Települési hírek

Gyula – Idén is elismerik Gyulán a legszebb konyhakerteket

Gyula városa idén is részt vesz a Magyarország legszebb konyhakertjei országos programban. A helyi szervezők június 15-ig várják a konyhakerttel rendelkező kertművelők és közösségek jelentkezését a megmérettetésre.

Hajnal Edit városmarketing-referens lapunknak elmondta: a jelentkezési lap a Gyulai Polgármesteri Hivatalban igényelhető és adható le, információ a 06-66/526-826-os telefonszámon és a hajnal@gyula.hu telefonszámon kérhető.

Kiemelte: idén is elismerik majd a legszebb balkonokat, zöldségeseket, gyümölcsösöket és a közösségek által megművelt kerteket.

A szabályok szerint a kertben minimum öt, az erkélyen vagy a balkonon pedig öt edényben három különböző konyhakerti növénnyel versenyezhetnek a kertbarátok.

– A kertek megtekintésére két alkalommal kerül sor, előzetes időpont-egyeztetés alapján, azt eredményhirdetésre pedig várhatóan 2021 szeptemberében – ismertette a városmarketing-referens.

Fontos, hogy a megművelt terület legyen ötletesen kialakított, szép, megfelelően gondozott, gyommentes és hasznos. A zsűri azt is figyeli, hogy a kert rendezett környezetben helyezkedik-e el, és hogy a megtermelt zöldségek, gyümölcsök minősége megfelelő-e. Az öko- és biomódszerek alkalmazása, valamint a madárbarát kertek előnyt élveznek, vegyszerhasználat esetén pedig kötelező a naprakészen, szabályosan vezetett permetezési napló.

Szintén jó pontot jelent, ha a kertművelő minél több talajkímélő művelési, védekezési, vízgazdálkodási módszert alkalmaz, és minél több tájjellegű, régi, saját megőrzésű fajtát tart kertjében. Ugyancsak előnyt jelent, ha a kert sokszínű, azaz minél több fajta növény és élőlény kap helyet a területén.

A programhoz kapcsolódó Magyarország legszebb konyhakertje díjra a kategóriák első helyezettjeit jelölik majd.

 

Forrás:https://www.gyulaihirlap.hu/137015-iden-is-elismerik-gyulan-a-legszebb-konyhakerteket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük