Települési hírek

Mosonmagyaróvár – Konyhakertek művelői versenyeztek

Tizenkilenc kertművelő jelentkezett a felhívásra és mérette meg portáját a „A legszebb konyhakertek” programon. A verseny eredményhirdetését a minap tartották a mosonmagyaróvári kertbarátok hagyományos terménykiállításán.

„ A legszebb konyhakertek” elnevezésű országos programhoz idén is csatlakozott Mosonmagyaróvár. A verseny díjkiosztó ünnepségét a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre hagyományos terménykiállításának megnyitójával együtt tartották a minap. A kertbarátok és az egyetem kertészeti tanszékének oktatói a verseny lebonyolításában s szakemberként a zsűrizésben aktívan vettek részt.

A program célja az otthoni kertgazdálkodás népszerűsítése, az egészséges és zamatos élelmiszerek saját előállítása, szemléletváltás, a kertkultúra átörökítése a jövő generációjának. Emellett mindazok munkáját is elismerik a versennyel, akik hosszú évek óta szorgosan, kitartóan és szakszerűen művelik kertjüket.

 
A kertbarátok hagyományos terménykiállításán hirdették ki a kertverseny eredményét.

Az idei versenybe tizenkilenc mosonmagyaróvári kertművelő nevezett. A normál kert kategóriában tizenegyen, a minikert kategóriában hárman indultak s két óvodai közösségi kert is részt vett a programban. Emellett egy balkonhoz és két zártkertbe – vegyes kategóriájú kertek – is ellátogatott a zsűri. Az óvodásokon kívül az egyéni kertművelő résztvevők zöme nyugdíjas. Ők sokszor szinte erejükön felül, lelkesen gondozzák kertjeiket. 

A zsűri tapasztalatai szerint a növényfélék száma átlag húsz és negyven közötti volt, de akadtak, akik ennél is sokkal több fajtát termesztettek. Növényritkaságok is előfordultak, messze tájakról származó növények megtartásával is kísérleteztek, sokan termesztettek gyógy- és fűszernövényeket. A legtöbb kert madárbarát is volt. A zsűri két ízben, júniusban és augusztusban tartott kertszemlét.

 
A program célja az otthoni kertgazdálkodás népszerűsítése volt.

A szakembereknek nehéz dolguk volt a szigorú, országosan egységes szabályok szerinti értékelés során. Szempont volt például a növényfélék száma, a kert környezete, összképe, gyommentessége, a vetőmagok beszerzése, öko-bio módszerek alkalmazása, az öntözés módja, fűszer- és gyógynövények termesztése és a termés minősége is.

A legtöbb kert madárbarát is volt. A zsűri két ízben, júniusban és augusztusban tartott kertszemlét.

Minden résztvevő megfelelt az alapkövetelményeknek, így munkája elismeréseként mindenki oklevelet és ajándékot kapott. A közösségi kert kategóriában a Hildegard Óvoda érte el az első helyezést, a minikertek között Székely József portáját értékelte legjobbnak a zsűri. A normál kert kategóriában Hegyi László, míg a vegyes zártkerteknél Nagy Béla és Nagyné Sárdi Ildikó lett az első. Különdíjat kapott Ihász Kálmán és felesége, Takaró Sándor, Török Mihályné, Ligeti Józsefné.

MÉHES ÁKOS

Forrás:https://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/konyhakertek_muveloi_versenyeztek/2444762/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük