Települési hírek

Karcag – Különleges verseny, különleges szereplőkkel

„A legszebb konyhakertek” 2013 program programigazgatója Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere. Az országos programban 802 kert versenyez a Magyarország legszebb konyhakertje címért. Karcagon 44 nevező van, közülük kerestünk fel néhányat.

– Azért jelentkeztem a versenyre, hogy bizonyítsak magamnak és példát mutassak a fiatalságnak is, hiszen úgy gondolom, a kertészkedésben rejlik a jövő, fontos, hogy az ember ne szakadjon el a földtől – mondta Pádár Csaba. – Bár hasznos dolog a számítógép, de nem jó órákat ülni előtte. Én szeretek helyette kertészkedni. Bevallom, sokat kellett a kerttel dolgozni, mire ilyen állapotba került, ahogy szeretném, de megérte. Van benne burgonya, a borsót és újhagymát már felszedtem, érik a paradicsom, a paprika, szép a fokhagyma, a káposzta, a zöldség, a cékla, az uborka. Utóbbinál ezt a hálós módszert ajánlotta édesanyám, aki évek óta kertészkedik, de nekem is bevált – jelenti ki Csaba. 

– A férjemmel évek óta bevetjük ezt a kis kertet, mert a magunk termelte zöldségnek van íze és tudom, hogy az nincs permetezve – mondja Csontosné Szilágyi Erzsébet. – Ha valamire szükségem van a főzésnél, csak kimegyek az udvarra, s hozom is a petrezselymet vagy zöldséget és folytatom a főzést. Majd húsz féle növényt vetettünk, a babom, a borsóm már a fagyasztóban, készítek kovászos uborkát, bőven lesz paradicsomom, szedrem, már tormát is szedtem. Nem vész kárba semmi, minden a fagyasztóba vagy a kamrapolcra kerül befőttként, savanyúságként a családnak. 
A versenybe benevezett a SZIM Tagóvoda is, a kicsik 14 féle zöldséget vetettek.

– A szülők és a kollégáim segítségével alakítottuk ki ezt a konyhakertet – kezdi Balajtiné Sütő Margit tagóvoda-vezető. – A munka a palántaneveléssel kezdődött, majd tavasszal a gyerekekkel közösen kiültettük a palántákat. Napi elfoglaltságot jelent a kiskert gondozása, melyet mikrocsoportokban végeznek a gyerekek. A megtermelt javakat közösen fogyasztjuk el, hetente egy zöldnapot tartunk és akkor salátát készítünk nekik.     
Kovács Szilvia alpolgármester, programigazgatótól megtudtuk, A legszebb konyhakertek 2013 pályázatra hatvanegy település nyolcszázkét kertje nevezett.

– Az önellátás fontosságát szeretném megismertetni a program révén a családokkal és a gyermekkel is, hiszen nekik is tudniuk kell, honnan és mennyi munkával kerül az asztalra a gyümölcs és a zöldség – sorolja Kovács Szilvia. – Épp ezért örülök, hogy Karcagon több óvoda és iskola is csatlakozott a programhoz és határon túli testvérvárosaink közül Szepsi, Székelykeresztúr és Bácskossuthfalva, de megszervezték a versenyt Temerinben is. A szakmai zsűri elkezdte a kertek bejárását, legalább tíz-tizenkét fajta növény mindenkinél van, nagyon sok helyen fűszernövényeket is látunk, ami szintén hasznos dolog – jelenti ki az programigazgató, akitől megtudtuk, a zsűri a kerteket két alkalommal nézi meg.  

Kilencvenöt évesen is kertészkedik

Mátyus Imre februárban volt 94 éves, de ma is napi két-három órát kertészkedik. Gyönyörűek a rózsái, s kamilla is terem udvarán. 
– Összeszedem, leszárítom, télen teát készítek belőle jó kis házi mézzel, naponta több csuporral is megiszom – magyarázza Imre bácsi, aki már eltette a meggyet, a cseresznyét, a borsót, lassan a babot is szedi. Ha beérik a paradicsom, abból paradicsomlevet főz.
– Arra törekszem, hogy a konyhai művészetem változatos legyen. A tésztagyúráshoz már nem fogok, de a pitét és palacsintát megsütöm, a sült hús mellé elkortyolgatok két deci paradicsomlét, vagy eszem hozzá meggybefőttet – mondja Imre bácsi, aki nem szeret a szobában ülni. – Örökmozgó vagyok, mindig csinálnom kell valamit – teszi hozzá.

Daróczi Erzsébet

Forrás: https://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet-jasz-nagykun-szolnok/kulonleges-verseny-kulonleges-szereplokkel-506378/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük