Települési hírek

Karcag – Legszebb konyhakertek, helyi termelők is szóba kerültek Karcagon

Kertmozgalom, élelmiszerpazarlás, hazai beszállítók, pályázatok – nem hétköznapi lakossági fórumot tartottak Karcagon.

A karcagi Kádas György Iskolában telt házas lakossági fórumot tartott Pánti Ildikó, aki a körzetben végzett fejlesztésekről tájékoztatta a szép számú érdeklődőt.

A megjelentek nagy tapssal jutalmazták a Györffy István Katolikus Általános Iskola kórusának a műsorát, majd dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő a mezőgazdaság aktuális kérdései között kiemelte az idei szélsőséges időjárást, amivel a gazdálkodóknak meg kellett küzdenie. Adatokkal alátámasztva az élelmiszerpazarlásáról is beszélt, s így az ünnepek előtt arra kérte a jelenlévőket, gondosan, átgondoltan vásároljanak, hogy ne dobjanak ki élelmiszert az ünnepek után sem.

Fotó: Daróczi Erzsébet

Sári Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere, a Legszebb konyhakertek ötletgazdája az országossá bővült mozgalom idei eredményeiről szólva elmondta, ebben az évben több mint tízezer 20 év alatti fiatal, jórészt óvodák, általános és középiskolák, de már egy bölcsőde is csatlakozott a kertmozgalomhoz. Ma már nemcsak az idősebb, 60-80 éves korosztály termeli meg kertjében a zöldséget, gyümölcsöt családjának, hanem közösségek, baráti társaságok is összefognak és kertészkednek.

Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke kapcsolódott az előzőekhez, hiszen maga is biogazdálkodó, majd új feladatáról beszélt, s a jelenlegi és a jövőben várható megyei támogatású pályázatokról is beszélt a jelenlévőknek.

Az est meglepetés vendége Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója és Balázs Ildikó, vállalati kapcsolatok és minőségügyi igazgatója volt, hiszen a városból évente több ezer sertést vásárol fel a cég. A tájékoztatón elhangzott, nagyon elégedettek a karcagi gazdákkal, nagyon jó, prémium minőségű sertéseket tudnak innen áruházaikba felvásárolni. Azt is bejelentették, hogy jövőre több mint 100 terméket szeretnének a zöldségtől, gyümölcsön, savanyúságon át hazai beszállítóktól felvásárolni.

További Fényképek

Forrás:https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/legszebb-konyhakertek-helyi-termelok-is-szoba-kerultek-karcagon-2058378/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük