Települési hírek

Szeged – Jujuba és indián banán is terem Farkaséknál – Szegedi hobbikertészek győztek a konyhakertek országos versenyén

Szeged – Kétezer hazai konyhakertből 45-öt tüntettek ki országos díjjal a legszebb konyhakertek versenyén. A győztesek között szerepel Farkas József, aki feleségével vezetett körbe minket szegedi egzotikus kertjükben.

Idén rekordot döntött A legszebb konyhakertek címmel hatodszor meghirdetett verseny: az országban 370 település több mint kétezer kertjét versenyeztették kertgazdák, közülük 100 településről 235 kertet jelöltek országos díjra.

Végül 37 településről 45-öt osztottak ki, köztük Farkas Józsefnek, szegedi olvasónknak.

– Ketten műveljük a feleségemmel ezt a családi örökséget, minden délután dolgozunk vele egy kicsit. Mivel rengeteg egzotikus növényt termesztünk, mindegyik egyéni gondozást igényel – magyarázta Farkas József, miközben körbevezetett bennünket nem mindennapi növényekkel teli Dugonics utcai kertjében.

Szeged, Farkas József és felesége Farkas Józsefné Dugonics utcai kertje kapta idén Magyarország legszebb konyhakertje díjat.
Fotó: Frank Yvette

– Biotermesztők vagyunk, nem használunk permetezőt. Direkt olyan növényeket ültetünk, amelyek kibírják a telet, és nem kell vegyszert használni ahhoz, hogy egészségesek maradjanak. Szeretem a kert összes növendékét, de a legbüszkébb a datolyaszilvafára, a százéves körtefára, a jujubára – a kínai datolyára – és az indián banánra vagyok. Gyümölcsöt sem kell vásárolnunk, datolyaszilva és kivi is bőségesen terem, kiváló minőségben – fejtette ki. – A kert rendben tartásába, a növények gondozásába nem lehet belefáradni, ezt csak szeretetből lehet csinálni. Nem számítottunk rá, hogy megnyerjük a versenyt, mindenesetre jóleső visszajelzés a hobbinkról – fogalmazott.

– Falun születtem, ahol megtanultam bánni a növényekkel. Az egzotikus daraboknak az interneten szoktam utánaolvasni rengeteget – mesélte felesége, Kordás Ágnes.

– Bármerre járunk, mindenhonnan hozunk valamilyen növényt, amelyek szerencsére mindig túlélik a telet. A legkedvesebb fám a Bükkből való fenyő, körülbelül harminc éve vettük, még csemetekorában. Nagyon ragadós a föld, eső után tele van gilisztával – tökéletes táptalaj a növényeknek.

Forrás:http://m.delmagyar.hu/szeged_hirek/jujuba_es_indian_banan_is_terem_farkaseknal_-_szegedi_hobbikerteszek_gyoztek_a_konyhakertek_orszagos_versenyen/2580272/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük