Települési hírek

Érd – A kertészkedés szerelmének gyümölcsei

19. alkalommal rendezte meg a terménybemutatót az Érdi Kertbarát Kör, amelyen ezúttal a kiskertészekkel együtt tizenöten nyújtottak egy kis ízelítőt abból, milyen gyümölcsöt (és zöldséget) hoz munkájuk, szenvedélyük a kertjeikben.

A Szepes Gyula Művelődési Központ aulájában szombaton délelőtt roskadoztak az asztalok a különféle zöldségektől és gyümölcsöktől, amit idén a terménybemutatóra hoztak a kertbarátok.

– A terménybemutatónk nem kiállítás, mert nem a szépségre vagy a nagyságra törekszünk, hanem azt mutatjuk be, mit adott a természet, azaz mit hoztunk létre mi, a természet segítségével – magyarázza el kérdésemre Németh Antal, az Érdi Kertbarát Kör vezetője. – Őszintén reméljük, hogy mindez másoknak is ízlik, nemcsak odahaza a családnak – teszi hozzá mosolyogva, mert hogy a terményeket nem csak mutatóba hozták, hanem azért, hogy megkóstolják, elfogyasszák ezeket az ide betérők.

Hrács Józsefné Kun Ilona a tucatnyi körte, alma, szilva, szőlő, paprika, fokhagyma, vöröshagyma, édesburgonya, batáta, cukkini, patiszon, paradicsom mellett cukkinifasírttal és különféle ízesítésű paradicsomlevekkel kínálja a nézelődőket. Azt mondja, a 620 négyszögöles kertjükön termesztett gyümölcsökkel és zöldségekkel nemcsak az egész rokonságot, de még a barátokat is el tudják látni. Hozzáteszi, hogy semmit sem vegyszereznek, hanem csalánlével, tejes vízzel, bioszappannal és zsályával próbálnak védekezni a károkozók ellen.

Amikor azt kérdezem tőle, hogyan tud ekkora kertet művelni, nevetve jegyzi meg, hogy ő a kert szerelmese:

– Imádom csinálni. A kapálás a hobbim, mert ha mérges vagyok, nagyokat ütök, és megnyugszom. Viccet félretéve, a kertészkedés nagyon egészséges is, nemhiába ajánlják az orvosok. Emellett engem elvarázsol teljesen.

– Érden a konyhakertészkedés látványosan növekedett, ami nem mutatkozik meg a klubtagság létszámában, de talán ezzel a kevés emberrel is tudunk olyan hatást gyakorolni az itt élőkre, hogy minél többen foglalkozzanak konyhakert kialakításával, és hogy minél többen tudjanak a saját kertjükből egészséges élelmiszert az asztalukra rakni. Nagyon sokan, akik most települtek Érdre, még ismerkednek a viszonyokkal – válaszolja Németh Antal, az Érdi Kertbarát Kör vezetője arra a kérdésemre, hogy az elmúlt majdnem 2 évtizedben mennyire szaporodtak meg vagy tűntek el a konyhakertek Érden.

A Kertbarát Körben mindig favorizálják a minél kevesebb vegyszer használatát, de persze ez minden kertművelő saját döntésétől függ. Németh Antal is bevallja, hogy ő személy szerint hosszú ideig próbálkozott azzal, hogy ne vegyszerezzen, de a vándorpoloska ellen idén be kellett vetnie egy kis vegyi segítséget is. Reméli viszont, hogy jövőre visszatérhet a teljesen biotermesztéshez.

– Műszaki ember vagyok, gazdasági képzettségem van, ezért mindig mérni, számolni szoktam a dolgokat. Azt már nagyon régen megállapítottam, hogy ilyen kis kertművelés nem gazdaságos pénzügyi értelemben. De nekem az rengeteget jelent szellemileg, testileg, fizikailag, hogy a kertben elbabrálok ezzel-azzal. Mondhatnám azt, hogy megnyugszom, felüdülök a kertben – teszi hozzá.

A terménybemutatón került sor „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program érdi fordulójának eredményhirdetésére is. A koordinátortól, Vetőné Pásztor Máriától megtudom, hogy 7 éve indította el a magyar örökségdíjas programot Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere, amire már jó pár éve érdiek is neveztek, de idén először fogta ezt össze Vetőné Pásztor Mária és az Érdi Kertbarát Kör. Az érdi fordulóra négy kategóriában érkeztek nevezések: mini-, normál, zárt- és közösségi kert kategóriákban.

– Az a lényege a programnak, hogy ne legyenek parlagon területek, hanem megtermelje egy család azt a mennyiségű zöldséget vagy gyümölcsöt, amit elfogyaszt, és amiről tudja, hogy vegyszermentesen kezelte. Ez a hasznosság az első szempont, de esztétikai szempont és környezeti szempont is szerepet játszott az értékeléskor – ismerteti a négytagú zsűri munkáját Mária.

A verseny 1. helyezettje Vászon József és Vászon Józsefné Éva kertje lett, akik ezzel tovább is jutottak az országos fordulóra. Éva azt mondja, amióta az eszét tudja, mindig volt valamilyen kapcsolata a kerttel, édesapjától örökölte a kert szeretetét. Nemrégiben egy daganatos betegséggel kellett megküzdenie, utána álltak rá a vegyszermentes termesztésre. Egy magyar szabadalom, a soros művelés szerint  termesztenek paradicsomot, paszternákot, répát, céklát, krumplit, paprikát, málnát, ribizlit, fügét, cseresznyét, és még sok mindent, de van a kertjében napraforgó a madaraknak és szellőrózsa is. Elárulja, az is fontos a számára, hogy jól nézzen ki a kert, ezért mindig megtervezi előre, mi hol legyen.

Közösségi kertek kategóriában különdíjat nyert az Érdi Tanoda, mert – ahogy fogalmazott Mária – társadalmi szempontból is jelentős feladatot látnak el azzal, hogy hátrányos helyzetű gyerekeket, fiatalokat avatnak be a kertészkedés rejtelmeibe. Dicséretben részesült a Kincses Óvoda Ófalusi Tagóvodája és a Szivárvány Óvoda Tusculanum Tagóvodája is. Előbbi tagintézmény-vezetője, Pócsiné Sivák Erzsébet elmondta, hogy nagyon jó visszajelzés ez számukra. Öt éve kialakítottak egy részt fűszer- és gyógynövénykertnek, emellett minden csoportnak van saját virágoskertje is, sőt, bogárhotellel, madáretetővel és itatóval is felszerelték az óvoda udvarát, de az etetőről kiderült, hogy multifunkciós, mert a nyáron fészeknek használták a madarak. Erzsébet azt is elárulta, hogy a gyerekek nagy kedvvel és szeretettel vesznek részt a kertészkedésben, komposztálásban.

A díjazottak az oklevél mellett a Gál Gazdabolt, a Kertárium, a Kertért Gazdabolt és a Százszorszép Kertészet ajándékait vehették át.

Forrás:https://erdmost.hu/cikk/kerteszkedes-szerelmenek-gyumolcsei

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük