, átlagosan 24 növényfajt termesztenek, a zöldségfélék és gyümölcsök mellett mind többen színesítik kertjeiket, balkonjaikat gyógy- és fűszernövényekkel. A praktikalapokon egyre többen osztják meg saját, egyéni kertművelési módszereiket, amikből a tervek szerint kiadvány készül.

A 2018-as év kiemelt témája volt „A termőföld, a talaj védelme a Riolittufa segítségével”. Az ehhez kapcsolódó követelményrendszert a kertművelők közel kétharmadának sikerült teljesítenie. A fölérésekből kiderült, hogy sokan ismerik a riolittufát, de kevesen használják, mivel egyelőre kis kiszerelésben nem kapható. Kovács Szilvia elmondta, hogy folynak a tárgyalások erről, és várhatóan a tavaszi idénykezdetre már kapható lesz házikerti csomagolásban is ez a hasznos talajjavító anyag.

Az idei évben a verseny résztvevői 141 hektárt műveltek meg , amelyen a szeptemberi nagybani piaci árakkal számolva 700 millió forint értékű terményt termeltek meg.

Egy kertben átlagosan 292 ezer forint értékű zöldség és gyümölcs termett meg az idén, és van olyan kert, amely 2-3 családot is ellát friss terménnyel, összegzett Kovács Szilvia. A programigazgató hangsúlyozta, hogy „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei program hat éve alatt a „kertesek” példáján 19080 új kertet ástak föl és vetettek, telepítettek be.

A programzáró rendezvény délelőtti és délutáni eseményén összesen 190 kert vett át elismerő oklevelet

A programzáró rendezvény délelőtti és délutáni eseményén összesen 190 kert vett át elismerő oklevelet
Fotó: Szokai Szilvia

Az eddig elért sikerek és a töretlen lelkesedés arra biztatja a szervezőket, hogy 2019-re is meghirdessék „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programot, aminek a kiemelt témája: Tájfajtákat, saját megőrzésű, régi fajtákat a kertekbe! Kovács Szilvia arra buzdította a jelenlévőket, hogy

a kert végében árválkodó, már-már elfeledett, öreg gyümölcsfákat mentsék meg, oltással, szemzéssel örökítsék át az utókornak.

A 2019. évi programra 2018. december 31-ig lehet jelentkezni az együttműködési megállapodások meghosszabbításával, illetve az új csatlakozóknak a www.alegszebbkonyhakertek.hu honlapon, a program Facebook-oldalán (facebook.com/legszebbkonyhakertek/), illetve telefonon és e-mailen.

Az évértékelő és programmeghirdető rendezvényen délelőtt Kis Miklós Zsolt államtitkár, délután pedig Sáringer-Kenyeres Tamás, az MNVH elnöke, valamint Kovács Szilvia programigazgató adta át az elismeréseket az országos díjra jelölt, de nem nyert kertek művelőinek, a helyi koordinátoroknak, valamint a települések képviselőinek az elismerő okleveleket. Összesen 190 kert vett át elismerést.

Ebben az évben negyedik alkalommal adtak át közönségdíjat is. Szavazni „A legszebb konyhakertek” program Facebook-oldalán lehetett a 190 db országos díjra jelölt kertre. 72 országból 5,32 millió megtekintés történt, és ennek eredményeként összesen közel 21 ezer szavazat érkezett. 2018. évben két közönségdíj került kiosztásra: Veres Miklós kertje Hajdúsámsonból, valamint Tóthné Wetter Judit kertje Ceglédről. A 2018-as év koordinátora Kalocsai Ferencné Rita lett Kiscsécséről.

Pap Edina

Forrás:http://magyarmezogazdasag.hu/2018/11/13/ujra-lehet-nevezni-legszebb-konyhakertekkel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük