Híreink

Egészséges élelem

Badacsonytördemic – Egyre többen érzik fontosnak, hogy lehetőségeik függvényében egészséges élelmiszert termeljenek maguknak. Mindezt a Magyarország legszebb konyhakertje című program iránti komoly érdeklődés is alátámasztja.
Erről is szólt Kovács Szilvia, a program programigazgatója, Karcag alpolgármestere szerdán a badacsonytördemici faluházban. Beszédében ismertette a következő év eseményeit, meghirdette a 2014-es verseny. Meglepetésekkel is szolgált, hiszen jövőre egy országos gyermekrajzpályázatot is kiírnak azért, hogy a legfiatalabb generáció is közelebb kerüljön a témához. A gyerekek saját vagy elképzelt, megálmodott konyhakertjeiket rajzolhatják le.

Az alpolgármester asszony a felnőttek számára is tartogatott meglepetést, ugyanis 2014-ben a madárbarát kerteket is értékelik. A lényeg az, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsék a kertészkedést, hiszen manapság szinte már csak a nagyszülők foglalatoskodnak ezzel. A kezdeményezés is éppen ilyen megközelítés alapján indult el.

Vollmuth Péter badacsonytördemici polgármester házigazdaként köszöntötte a konferencia résztvevőt. Jobbra Kovács Szilvia programigazgató, Karcag alpolgármestere. Országossá vált a programjuk (Fotó: Szijártó János)

Kovács Szilvia kérdésünkre elmondta, hogy 2012-ben Karcagon egy városi versengésként kezdődött a legszebb konyhakertek megmérettetése, azonban a közeli Püspökladány csatlakozása után a Vidékfejlesztési Minisztérium is bekapcsolódott, és az esemény országos mintaprojektté vált. 2013-ban már országos prog- ramként hirdették meg egész Magyarország területén, sőt, Karcag határon túli magyar testvérvárosai is részt vettek, így nemzetközivé nőtte ki magát a rendezvény. Jövőre Lengyelországban is elindul, ottani testvérvárosuk közreműködése által. Az első budapesti kerület (19.) is bejelentkezett a 2014-es versengésbe.

Az idén hatvan településről 939-en vettek részt a programban. A hagyományos népi kertkultúra felélesztésére hivatott versengéshez öt kategóriában lehetett csatlakozni, így az erkélyen kialakított, az 50 négyzetméter alatti, illetve feletti alapterületű, valamint zöldséges és gyümölcsös zártkert megművelésével. Különösebben nagy kötelezettség és elvárás nincs, de a szépen gondozott környezet fontos, lehetőleg komposztáljanak és csapadékvízzel öntözzek, illetve a növényvédő szerek használatáról permetezési naplót vezessek a jelentkezők mondta az programigazgató a konferencián.

Szijártó János

Forrás:https://www.veol.hu/hirek/egeszseges-elelem-1583637/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük