Települési hírek

Esztergom – Díjátadóval ünnepelték fennállásuk ötvenedik évfordulóját a kertbarátok

Esztergom Szentgyörgymezői Kertbarátkör 50. éves jubileumi ünnepét tartotta július 25-én a vár lovagtermében.

A rendezvényen adták át a Bády István-díjakat, illetve ekkor adták át a Pro Urbe Esztergomért elismerést is. Ez utóbbit Klotz József, a Bády István-díjat pedig Erős Miklós és Major László kapta.

Az eseményen többek között részt vett Kristóf Ákos, az agrárminisztérium főosztályvezetője, Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke, Szentmiklósi Ferenc, a Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke, Balogh Zoltán, a megyei agrárkamara elnöke, Kovács Szilvia karcagi alpolgármester, a Legszebb Konyhakertek országos program programigazgatója, Meszes Balázs, a kulturális bizottság elnöke, Bánhidy László alpolgármester.

Az ünnepségen elmondott köszöntőmben többek között arról szóltam, hogy a kertbarátkör fél évszázados története azzal a küldetéssel lett naggyá, mely minden esztergomi polgáré is egyben: a múlt örökségének, a hagyományok és értékek megőrzésének feladata. Erős Miklós az Esztergom Szentgyörgymezői Kertbarátkör elnöke a közösség elmúlt öt évtizedének történetét elevenítette fel az ünneplő közönség előtt, benne a megalakulás, a működés kiemelkedő alakjai, eseményei és eredményei, díjai részleteiről is szólva. Meszes Balázs, a kulturális bizottság elnöke kapta a nemes feladatot, melyben méltatta a Pro Urbe Esztergomért-díjat kapó Klotz József munkásságát. A díjat Esztergom Szentgyörgymezői Kertbarátkörben és a városban végzett kiemelkedő szellemi munkássága elismeréseként adományozta Esztergom az idén 95 éves Klotz Józsefnek.

A méltatás és díjátadás után Kristóf Ákos, az agrárminisztérium főosztályvezetője mondta el köszöntőjét, aki egyebek mellett úgy fogalmazott: a kertművelés az a mezőgazdasági tevékenység, amely kis területen is nagy hozzáadott értéket, egy plusz többletet tud teremteni, adni melyet az Esztergom Szentgyörgymezői Kertbarátkör tagsága fél évszázada produkál. A főosztályvezető ezután egy Nagy István agrárminiszter aláírásával ellátott oklevelet adott át a kertbarátkörnek. A Bády István-díjat Esztergom Szentgyörgymezői Kertbarátkör elnökeként ötven éven át végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként adta az önkormányzat Erős Miklósnak, illetve ugyancsak ezt az elismerést adta át a szintén hosszú évtizedeken e körben munkálkodó Major László alelnöknek. Méltatásukat szintén Meszes Balázs mondta el. Szentmiklósi Ferenc, a Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke beszédében megköszönte az esztergomi kertbarátoknak, hogy számos magyarországi településen lévőket túlszárnyalva, ötven éven át tartó munkájukkal erősítették az országos tömörülést és példát mutatva megtartották hagyományait.

Klotz József
Klotz József az idén 95 éves. Esztergomban szinte mindenki által ismert személyiség. Bizonyos körökben, szakterületeken a világban is értékelik munkáját. Az Esztergom Szentgyörgymezői Kertbarátkör legidősebb és legaktívabb tagja. Túlzás nélkül mondható, hogy Ő a 21. század polihisztora. Legismert szakterülete a természetrajz. Ma is aktívan tevékenykedő vizsgázott gomba vizsgáló, gyógynövény szakértő, tanácsadó, gyűjtő. Nemzetközileg ismert és elismert napóra készítő. Az Ő tervei alapján és irányításával készült el a város napórája a „Zöldház” déli homlokzatán. Az épület lebontása miatt új napórát tervezett, amelyet a Kertbarátkör közreműködésével valósított meg a Szenttamás hegy déli oldalán, az országzászló alatt. Az országban több településen található általa tervezett és irányításával megépült napóra, amelyek eredményes munkáját hirdetik. Mint gombaszakértő, a gombászok körében elismert szakember. Rendszeresen tart ismertető előadásokat és szakmai kirándulásokat a Kertbarátkör és minden érdeklődők részére. Gyógynövény gyűjtőként és szakértőként is nagyra értékelik munkáját. Számtalan meghívást kap szakmai előadások megtartására, és gyűjtő utakat is szervez. Klotz József a Kertbarátkör egyik szakmai vezetője. Példamutató aktivitása, mindannyiunk számára lelkesítő és követendő.

Erős Miklós
Erős Miklós a megalakulása óta látja el az Esztergom Szentgyörgymezői Kertbarátkör elnöki teendőit. Vezetésével 50 éve kiemelkedő eredménnyel dolgoztak területeiken az kertbarátköri tagok. Mint a közösség vezetője a nagyszüleiktől, a szüleiktől kapott szellemi értékeket kívánta a megőrzés mellett újra teremteni. A föld, a természet szeretetét, a hagyományok újra teremtését, a környezet szépítését magas színvonalon adta tovább a tagságnak. Vezetésével a sikeres rendezvényeik mellett évente szakmai előadásokat és bemutatókat is tartanak az új fajták, az új termesztési módszerek megismerése céljából. „Népi Hagyományok Szetgyörgymezőn” című kiállításuk minden alkalommal nagy közönségsikert aratott. Értékes kezdeményezésük volt az útszéli szobrok, keresztek rendbe hozatala Szentgyörgymezőn és határában, ezzel jelentős mértékben hozzájárultak Esztergom Város szépítéséhez. Sikeresen vettek részt a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége által meghirdetett Országos Kertvetélkedőkön, ahol több kategóriában első helyezéseket szereztek. Szakmai kapcsolatuk van a párkányi kertbarátkörrel is. Kiemelkedő munkájáért 2015-ben Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott. A közösség érdekében kifejtett sokirányú munkáját Esztergom Város Önkormányzata 1995-ben Esztergomért Emlékplakettel, 2007-ben Szabó Erna-díj „Esztergom Rászorulóinak Megsegítéséért” kitüntetéssel ismerte el.

Major László
Major László ifjú kora óta részt vett a közösségi munkában. Szervező képessége kitűnt kortársai közül. Felnőtt korában is meghatározó személyisége lett közösségének. Az Ő munkálkodásának is köszönhető, hogy országos mintára 1986-ban megalakulhatott a Szentgyörgymezői Kertbarátkör, amelynek egyik alapító tagja lett. Major László nagyon fontosnak tartja a hagyományok megőrzését. Komoly szerepet vállalt, aktívan részt vett a Kertbarátkör szervezésében megvalósult rendezvények évente egyre magasabb szintű megszervezésében. Ezek közül a legjelentősebbek: a Szentgyörgy nap, a májusfa állítás, a búzaszentelő, az arató ünnep, a Szent István nap és terménykiállítás, valamint a szüreti programok. A sikeres rendezvényeik egy része városi, sőt országos jelentőségűvé vált, ezzel öregbítették Esztergom Város hírnevét is. A rendezvények szervezése mellett a környezet szépítésén és fejlesztésén is munkálkodott. Tevékeny szerepet vállalt maradandó emlékek létrehozásában. Így részt vett az Olvasókör felújításában, a 48-as téren körpad felállításában, az Oltóssy emléktábla új helyre való áthelyezésben, a II. világháborús emlékmű felállításában is. Esztergom közéleti, kulturális életében végzett kimagasló munkáját Esztergom Város Önkormányzata 2004-ben „Esztergomért Emlékplakett” kitüntetéssel ismerte el. Major László több évtizede részese az Egyesület vezetésének, jelenleg az alelnöki posztot tölti be. Aktivitásával igen sokat tett a Szentgyörgymezői Kertbarátkörért, amelynek sikerei és eredményei Esztergom városáé is.

http://www.infoesztergom.hu/hirek/olvas/permalink:dijatadoval-unnepeltek-fennallasuk-otvenedik-evfordulojat-a-kertbaratok-2018-07-27-050300

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük