Híreink

A magyar konyhakertek megművelése egyre dinamikusabban terjed

A magyar konyhakertek megművelése egyre dinamikusabban terjedő mozgalom, három év alatt, 2015-re mintegy 230-ra nőtt A Legszebb konyhakertek című versenyen résztvevő települések száma, ahonnan több mint kétezren neveztek – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára.

Szakáli István Loránd A legszebb konyhakertek című országos program idei értékelő rendezvényén kiemelte: a program sikertörténet, mivel a kertekben, a konyhakertekben az azt megművelők értéket hoznak létre. Sokaknak nem jutott eszébe korábban, hogy a kertet nemcsak díszítésre, hanem termelésre is használni lehet.

Fotó: Francz Ilona

A zöldséget, gyümölcsöt, ha valaki otthon termeli meg, pénzt takaríthat meg ezzel. Szemléletformáló is a program, újra becsületet ad a hasznos munkának, ezt saját tapasztalatból tudhatja mindenki a legfiatalabbtól a legidősebb résztvevőig, aki csatlakozik a mozgalomhoz – hívta fel a jelenlévők figyelmét a helyettes államtitkár.

Fotó: Francz Ilona

Kovács Szilvia, a program programigazgatója, Karcag alpolgármestere az MTI-nek elmondta: ebben az évben 234 településről 2207-en neveztek a versenyre. A nevezések összesen mintegy 7800 kertművelőt jelentenek, ugyanis sok közösség is részt vett a versenyben, például óvodák, iskolák.

Jelezte: versenyre nemcsak Magyarországról, hanem a határon túlról is jelentkeztek települések, összesen 34-en. Köztük sokan Erdélyből és Délvidékről, illetve egy-egy település Lengyelországból és Angliából.

Fotó: Francz Ilona

A bírálók összesen 83 település 207 kertjét jelölték az elismerésre. Az ítészek 34 országos díjat ítéltek oda, 14 kertművelő védte meg az országos díjat a második alkalommal, 4-en pedig harmadszor, őket örökös díjjal jutalmazták. Ketten különdíjat kaptak, egy kertművelő pedig közönségdíjat. Az előbbieket az OMÉK-on (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár), most pedig 152 elismerő oklevelet adtak át.

A mozgalom programigazgatója a rendezvényen meghirdette a 2016-os programot is, „A többgenerációs kertek évét”; a jelentkezők csatlakozását a jövő év február 29-ig várják.

(MTI)

 

 

Forrás:http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/kornyezetugyert-agrarfejlesztesert-es-hungarikumokert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-magyar-konyhakertek-megmuvelese-egyre-dinamikusabban-terjed;

http://www.agroinform.com/kerteszet_szoleszet/egyre-nepszerubbek-a-konyhakertek-25349-001?utm_source=hirstart&utm_medium=cpc&utm_campaign=HIRpromo&utm_content=25349;

http://www.tozsdehirek.hu/magyar-konyhakertek-mar-spajzban-vannak/618460;

http://inforadio.hu/hir/gazdasag/a-magyar-konyhakertek-mar-a-spajzban-vannak-776335;

http://a_magyar_konyhakertek_inforadio.tatus.hu/hirek.php?inforadio_a_magyar_konyhakertek;

http://hirek.ma/hirek/a-magyar-konyhakertek-mar-a-spajzban-vannak;

http://hir-ozon.hu/hirek/a-magyar-konyhakertek-mar-a-spajzban-vannak;

http://www.eco.hu/hir/a-magyar-konyhakertek-mar-a-spajzban-vannak/;

http://friss-hirek.hu/friss-hirek/a-magyar-konyhakertek-mar-a-spajzban-vannak;

http://huforex.com/a-magyar-konyhakertek-mar-a-spajzban-vannak;

http://article.wn.com/view/2015/11/20/A_magyar_konyhakertek_megmuvelese_egyre_dinamikusabban_terje/;

http://storeinsider.hu/gazdasag/cikk/kihirdettek_a_legszebb_konyhakertek_cimu_verseny_eredmenyeit;

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük