Települési hírek

Szarvas – Szerencseszám lehet a huszonegyes a Szarvasi Szilvanapokon

Gyümölcsfaállományunkból minden állampolgárra két szilvafa jut – osztották meg ezt az érdekes tényt az olvasókkal a szilvanapok honlapján. Az egy látogatóra jutó szilvalekvárok és kupica pálinkák aránya Szarvason szeptember első hétvégéjén még ennél is lényegesen magasabb. Idén a kiemelt napok szeptember 7-9. közé estek, amikor a település már 21. adott otthont Békés megye egyik legnagyobb gasztrokulturális rendezvényének, a Szarvasi Szilvanapoknak.

A képzeletbeli startpisztoly egy látványos felvonulással dördült el, amely ezúttal a Vízi Színháztól indult, és a Petőfi, Szabadság és Vajda Péter utcák keresztezésével egészen a Kossuth utcai fesztiválszínpadig vezetett. A menet élén a Garagulya Gólyalábasok mutatták az utat, közvetlen mögöttük pedig a gyomaendrődi Színfolt Mazsorett Csoport és a Szarvasi Hagyományőrző Fúvószenekar kígyózott. A sort a város vezetése, majd a testvértelepülések delegációi, az intézmények képviselői és a civilek zárták, akik olyannyira sokan voltak, hogy a megnyitó első percei már lezajlottak, mire az utolsó felvonulók a helyszínre érkeztek.

A Muslincák hangulatébresztő műsorát követően a megjelenteket Tolnai Péter, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte. Rámutatott, ha a megyében szilváról beszélünk, első körben mindenkinek Szarvas jut eszébe. Elismerően szólt a szervezők döntéséről, mely szerint ezt emelték a középpontba, hiszen az egyik legsokszínűbb gyümölcsről van szó. Mindezen túl ezek a napok alkalmasak arra, hogy a térség együtt ünnepeljen, s találkozási pontot jelent az itt élő embereknek.

Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei elnöke utalt rá, hogy legutóbb az aratónapokon tette tiszteletét, és a szilvanapoknak köszönhetően ismét a városra irányul a figyelem. Úgy véli, Szarvas gazdasági mutatói is elismerésre méltóak, mindezen túl pedig kiváló agrárszakemberek és szorgalmas gazdaemberek erősítik a vidéket.

–  A városnak kisugárzása van, és mindezt még tetézi, hogy a történelmi Magyarország közepén vagyunk. Összekötő kapocs a határon túli és a határon belüli magyarság, valamint a nemzetiségek békés együttélése szempontjából is. Úgy gondolom, a város nem csak az idegenforgalom, hanem mezőgazdaság egyik fellegvára is, ami azt igazolja, hogy ez a rendezvény sokadik alkalommal is létjogosultságot élvez – summázta véleményét.

Hodálik Pál alpolgármester nem csak magyarul, hanem a megjelent testvérvárosok nyelvén is köszöntötte az összegyűlteket. Mint mondta, a sor szaporodott, mivel az elmúlt időszakban Élesddel és San Pietro di Felettoval is gazdasági megállapodást kötöttek, ezért a meglévő nyolc testvértelepülés mellett az ő delegációjuk is tiszteletét tette a fesztiválon. Mindenkinek felhőtlen szórakozást és kellemes időtöltést kívánt, amelynek megalapozásául egy stílszerű viccel csalt mosolyt a közönség arcára.

Időközben megérkezett Dankó Béla országgyűlési képviselő is, aki szilvatörténeti gyorstalpalóval egészítette ki az elhangzottakat. Érdekességként elmondta, már az egyiptomi fáraók sírjában is találtak aszalt szilva maradványokat, Európába pedig a római légiók hozták be a növényt. A magyarok körében a mai napig nagy népszerűségnek örvend, különösen szilvalekvár és pálinka formájában. Megtudtuk tőle azt is, hogy a pálinka kifejezést 1630-tól használjuk, mégpedig a szlovák nyelvből vettük át. Ez a tény is azt erősíti, hogy a szilvanapok Szarvason jó helyre került.

A testvértelepülések nevében Barót, Bucine, Szilágysomlyó, Poprád, Bucine, Keuruu, Wuxi, Szentegyháza, San Pietro di Feletto és Élesd delegációinak vezetői mondták el gondolataikat. Valamennyien köszönetüket fejezték ki a meghívásért, mondván, a rendezvény a kulturális kapcsolatok és egymás megismerése mellett barátságkötésekre is lehetőséget teremt.

Zárásként a szilva folyékony változata kapta a főszerepet, amellyel koccintottak a megnyitó résztvevői. A színpadi programok ezt követően négy helyszínen és több tematikus udvaron folytatódtak. A fesztiválsátorban a „Legszebb konyhakertek” és a sportdíjak átadására került sor, a napot pedig a Körös Party Band és Vincze Lilla zárta. A nagyszínpadon az Ismeretlen arcok hozták el a ’60-as, ’70-es, ’80-as évek legnagyobb slágereit, majd a Feláldozhatók és a Pandora’s Box foglalta el a színpadot. A Kézműves Sörök Udvarán több akusztikus zenekarnak lehetett fültanúja a közönség, a Vízi Színházban pedig Caramel élő koncertje tette emlékezetessé a szilvanapok első napját.

 

Forrás:http://www.newjsag.hu/2018/09/08/szerencseszam-lehet-a-huszonegyes-a-szilvanapokon/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük