Híreink

Magyarország legszebb konyhakertje: 9. országos díjátadó

Idén kilencedik alkalommal adták át „A Magyarország legszebb konyhakertje” országos díjait. Egyre többen vesznek részt a programban, a vírus nem elvette, hanem többeknek meghozta a kedvét a kertészkedéshez.

Lelkünk jósága sugárzik vissza a kertben

 

dijak.jpg

Az idei díjak

Az idei díjak
Fotó: Csatlós Norbert

Fercsák Lászlóné Karola, életműdíjas kertész Gutorfölde településről érkezett és nyitotta meg a díjátadót, aki elmondta: egész eddigi életében próbálta átadni nagyanyáink kertművelési örökségét. Gutorföldén eddig 105 kerttel neveztek be a versenybe és már 13 országos díjazottjuk van. 

Odafigyelnek, hogy minél inkább vegyszermentesen termeljenek, amiben segítségükre van, hogy az emberek rengeteg olyan praktikát tudnak, ami hasznos a kórokozók, kártevők megállításában.

„A ház melletti haszonkert azért fontos, mert saját magunkat láthatjuk el segítségével, amivel egyben tiszteletet is adunk a földnek.

A kertben a két kezed munkáját látod, ezért mindig örülök, ha a kertben vagyok. Egy kert mindig szép, amikor palánták vannak benne, amikor azok növekednek, virágoznak, majd termést hoznak. A saját termény friss, egészséges, benne van a munkája, a szíve lelke, de visszakapja ezt mert a növény meghálálja a szeretetet- ezért szeretek a növények között lenni. A kertészkedés olyan, mint a költészet a lelkünk jósága sugárzódik vissza a kertben. Szűz Mária mindig boldog, ha az ember a földeken dolgozik és nem felejti el a betevőt megteremteni a családjának, így a kertművelés felér egy imádsággal.” – mondta Fercsák Lászlóné Karola.

magyarorszag_legszebb_konyhakertje_25.jpg

Csoportkép a 2021-es díjazottakról

Csoportkép a 2021-es díjazottakról
Fotó: Csatlós Norbert

 

Nem csak a népművészek a hagyományőrzők

„A hagyományőrzés kifejezést leginkább a táncosokra, kézművesekre használják, de Önök nem pusztán kertművelők, hanem hagyományőrzők is a „normalitás” továbbvivői. Pár száz éve ezt a rendezvényt nem is lehetett volna megrendezni, hiszen a kertművelés akkor teljesen természetes volt”-mondta a díjátadó műsorvezetője.

Ezután Tarpataki Tamás az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kiemelte: a konyhakert művelésnek testi, lelki, szellemi és közösségi hasznai is vannak.

A cél megismertetni és elismerni azok munkáját, akik részt vesznek ebben a programban. A program népszerűsége töretlen, ez látszik a jelentkezők számán is. A járvány egyik pozitív hozadéka, hogy többen fordultak a kert felé, a kényszerűen otthon töltött idő alatt. A közösségépítő szerep is egyre jobban látszik, mind több iskolakert, óvodakert nevez be, és megjelentek az indulók között a plébániakertek, az idősotthonok kertjei is. E tevékenység addiktív: ha valaki elkezdi, nem tudja abbahagyni, mivel a kertművelés boldogít is – hangsúlyozta a minisztérium munkatársa.

szilvia_es_tarpataki.jpg

Sári Kovács Szilvia és Tarpataki Tamás

Sári Kovács Szilvia és Tarpataki Tamás
Fotó: Csatlós Norbert

 

Meghirdették a 2022-es versenyt is

Sári Kovács Szilvia e Magyar örökség díjas program ötletgazdája elmondta, hogy eddig 734 település 87 000 „kertese” vett részt a mozgalomban. Az idei mottó a „szorgalom, kitartás, hűség” – ennek mindenki eleget tett. Idén 162 magánkertes is nevezett, ők olyan településen laknak, ahol a település nem vállalta a program helyi megszervezését, ilyen helyekről egyéni nevezéssel lehetett csatlakozni.

Tavaly 30, idén 47 új település lépett be a programba. A határon túlról tavaly 23 idén 58 település nevezett.

A kertművelők száma tavaly 15 642 idén 25 770 volt, ennyien szorgoskodtak kertjeikben e program keretében. Fontos, hogy a fiataloknak átadjuk ezt a tudást, fertőzzük meg őket a föld szeretetével, így lényeges mérőszám a fiatalok, a 20 év alatti nevezők száma: ők tavaly 10 315-en, idén 17 857-en voltak.
A vírus miatt mostanában több idő volt kertet művelni, de az időjárás megtréfálta a „Kerteseket”. A késői hidegek miatt, volt aki hatszor vetett-eredménytelenül, de nem adta fel, mert a „Kertesek” varázslók – mondta Sári Kovács Szilvia.

Egyre kevesebb a permetezési napló, szaporodik a bio-kertek száma, egyre többen igyekeznek vegyszer nélkül leküzdeni a kártevőket.

„Ha ilyen sikeres évet tudhatunk magunkénak, ezt nem lehet abbahagyni, a becsület arra kötelez, folytatni kell. Bízom benne, jövőre még több kertet tudok megnézni, még több településre jutok majd el. Ezért meghirdetem a 2022-es „a legszebb konyhakertek” programot is.”- hangzott el az ötletgazdától.

A 2022-es külön kiemelt téma a „környzettudatos kert”. Cél, hogy minél többen komposztáljanak, használjanak szerves trágyát, gyűjtsék az esővizet és csak végső esetben nyúljanak vegyszerhez.

Hívjuk be a hasznos élőlényeket a kertekbe. Olyan kertet hozzanak létre a résztvevők, ahol az ember, a növény, és más élőlények is jól érezhetik magukat és ez alkosson ez egy kerek egészet. Ehhez kíván jó egészséget szorgalmat kitartást, nevezzenek a programba!

Így indult a program

A program ötletgazdája Sári Kovács Szilvia évekkel ezelőtt azért indította el azt a mozgalmat, mert azt tapasztalta hogy a legtöbb udvar, vagy műveletlen, gazos, elhanyagolt, vagy ha van művelik akkor is inkább egy szép díszkert található rajta, haszonkertek alig… A zöldségek és a gyümölcsök egyre inkább eltűnőben vannak ezekről az udvarokról.

A zártkertek többségéből is pihenő-, üdülőkertek lettek, melyeken gyep, virágágyás és díszfák találhatóak zöldsége, gyümölcs nem…

Úgy gondolta, hogy valamit tenni kell, mert ha most nem teszünk semmit, akkor ez a tudomány, ez a tudás elvész amivel elődeink a családjuk ellátásáról gondoskodtak a ház körüli veteményesben, gyümölcsösben, családellátó kertekben.

Sári Kovács Szilviának a konyhakert azt jelenti, hogy kimegy az udvarra, a konyha mellé és a kertben megtalálja mindazokat a zöldségeket, fűszereket, és gyógynövényeket, amikre egy konyhában szükség van.

kozonseg.jpg

A díjátadóra idén is sokan voltak kíváncsiak

A díjátadóra idén is sokan voltak kíváncsiak
Fotó: Csatlós Norbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük