Települési hírek

Paks – Konyhakertet művelnek a hajléktalanok a nappali melegedő udvarán

– Felástuk, megműveltük ezt a kis területet, paradicsomot, paprikát, uborkát termesztünk. Váltásban gondozzuk, van, aki reggel locsolja, van, aki este – mondja a hajléktalanok nappali melegedőjének udvarán kialakított húsz négyzetméteres kiskertről Molnár Gyula, az intézmény „lakója”, hozzátéve, hogy a termés jónak mutatkozik.

Borbás László, a nappali melegedőt működtető Paks Kistérségi Szociális Központ igazgatója azt mondta, hogy a közösség építése, erősítése, a szabadidő hasznos eltöltése a cél a kiskert kialakításával, amellett, hogy egészséges életmódra is nevel, ha az asztalra friss zöldség kerül. Már a melegedő megnyitásakor a szakemberek tervei között szerepelt, hogy közösségi programokat szerveznek, a kiskert ötletét Bujdos Mária szociális segítő szerint a szolgáltatást igénybe vevők vetették fel. – Ha valakinek nincs más étele, csak a zsíros kenyér, amit itt kap, csak kimegy a kertbe, és ehet zöldséget is hozzá. A kertészkedés munkaterápia is, és összetartja a csapatot. A szorgalom változó, hangulattól is függ, de négyen-öten rendszeresen dolgoznak a kertben, őket látva a többiek is kedvet kapnak a kertészkedéshez – mondta.

Borbás László arról is beszélt, hogy a hajlék nélkül élők jó közösséget építettek az intézmény munkatársainak segítségével Pakson. Kiemelte, hogy a gond nem velük, hanem azokkal van, akik nem veszik igénybe a melegedő nyújtotta szolgáltatásokat: vagy nem kérik a segítséget, vagy a magatartásuk miatt kellett távozniuk az intézményből. Többnyire velük találkoznak a városlakók a közterületeken, általuk alakul ki az a kép a hajléktalanokról, ami a lakosság körében él, ezt próbálják ellensúlyozni a kiskert akció segítségével is a szakemberek. A terület mellett a szükséges eszközöket is az intézmény biztosítja a kert gondozásához, ami minimális költség ahhoz képest, hogy mekkora közösségépítő ereje van ennek a kezdeményezésnek – hangsúlyozta a Paks Kistérségi Szociális Központ igazgatója.

 

Forrás:http://www.telepaks.net/2019/06/13/konyhakertet-muvelnek-a-hajlektalanok-a-nappali-melegedo-udvaran/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük