Híreink

Kié a legszebb konyhakert idén?

A kertészkedést népszerűsíti a Magyarország legszebb konyhakertjei országos program, ahol minden évben díjazzák a legsikeresebb kertészkedőket. A napokban megrendezett díjkiosztó

A kertészkedést népszerűsíti a Magyarország legszebb konyhakertjei országos program, ahol minden évben díjazzák a legsikeresebb kertészkedőket. A napokban megrendezett díjkiosztó ünnepségen kiderült, idén kik büszkélkedhettek a legszebb kerttel.

Idén 11. alkalommal rendezték meg a kertészkedést népszerűsítő programot, amire évről-évre többen neveznek be, hogy megmutassák a konyhakertjüket. Az idén 320 településről 2056 kert nevezés érkezett, összegezte a programi idei eredményét Sári-Kovács Szilvia ötletgazda – programigazgató, a napokban Nádudvaron megtartott díjátadó kapcsán.

Az országos díjazottak csoportja

A kertek megtekintését követően a szakmai zsűri 79 település 154 kertjét tartotta országos díjra érdemesnek. Közöttük 31 magánykertes is megérdemelte az országos díjra jelölést.  Végül 28 település 31 kertje érdemelte ki a Magyarország legszebb konyhakertje országos díjat, közöttük 8 magánkert is. Emellett 7 megerősítő díjat, 2 örökös díjat és 1 életmű díjat is odaítéltek. Különdíjat kaptak óvodai, iskolai, és az önkormányzati kertek. A díjazottak névsora itt érhető el.

Kissné Gyarmati Ágnes díjazott konyhakertje Kocséro

 

Minden versenyévnek határozott tematikája van, most a komposztálás állt a középpontban.  – Szinte nem is láttunk olyan kertet ahol ne lenne komposztáló. Mindenki komposztál és a komposzt felhasználása is egyre többrétű. Már nem csak talajjavításra, de talajtakarásra, mulcsozása is használják és akár komposztban történet zöldségnevelésre is. A haladók giliszta komposztálóval rendelkeznek és humuszt termelnek és ebből komposztteát készítve gondozzák növényeiket, idézte fel a zsűrizés tapasztalatait a programigazgató.

A kertművelők nagyon szép eredményt értek el a kertekben. Különösen a vegyszermentes kertművelés terjed egyre inkább az országban. Tovább növekszik a száma azoknak a kerteknek, ahol nem használnak vegyszereket. Ez évi tapasztalat az, hogy a bio szereket viszont nagyon kevesen ismerik és még kevesebben használják. Érdemes ennek utánanézni, mert nagyon sok olyan szer van, amely segítségünkre lehet a kártevők elleni védekezésben, ugyanakkor nem hagy vegyszermaradványt az élelmiszerben.

A zsűri örömmel látta, hogy egyre többen használnak növénytársítást és egyre több kertben találkoztak védőnövényekkel, sokan használnak különböző ázalékokat, saját praktikákat alkalmaznak, saját recept alapján védik növényeiket és erősítik a növény immunrendszerét. A kertekben egyre több a magaságyás, a kordon, a lugas, és egyre népszerűbb a konyhakertekben az árnyékolás.

A 2023 év szélsőséges időjárást produkált, amihez a kertművelés során is alkalmazkodni kellett. Voltak olyan növények, amelyek sikerrel vették az akadályt, a legjobb termést a paradicsom és a paprika produkálta. A legrosszabb termést évek óta petrezselyem és a sárgarépa hozza, az idén is így történt, és a gyümölcstermés sem sikerült jól.

Papp-Sallai Annamária újszászi kertje is díjat érdemelt

Minden év hoz valami újdonságot a programban, ebben az évben például megjelentek az egyházikertek, a fogyatékkal élők speciális terápiás kertjei, a hajléktalanok által gondozott kerteket és szociális intézmények, idősek otthona kertje is neveznek. A közösségi kertek már több éve jelen vannak programunkban, de most kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

Összegezve elmondható, hogy a kertesek ebben az évben is varázsoltak. Olyan gyönyörű kerteket láttunk, hogy szinte nem is akartunk hinni a szemünknek, mondta Sári-Kovács Szilvia.

VERSENGÉSRE JÖVŐRE IS LESZ LEHETŐSÉG, MERT A DÍJKIOSZTÓN BEJELENTETTÉK A FOLYTATÁST. 2024-BEN A NÖVÉNYI SOKFÉLESÉG ÁLL MAJD A KÖZÉPPONTBAN, A MOTTÓJA PEDIG: A VÁLTOZATOSSÁG GYÖNYÖRKÖDTET ÉS EGÉSZSÉGESSÉ TESZ.

Mit jelent ez? Azt jelenti, a zöldség és a gyümölcs mellett ott van a helye bármilyen más növénynek a fűszer- és gyógynövényeknek, a virágzó növényeknek, a vadvirágoknak, a bokroknak, cserjéknek is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Forrás:https://www.startlap.hu/gazdasag/kie-a-legszebb-konyhakert-iden/;

https://magyarmezogazdasag.hu/2023/11/09/kie-a-legszebb-konyhakert-iden/;

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük