Települési hírek

Kecskemét – Nagy sikert aratott a XI. Őszi Helyi Termék Ünnep

Szeptember utolsó hétvégéjén hagyományőrző, változatos programokkal várta az érdeklődőket az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a XI. Őszi Helyi Termék Ünnepen.

Kecskemét és térsége 21 településének összefogásával 2013 óta – pár éve már évi 2 alkalommal- megvalósuló rendezvénysorozat célja a helyi termékek, értékek bemutatása. Az Egyesület hosszú távú célja, hogy a fogyasztók, látogatók figyelmét felhívja a térségben előállított, biztonságos, minőségi, fogyasztóvédelmi szempontból is megfelelő és egyedi termékekre, élelmiszerekre és hogy az év többi részében is ezeket a portékákat válasszák a vásárlók a tömegtermékek és egészségtelen élelmiszerek helyett. A rendezvényeken segítséget nyújtanak a mindennapi vásárláshoz és a tudatos választás, valamint a termelő és a vásárló közötti hosszú távú bizalmi kapcsolat kialakításához.

Minden korosztály számára érdekes és szórakoztató, közösségi programokkal készültek a szervezők. Bemutatásra kerültek az őszi betakarítási munkálatokhoz kapcsolódó tevékenységek, úgymint kukoricamorzsolás és – darálás a Szentkirályi Önkormányzat és Varga Imre termelő jóvoltából. Prezentálásra kerültek a kecskeméti szőlőfajták és a Város bora cím nyertes borászatai. A rendezvényen együtt jelentek meg egy kiállítás keretén belül a „Kecskemét Város Bora” címet elnyert pincészetek. Hagyományőrző és gyermekprogramok egyaránt gazdagították a kínálatot. A gyerekeket népi játékok, fakörhinta, állatsimogató, bábelőadás, kézműves foglalkozások várták, a felnőtteket pedig könnyű- és népzenei műsorok szórakoztatták.

Szeptember 27-én pénteken Térségi Nagy Koccintásra invitálták a fesztivál résztvevőit a szervezők, melynek keretében 150 pohárból koccintottak 8 városi és térségi boros gazda, borászat által felajánlott borával megismertetve, megszerettetve ezáltal Kecskemét és környéke borait. A nagyszabású közösségi esemény a térségi összetartozásra, valamint a térségi borokban rejlő számos pozitív értékre szerette felhívni a figyelmet. A kínálatban szerepeltek a 2019. évi Kecskemét Város Bora címet viselő borok is. A térségi koccintást a Mathiász János Borrend nagymestere Kocsis Pál vezényelte le, és nyújtott rövid ismertetőt a „Város Bora” címről, tájékoztatta az érdeklődőket, e címért milyen feltételeknek kell megfelelnie a jelölteknek. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett koccintást örömmel fogadta a közönség.

Az eseményen az alábbi borászatok és boros gazdák borait lehetett megkóstolni:

Generosa,  Rajnai Rizling – Ifj.Papp Kálmán, Lakitelek
Generosa – NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet-Kecskeméti Kutató Állomás
Kékfrankos – Balogh Károly, Helvécia Polgármestere
Kékfrankos – Somogyi Lajos, Ballószög Polgármestere
“Regős” Kövidinka – Dimenzió Borászat Kft., Kecskemét
Kunsági Cabernet Sauvignon Rozé – Polyák Borászat, Kunszállás
Kadarka – Hetényi József, Ballószög
Suttogó Kövidinka – Damax Kft., Kecskemét

A rendezvény mindhárom napján a Mathiász János Borrend közreműködésével immáron III. alkalommal idén is egy értékesítéssel egybekötött kiállítás keretén belül kerültek bemutatásra a Kecskemét „Város Bora” cím tulajdonosai, borai. Továbbá bemutatásra kerültek régi szőlészeti és borászati eszközök is

Ezen alkalommal ünnepelte 6. évfordulóját a Kecskeméti Tanyai Termék Piac is. A piac 6. évfordulóját köszönti és „Az év kecskeméti helyi termék piac gazdája” díjat, valamint az vándorserleget Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke adta át Máthéné Paksi Katalin termelőnek.

A XI. Helyi Termék Ünnep keretében pénteken EsélyNap – ismerd meg, éld át, fogadd el címmel – a kecskeméti és megyei szervezetekkel összefogva – szemléletformáló programot tartottak a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai 2019. szeptember 27-én, pénteken. A programsorozat elérte célját, hisz ráirányította a figyelmet a különféle hátrányos helyzetű célcsoportra (idősek, hátrányos helyzetű családok, gyermekek, fiatalok, fogyatékossággal élők, romák), de egyben be is mutatta értékeiket. Kulturális programokkal, jelnyelvi játékokkal, esélyteremtési szemléletformáló akadálypályával, valamint vakvezető és terápiás kutyabemutatóval készültek a szervezők.

A Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság 11:00-17:00 között „közlekedj okosan” játékkal és gokart pályával várta az érdeklődőket.

A péntek esti programot a 19:00 órától kezdődő Mystery Gang nagykoncertje zárta.

A helyi közösségek, civil és partnerszervezetek bevonásával megvalósuló rendezvény elsődleges célja, hogy megmutassa, mi mindenre lehetnek büszkék az itt élő emberek és az összefogás milyen értéket teremt.

Szeptember 28-án szombaton a Szent István szobor előtti téren a helyi civil- és partnerszervezetek kiállításait tekinthették meg a kedves érdeklődők 10-től 18 óráig. A kiállítók bemutatták tevékenységük meghatározó állomásait, miközben különféle gyermek foglalkozásokra invitálta a szorgos kezeket. A teljesség igénye nélkül a Lakótelepi Gyermekekért Alapítvány és a Gyerkőcök Alapítvány környezetvédelmi foglalkozásokkal várta az érdeklődőket. A kecskeméti Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége baracklekvár főzésre és kóstolásra invitálta a résztvevőket. A Széktói Nyugi Klub tagjai által a helyszínen főzött baracklekvárt palacsintába töltve kóstolhatták meg a rendezvény látogatói.  A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága a családokat, gyermekeket kívánta megszólítani. Óriás kirakóval, értékpiramissal, memória játékkal, színezővel várta az érdeklődőket, a magyar értékekre helyezve a hangsúlyt. Így játékosan szerezhettek újabb ismereteket kicsik és nagyok.

Honvéd Hagyományőrző Egyesület jóvoltából a honvéd hagyományőrzéssel, valamint a kecskeméti repülés- és hadtörténetével ismerkedhettek az érdeklődők.

A színpadon szombaton délelőtt a kerekegyházi Tavaszi Szél Népdalkör lépett fel, míg 14:00 órától a Kecskeméti Zenészegylet XIX. Tehetségkutató, Tehetséggondozó Fesztiválja kapott helyet.  18:00 órától „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos program kecskeméti fordulójának eredményhirdetésére került sor. Az Aranyhomok Egyesület a programhoz való csatlakozásával immáron 5. éve felvállalt egy olyan nemes ügyet, melynek célja a kiskertek, konyhakertek újra értékké teremtése. Hiszen az országos mozgalom nem csupán a versenyről szól, hanem arról is, hogy felhívja a figyelmet azokra a lelkes kertművelőkre, akik fáradságot nem kímélve művelik konyhakertjüket, gyümölcsöseiket. Munkájukkal megmutatták környezetüknek, hogyan kell értékesen, értelmesen élni, kihasználva a környezet adta lehetőségeket.

19:30 órától az esti jó hangulatról az Afrodzaqm gondoskodott.

Szeptember 29-én vasárnap délelőtt a Furfangos paraván „Csak egy szemet” című bábműsorával invitálta a főtérre a legkisebbeket, melyet 12:00 órától az Aladdin és a csodalámpa dalos mese részlet követett a kecskeméti Katona József Színház jóvoltából. Végül, de nem utolsó sorban a Szecsődi Udvarház Alkotók és előadók Klubja vidám gyerekdalokkal szórakoztatta a legkisebbeket.

14:00 órától a Kecskeméti Zenészegylet műsora következett, melynek keretében fiatal tehetségek mutathatták be tudásukat.

15 és 18 óra között a Bács-Kiskun Megyei Kórház által szervezett „Szívünk Napja” programsorozaté volt a főszerep. Ingyenes szűrővizsgálatokra, tanácsadásra invitálta azokat a látogatókat, akik fel szerették térképezni egészségük állapotát, illetve meg kívánták előzni a különböző betegségeket.

A helyi gasztronómia és az Aranyhomok Portéka Tanyai Termék és Kézműves Vásár is képviseltette magát, melynek a minőségi ajándéktárgyai és élelmiszerei az egész rendezvény alatt megvásárolhatóak voltak. 32 helyi és térségi termelő és kézműves kínálta portékáját. Voltak mézkülönlegességek, lekvárok, szörpök, zöldségkrémek, zöldség és gyümölcslevek, tejtermékek, füstölt húsáru, kenyér, pékáru, reform élelmiszerek, fürjtojás, gyógynövények, gyógyteák, homoktövis termékek, dísznövények, natúr kozmetikumok, kerámia, horgolt, fa és bőr termékek, fonott áru, kecsketejes szappan, ékszerek, textil bábok, táskák, textil használati tárgyak, kézműves ruhák, natúr faliképek, bicskák, ollók, kések, tőrök.

A kellemes őszi napsütésben a főtér és a Deák tér megtelt látogatókkal, a családok kikapcsolódhattak, színes programok kínáltak számos szórakozási lehetőséget.

ohtu2019 03 ohtu2019 04 ohtu2019 02 ohtu2019 05 ohtu2019 06 ohtu2019 01 ohtu2019 07 ohtu2019 08 ohtu2019 10 ohtu2019 09 ohtu2019 12 ohtu2019 13 ohtu2019 11 ohtu2019 14 ohtu2019 18 ohtu2019 15 ohtu2019 17

Forrás:https://www.kecskemetfeszt.aranyhomok.hu/nagy-sikert-aratott-a-xi-oszi-helyi-termek-unnep/#more-578

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük