Híreink

OMÉK – 2019. ORSZÁGOS MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

Idén 79. alkalommal került megrendezésre az OMÉK vagyis az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás Budapesten, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban, szeptember 26 és 29 között. Az OMÉK Magyarország hagyományosan legnagyobb élelmiszer-ipari és mezőgazdasági rendezvényeként ezúttal is felsorakoztatta a magyar agrárium, a mezőgazdaság és az élelmiszer-ágazat legújabb fejlesztéseit, termékgazdagságát. A 4 napos eseményen bemutatták az utóbbi időszakban elért látványos eredményeket, az új termékeket, technológiákat és korszerű gépeket.

A szervezők a családokat kívánták megszólítani elsősorban, ezért valamennyi korosztály számára rendkívül érdekes és vonzó programokkal készültek. A gasztronómia hagyományosan a kiállítás fókuszában áll, ezért erre most is nagy hangsúlyt fektettek, hiszen az ételkínálat általában mindenkit – időseket és fiatalokat – egyaránt érdekel. Emellett az idei OMÉK kiemelt fókuszterületei a következők voltak: fenntarthatóság, fogyasztói tudatosság növelése, az élelmiszerágazat minél sokrétűbb bemutatása, agrár-digitalizáció, agrárinnováció, illetve az agrárpálya vonzóvá tétele. A középpontban az élelmiszeriparral, a professzionalitással, a nemzetköziséggel és az innovációval. Az élelmiszer-innováció témaköréhez kapcsolódva innovációs versenyt is hirdettek idén. A fajtaállat- és a gépbemutatókat pedig vidéki helyszíneken, az OMÉK elő-rendezvényeként szervezték meg.

Majdnem ezer kiállító várta a látogatókat az esemény ideje alatt, köztük a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat is saját közösségi standot működtetett, ahol saját bemutató helyet kaptak a következő partnerszervezetek: ELIT Méhészeti Szövetkezet, az Agro- World Egyesület, az Első Magyar Kertszövetkezet, a Magyar Libamáj Szövetség, a Magyar Piac Szövetkezet, az MNVH, valamint az MNVH programjaihoz kötődő fiatal termelők és népművészek.

A Magyar Libamáj Szövetség célja a libamáj népszerűsítése mellett az volt, hogy az ágazathoz kötődő gasztronómiai értékeket is bemutassák egy többalkalmas főzőbemutató és kóstoltatás keretein belül. Ehhez két kiváló gasztronómiában komoly sikereket elért személyt kértek fel, Martin Imre Chef és Marton Adrienn Food Stylist személyében. Mindennap helyben készítették és kínálták a libamájból készült finomabbnál finomabb hideg és meleg ételeket a közönség legnagyobb örömére.

Az Első Magyar Kertszövetkezet ebben az évben az MNVH közös standján mutatkozott be, ahol lehetőség volt  „A Legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyha kertjei Magyar Örökség díjas programnak az elmúlt éveinek a bemutatására, illetve a programhoz kötődő rendezvények és Országos Díjkiosztó Ünnepség lebonyolítására is. Weidel Walter Főtitkár képviselte a Hálózatot a Díjátadon.

A „Tudatos mézfogyasztó” program promóciója is az MNVH közösségi standján valósulhatott meg, amely során az ELIT Méhészeti Szövetkezet közreműködésével a vendégek számos előadást hallhattak a programhoz kapcsolódóan, többek között az elmúlt év méhpusztulásainak okairól, vagy a bioméhészet rejtelmeiről.

A Magyar Piac Szövetkezet közreműködésével fiatal termelők és népművészek munkáit, és a népi iparművészet fogásait és szépségeit ismerhette meg a közönség, és lehetőség volt az MNVH-hoz kötődő őstermelők termékeit is megkóstolni.

A Nemzeti Húsgalamb Programhoz kötődő tenyészállat bemutatóra és konferenciára is sor került az OMÉK keretein belül az Agro- World Egyesület segítségével, amelynek legfőbb témái a következők voltak: a húsgalamb-tenyésztés, felvásárlás, feldolgozás és piacra jutás megszervezése, vezető pozíciók megszerzése. A kiállítást Dr. Nagy István miniszter úr is meglátogatta hangsúlyozva, hogy a Nemzeti Húsgalamb Program indításával a kormányzat újabb fejezetet nyit a vidékfejlesztés területén.  Megerősítette a már korábban megfogalmazott gondolatokat, miszerint a jelenleg is állattartással foglalkozó vidéki emberek lehetőséget kapnak arra, hogy otthon végezhető, számukra könnyen elsajátítható munkával kiegészítő jövedelemhez jussanak.

Weidel Walter az  MNVH Főtitkára a vidékfejlesztési program aktualitásaira hívta fel a jelenlévők figyelmét. Előadásában kiemelte, hogy számos az Európai Unió által támogatott fejlesztési programhoz lehetséges kapcsolódni, és a hálózat munkatársai minden esetben készek segíteni a vidéki pályázók munkáját.

 

Forrás:http://videkihalozat.eu/?p=29403

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük