Települési hírek

Mosonmagyaróvár – Környezeti nevelés egy kicsit másképp

„Kertünk a természet kicsiny szelete, ahonnan sok fáradtság és alázat árán kipillanthatunk egy évmilliók óta működő bonyolult, de megismerhető rendszerbe. A kert akkor lesz varázserő, ha tetszik a gyerekeknek, ha érzik: ez ma valami, ami próbára teszi az erőt, az ügyességet, az akaratot!”

A mosonmagyaróvári Hildegard Óvoda pedagógusai szerint a kert a természet iskolája. A természeti viszonyoknak megfelelő kert sok tapasztalatot, információt adhat a gyerekeknek:a természetvédelemről, az állat- és növényfajták védelméről, környezetvédelemről.
Óvodás korban a munkajellegű tevékenységek vonzereje abból fakad, hogy nem kötelező, lehet valamit „csinálni,” hasonlóan mint a játék során. Az óvónők szerint a tevékeny gyerekek igénylik, hogy dolgozhassanak. Közben felfedezhetik, meggyőződhetnek arról mit tudnak, mire képesek,mit kell még gyakorolniuk, kihez és mi módon fordulhatnak segítségért.
Az én-fejlődés szempontjából azért tartják meghatározónak az óvodáskorban végzett munkát, mert hatására alakul, körvonalazódik a gyerekek önismerete, énképe. Fontos szerepet tulajdonítanak a munkának a megismerés folyamatában, a képességek, készségek fejlődésében. Fejlődik általa a gyerekek feladattudata, feladattartása, közösséghez való viszonya, szervezőkészsége.

A Hildegard Óvodában a környezeti nevelésnek adottak a feltételei, és tavasztól őszig, ősztől tavaszig folyamatosan tervezik és szervezik a tevékenységeket. A feladatok végzése kapcsán a gyerekek összefüggést tudnak felfedezni az évszak, az időjárás és a munka tartalma között. Feladatuk, hogy segítsék a gyermekeket abban, hogy minél többször tudják átélni a munkavégzés szerezte örömöt. Az óvoda bio- és gyógynövénykertje nem csak az emberi munka tárgya, hanem esztétikai élmény forrása is számukra.
Ez év tavaszán az óvoda benevezett a Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata által meghirdetett „Legszebb konyhakertek”- Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű versenybe. A gyerekekkel művelt bio- és gyógynövénykertjüket két alkalommal – júliusban és augusztusban – tekintették meg a zsűri tagjai. Az értékelést követően a díjátadásra a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre civil szervezet hagyományos termény- és virágkiállításának megnyitóján került sor 2015. szeptember 2-án. Közösségi kert kategóriában I. helyezést értek el, és az óvoda kertjét felterjesztették az országos megmérettetésre is, melyen szintén sikeresen szerepeltek, országos elismerésben részesültek. Az országos programban való részvételért, kiemelkedő munkájukért – mellyel hozzájárultak a Magyar Nemzet kertkultúrájának gazdagításához, a hagyományok ápolásához, értékeink továbbörökítéséhez – elismerő oklevelet és kisplasztikát vehettek át szeptember végén Budapesten.

Az óvodában folyó munka jó példa arra, hogy a mindennapokat hittel megélve, játékos formában, a jövő nemzedékét meg lehet „tanítani” az Isten által teremtett világ szeretetére, védelmére.

 

Forrás:http://www.infomovar.hu/hirek/olvas/kornyezeti-neveles-egy-kicsit-maskepp-2015-09-30-093722

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük