Települési hírek

Nádudvaron adták át a legszebb konyhakerteknek járó elismeréseket

Egyre több fiatal kertművelő veszi ki részét a zöldség-gyümölcs termesztésből, ami biztató a jövőre nézve.

„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei nevű program országos díjkiosztó ünnepségének és az országos díjas kertek terménybemutatójának adott otthont Nádudvar november 7-én, kedden.

nádudvar legszebb konyhakert
Forrás: Marján László

Maczik Erika polgármester örömét fejezte ki, hogy 2010 után el tudott indulni ez a program Magyarországon és határainkon túl olyan területeken is, amelyek távol esnek a Kárpát-medencétől. Szerinte ez az egyik legsikeresebben működő program.

Az Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtár színháztermében tartott díjkiosztón Tarpataki Tamás agrárpiacokért felelős helyettes államtitkár beszédében elmondta: ez egy olyan közösség, amelyet a tevékenység köt össze, amely a legalapvetőbb tevékenység az egész világon.

Amikor az ember kertet művel, növényt termeszt, akkor együttműködik a teremtett világ erőivel, és ez teljesen más lelkiállapotot eredményez, mint bármilyen más tevékenység

– vélekedett a helyettes államtitkár. Sári Kovács Szilvia ötletgazda, programigazgató köszönetét fejezte ki a résztvevőknek, akik évről évre csatlakoznak a felhíváshoz.

Egyre több a kertművelő

A 11 éve futó mozgalomhoz az idén 320 településről 2056 kertnevezés érkezett. Érdekesség, hogy tavalyhoz képest kevesebb település csatlakozott, és kevesebb volt a nevezések száma is, viszont a kertművelők száma jelentősen nőtt.

Tavaly 29 ezer 638 kertművelő szorgoskodott a kertekben, ebben az évben pedig 38 ezer 176 fő mutatta meg munkája gyümölcsét. Ami azonban a leginkább lélekemelő, a tavalyi 20 év alatti kertművelők létszámához képest nyolcezerrel többen, 31 ezer 227-en voltak az idén.

– Jó úton haladunk, hiszen sikerül a gyerekeket bevonni a kertészkedésbe, beoltani őket a kert szeretetével, megmutatni nekik, milyen csodálatos világ a kertészkedés csodája, és lám, itt vannak közöttünk, és csodát hoztak számunkra – emelte ki Sári Kovács Szilvia.

Ez évben 28 település 31 kertje érdemelte ki a Magyarország legszebb konyhakertje országos díjat. 21 országos, hét megerősítő, két örökös díjat és egy életmű díjat osztottak ki, valamint három különdíj is gazdára talált az óvodai, iskolai, és az önkormányzati kategóriában. Meglepetésműsorként a helyi óvodások és a szintén nádudvari Kéknefelejcs Citerazenekar szórakoztatta a publikumot.

Forrás:https://www.haon.hu/helyi-eletstilus/2023/11/nadudvaron-adtak-at-a-legszebb-konyhakerteknek-jaro-elismereseket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük