Települési hírek

Szentes egyik legszebb konyhakertje az országos programban – A méhekre is gondolnak az Eszter-kertben

A Karcag Város Alpolgármestere, Sári Kovács Szilvia által évekkel ezelőtt elindított „A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” címet viselő országos programba önállóan bekapcsolódott családi kertjével Bugyáné Számel Éva. Az Eszter-kert a programban országos elismerést szerzett, melyet oklevél tanúsít, valamint újabb meghívást kapott az ez évi versenyre. A kertművelő, közösségépítő törekvéseit évek óta ismerjük, aki nem titkolja, fontos feladatának tartja megismertetni a kertművelés fortélyait a fiatalokkal.


 • Évike! Miért Eszter-kert az elnevezés?
 • Eszter az unokám neve és Számel mama neve, akitől a kertművelés örömét, a természet iránti tiszteletet tanulhattuk meg. Igyekeztünk továbbadni a maiaknak, gyermekeinknek, unokáinknak.
 • Mekkora a kert alapterülete és milyen növényeket termesztenek benne?
  A kert alapterülete 3670 m2, vegyes parasztkert. 70 darab régi fajta gyümölcsfa is van benne, mint a birs, a naspolya, kajszi, alma, körte, meggy, cseresznye, vörös szilva, kék szilva, továbbá málna, szeder, ribizli, egres is terem benne minden évben. A további szabad területre borsót, babot, főzőtököt, sütőtököt, paradicsomot, cukkinit, paprikát, burgonyát, csemegekukoricát és takarmány kukoricát szoktunk ültetni.
 • A család saját szükségletére folyik a termelés, vagy cserére, értékesítésre is jut belőle?
 • A család a termést elfogyasztja és elajándékozza a barátoknak, pl. málnaszörpöt, almalevet. A kertben két virágoskert lett kialakítva és méhlegelő is van vadvirágokkal.
  Természetes anyagokkal permetezünk és a hasznos rovarokat nem írtjuk. Szerves trágyát és komposztot használunk.
  Részt veszünk a Szentesi rózsa naspolya génmegőrzési programban. Feladatunknak tekintjük a hagyományos kertkultúra megismertetését. Ennek érdekében óvodás csoportokat fogadunk a nagyhegyi „édenkert”-ben. De hogy a kérdésre is válaszoljak, az önellátáshoz nagyobb földterületre lenne szükség. Intenzív termelést viszont nem akarunk folytatni. A szabadidő hasznos eltöltése és a kertművelés szépsége, az időskori aktivitás megőrzése az álmunk. Sajnos az időjárásváltozás miatt öntözés nélkül lehetetlen zöldséget termelni, ezek a jövő kilátásai is. Az önellátás jelentős eszközberuházást igényelne. Nem ez a cél, csupán a gyümölcsökben tudunk önellátó módon termést szüretelni.

„ A legszebb konyhakertek…” verseny szervezői köszönőlevelükben kiemelték a család felelős és példamutató hagyományőrző munkáját, a közösségformálás szándékát.
Az idei versenyről azt lehet tudni, hogy a környezettudatosság lesz az értékelés egyik meghatározó szempontja. Konkrétan az, hogy a kertész mennyire tudatos a kert kialakításában, a növények tele

pítésében, hogy ne kelljen vegyszereket alkalmazni. Megoldja-e a komposztálást, vagy az esővízzel öntözés feltételeit. Évike ezúttal is nevezni szeretne a versenyre, és felkészíti családjával együtt a kertet a pályázati kritériumok szerint. Azt mondta, sokat tanult, tanul folyamatosan, hiszen a pályázat által mások jó gyakorlataiból is lehet profitálni.

Dömsödi Teréz

Méhek számára paradicsomi élmény.
Forrás:http://www.varosivisszhang.hu/?p=42869

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük