Híreink

Díjazták Magyarország legszebb konyhakertjeit

Idén is díjazták Magyarország legszebb konyhakertjeit; az elismerések keddi, biatorbágyi átadóján az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a program az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti a lakosság körében.

Papp Zsolt György az országossá vált mozgalom célja, hogy a kertművelők munkája kellő elismerést kapjon, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy minél többen műveljenek konyhakertet, ellátva ezzel a családot friss, egészséges élelmiszerrel. Az Agrárminisztérium a program elindulása óta figyelemmel kíséri és támogatja a kezdeményezést. Az agrártárca szakmai támogatást ad ahhoz, hogy a „A legszebb konyhakertek” program mind szélesebb körben ismertté és kedveltté váljon.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

A helyettes államtitkár közölte: a 2012-ben még csak 22 jelentkezővel indult programhoz 2015-től Magyarország minden megyéje csatlakozott és mára már 138 határon túli település vesz részt a programban. Papp Zsolt fontosnak nevezte, hogy a családok, az idősebb és a fiatalabb generáció a tudást átadva műveljenek otthon kerteket, saját kétkezi munkájukkal zöldséget és gyümölcsöt termelve. Úgy fogalmazott: az öngondoskodás nagy lehetőséget jelent a járványidőszakban is. Papp Zsolt György méltatta a program közösségépítő szerepét is, hiszen számos új kertbarát kör, civil szervezet és egyesület alakult, melyek a társadalomra is komoly hatást gyakorolnak.

Sári Kovács Szilvia, a Magyarország legszebb konyhakertjei programigazgatója elmondta: idén 230 településről 1840 kerttel neveztek a versenyre. A program eddigi történetében 15 642 nevezéssel 87 225 kertművelő tevékenykedett a kertekben, akiknek több mint a fele húsz év alatti volt – ismertette. Elmondta: sok óvoda, iskola és tavalytól már bölcsődék is csatlakoztak, és egyre több szociális intézmény vesz részt a programban, illetve hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élő emberek által gondozott kertekkel is pályáztak.

Tájékoztatása szerint idén minden kategóriában adtak át elismeréseket, és három életműdíjat is kiosztottak azoknak, akik már a negyedik alkalommal nyertek el országos minősítést. Sári Kovács Szilvia kiemelte: az indulók többsége a vegyszermentes kertművelést választja, ha mégis permetezésre kényszerülnek, egyre tudatosabban használják a megfelelő szereket, megfelelő dózisban. Így biztosítható, hogy minél egészségesebb zöldségféléket termesszenek – tette hozzá.

A biatorbágyi rendezvényen Sári Kovács Szilvia bejelentette, hogy 2021-ben is megrendezik a versenyt “szorgalom, kitartás, hűség” jelmondattal.

Forrás:https://agroforum.hu/agrarhirek/agrarkozelet/dijaztak-magyarorszag-legszebb-konyhakertjeit/;

https://magyarmezsgye.hu/?p=8239;

http://videk.ma/2020/11/biatorbagy-iden-is-dijaztak-magyarorszag-legszebb-konyhakertjeit/;

https://www.agrarszektor.hu/noveny/megvannak-magyarorszag-legszebb-konyhakertjei-rengetegen-neveztek-iden-a-versenyre.25990.html;

https://agronaplo.hu/hirek/magyarorszag-legszebb-konyhakertjei;

https://haon.hu/eletstilus/dijaztak-magyarorszag-legszebb-konyhakertjeit-4496776/;

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük