Települési hírek

Hajdúnánás – Országos elismerés Hajdúnánásnak „A legszebb konyhakertek” versenyen

Az OMÉK harmadik napján átadták a Magyarország legszebb konyhakertje országos verseny díjait.

Kovács Szilvia az országos program ötletgazdája –programigazgatója „Drága kerteseim!” megszólítással kezdte ünnepi köszöntőjét. Elmondta, hogy az idén 378 településről közel 2500 kert nevezett a versenybe, tehát közel 16.000 kertművelő munkáját értékelte az országos zsűri, abból 233-at jelöltek országos díjra. Örömükre 308 közösségi kert is versenyzett, és idén először különdíjat is odaítéltek ebben a kategóriában, óvodai, iskolai és önkormányzati kertekért.

Különösen büszke arra, hogy a nevezések mögött álló mintegy 73 ezer kertművelő közül 36 ezren húsz évnél fiatalabbak. Ez azt jelzi, hogy jó munkát végzünk, mondta Kovács Szilvia, majd hozzátette, négy éve gyűjtik és elemzik a mozgalom adatait, amelyekből kiderült, hogy legalább 4900 új kertművelőt nyertek meg ügynek. Számításaik szerint mintegy 23 900 kertet sikerült megmenteni az enyészettől, és országszerte összesen 796 hektárt művelnek a „kertesek”. Figyelemre méltó az idén meghirdetett téma, a tájfajták sikere is. Sok jó és régi zöldség és gyümölcsfajta került a látóterükbe, mondta a programigazgató, majd hozzátette nem is tudják, mekkora kincset őriznek ezek a kertesek és arra biztatta őket, bátran vizsgáltassák be őket. Megköszönte a nevezéseket, majd bejelentette, hogy az idén is meghirdeti a Legszebb konyhakertek, Magyarország legszebb konyhakertje versenyt, jövőre is föl kell tehát ásni a kerteket!

Az országos zsűri 7 kategóriában összesen 45 országos díj sorsáról döntött. 25 országos, 15 Megerősítő, 4 Örökös és 1 kert Életmű díjat, valamint 3 Különdíjat adtak át.

„A legszebb konyhakertek” országos versenyben városunk idén 2. alkalommal kapott országos elismerést Ökológiai Mintagazdaság, „KÖZÖSSÉGI” kategóriában – ezért „Megerősítő díját” vehetett át a budapesti díjátadón.

Ebben az évben az országos verseny szervező bizottsága először különdíjjal jutalmazta azt az önkormányzati közösségi kertet, amely kiváló munkájával kiemelkedett a többi közül. Idén Magyarország Legszebb Önkormányzati Konyhakert különdíját a Hajdúnánás Városi Önkormányzat – Ökológiai Mintagazdaságunk kapta.

 

Forrás:http://hajdunanas.hu/hireink/hirek/orszagos_elismeres_hajdunanasnak_a_legszebb_konyhakertek_versenyen; https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ismet-dijaztak-hajdunanast-a-legszebb-konyhakertek-versenyen-3583650/;

http://hir-ozon.hu/hirek/ismet-dijaztak-hajdunanast-a-legszebb-konyhakertek-versenyen;

https://civishir.hu/helyben-jaro/2019/10/orszagos-elismeresekkel-gazdagodtak-a-hajdunanasiak;

Ismét díjazták Hajdúnánást a legszebb konyhakertek versenyén

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük