Települési hírek

Kecskemét – Idén is versengenek a kecskeméti konyhakertek

„A legszebb konyhakertek” elnevezésű országos versenyre több kategóriában is nevezhetnek az érdeklődők.

A kecskeméti Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében 9. alkalommal vehetnek részt a hírös városban élők „A legszebb konyhakertek” című országos programon. Ezúttal is több kategóriában nevezhetnek az érdeklődők.

Az egyesület célja, hogy a verseny eredményeképp a kiskertek, konyhakertek újra értéket képviseljenek. Az országos mozgalom azonban nem csak a megméretésről szól, hanem arról is, hogy felhívja a figyelmet azokra a lelkes kertművelőkre, akik fáradságot nem kímélve művelik konyhakertjüket, gyümölcsöseiket. Munkájukkal megmutatják környezetüknek, hogyan kell értékesen, értelmesen élni, kihasználva a környezet adta lehetőségeket.

Az idei év témája: „Szorgalom, kitartás, hűség!” Az egyesület munkatársai a jelenlegi egészségügyi helyzetben úgy vélik, az a legfőbb feladatuk, hogy arra ösztönözzék a lakosságot, minél több udvaron alakítsanak ki konyhakertet, ami most aktuálisabb mint valaha. Úgy gondolják, hogy a konyhakert művelése a szép hobbin túl nagyban hozzájárul az egészséges életmód elterjedéséhez, hiszen sok esetben bio, de legalábbis ismert és biztonságos anyagokkal kezelt élelmiszerhez juthat a lakosság.

A megmérettetés keretén belül keresik a város legszebb és leghatékonyabb gyümölcsös, zöldséges konyhakertjét. Nevezési kategóriák között megtalálhatóak a hagyományos kertek, illetve balkonládákban termelők, és közösségi kertek egyaránt. Jelentkezhet: a balkon, kert, udvar, telek, földterület tulajdonosa, vagy annak megművelője.

Nevezési kategóriák:

  • Balkon: Erkélyen kialakított
  • Mini: 10 – 50 m2
  • Normál: 50 m2 felett
  • Zártkert 1: Zöldséges
  • Zártkert 2.: Gyümölcsös
  • Zártkert 3.: Vegyes (zöldség és gyümölcs)
  • Közösségi: Óvodák, iskolák, csoportok, szervezetek által megművelt kertek

A bírálatnál előny: öko/bio-módszerek alkalmazása, madárbarát kert kialakítása, fűszer- és gyógynövény termesztés, a kertet művelő több generáció, talajkímélő művelési, védekezési, vízgazdálkodási módszereket alkalmazása, tájjellegű, régi, saját megőrzésű fajták. Eredményhirdetés október 2-án lesz.

A jelentkezési lapokat június 15-ig lehet leadni, személyesen az egyesület irodájának portáján (Kecskemét, Csányi krt. 14.), postai úton Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület 6000 Kecskemét, Kossuth tér 1. címen vagy e-mailben orosz.edina@aranyhomok.hu címen. Részletek: www.aranyhomok.hu oldalon.

Forrás:https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/iden-is-versengenek-a-kecskemeti-konyhakertek-3804820/;

https://www.kecskemetihir.hu/index.php/kecskemeti-cikkek/13623-indul-a-magyarorszag-legszebb-konyhakertjei-verseny-kecskemeti-forduloja,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük