Települési hírek

Budapest XI. kerület – Budapest szívében Magyarország egyik legszebb konyhakertje

Idén is díjazták Magyarország legszebb konyhakertjeit; az elismerések keddi, biatorbágyi átadóján az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a program az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti.

Papp Zsolt György elmondta, a verseny célja, hogy a kertművelők munkáját elismerje, hozzájárulva ahhoz, hogy minél többen foglalkozzanak otthon konyhakert-műveléssel.

Az országos kertszépítő verseny évek óta sok embert mozgat meg, emellett közösségépítő funkciót is ellát, ezért is segíti az Agrárminisztérium a program ismertségének, elismertségének növelését – tette hozzá. 2012-ben még csak 22 jelentkezővel indult programhoz 2015-től Magyarország minden megyéje csatlakozott és mára már 138 határon túli település is részt vesz a programban.

Papp Zsolt György méltatta a program közösségépítő szerepét is, hiszen számos új kertbarát kör, civil szervezet és egyesület alakult, melyek a társadalomra is komoly hatást gyakorolnak.

Sári Kovács Szilvia, a Magyarország legszebb konyhakertjei programigazgatója elmondta: idén 230 településről 1840 kerttel neveztek a versenyre, ami a tavalyi 378 település 2500 nevezéséhez képest nem jelentős visszaesés a járványhelyzet ellenére.

 

legszebb_konyhakertek2020

 

Forrás: http://www.alegszebbkonyhakertek.hu/

A program eddigi történetében 15 642 nevezéssel 87 225 kertművelő tevékenykedett a kertekben, akiknek több mint a fele húsz év alatti volt – ismertette. Sok óvoda, iskola és tavalytól már bölcsődék is csatlakoztak, és egyre több szociális intézmény vesz részt a programban, illetve hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élő emberek által gondozott kertekkel is pályáztak.

Tájékoztatása szerint idén minden kategóriában adtak át elismeréseket, és három életműdíjat is kiosztottak azoknak, akik már a negyedik alkalommal nyertek el országos minősítést.

 

molnar_istvan_mihaly_0975

 

Sári Kovács Szilvia kiemelte: az indulók többsége a vegyszermentes kertművelést választja, ha mégis permetezésre kényszerülnek, egyre tudatosabban használják a megfelelő szereket, megfelelő dózisban. Így biztosítható, hogy minél egészségesebb zöldségféléket termesszenek – tette hozzá.  A biatorbágyi rendezvényen Sári Kovács Szilvia bejelentette, hogy 2021-ben is megrendezik a versenyt „szorgalom, kitartás, hűség” jelmondattal.

Az Édenkert.hu szerkesztősége külön gratulál

Molnár István Mihálynak, aki Zárkert 3. (vegyes kert) kategóriában, gellérhegyi kertjével nyerte el Magyarország Legszebb Konyhakertje elismerést. Mihály kertszeretetét mi sem bizonyítja jobban, mint az Édenkert.hu magazinban megjelent birsalmásnaspolyás témában írt tapasztalatai.

 

magyarorszag_legszebb_kertje_dij

 

Molnár István Mihály így nyilatkozott szeretett kertjéről: „48 évnyi munka van benne, sok kultúrás, vegyszermentes, saját komposztot felhasználó, madár, rovar és sünbarát sziget Budapest szívében. A méhek védelme kiemelt feladat.  A tudatosan kialakított  sokszínűséget alátámasztja, hogy versenyhez csatolt anyaghoz  a Hóvirágtól a naspolyáig címet adhattam. Az idei extrém időjárást: az évszakok felcserélődését, több hónapos aszályt, özönvízszerű esőket, viharokat, jégesőt a kert rezisztens, magyar, Nagyapáink régi magyar gyümölcsfa fajtái, és a fertődi bogyósok permetezés nélkül átvészelték szépen teremnek, díszlenek. A mintegy 2000 nm-es terület talaja meszes, dolomitos, vezetékes vízzel nem rendelkezem. A talaj javítása természetes anyagokkal folyamatos, saját mulcsot használok fel.”

 

madretetk

 

 

Forrás:https://www.edenkert.hu/vilagos-zold/zold-bolygo/magyarorszag-legszebb-konyhakertje-2020/6817/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük