Temerin – Tökfesztivált tartottak Temerinben + képgaléria

A rendezvény az évek alatt nemzetközivé nőtte ki magát, így idén is itt hirdették ki “A legszebb konyhakertek” magyarországi program vajdasági díjazottjait.

Zsúfolásig megtelt csütörtök délelőtt a temerini piactér. A Május 1. utca zöld lombjai alatt megszervezett Dél-Bácskai Tökfesztiválon a különböző alakú és formájú termések mellett tökből készült termékeket is bemutattak a kézművesek. Hevér Judit már évek óta dísztárgyak készítésével foglalkozik: „Idővel rájöttem, hogy nagyon sok van, és akkor elkezdtem ilyen külön rendezvényekre menni, különösen ősz táján. Rendszeresen megjelenek Temerinben, és kiállítom a saját dolgaimat, amit év közben csinálok.”

A fesztivált kicsik és nagyok egyaránt látogatják. A kíváncsi óvodások érdeklődve szemlélik az érdekes tökkompozíciókat és a felsős társaik által kifaragott tököket is. Az elmúlt hetekben ők is lázasan készültek a fesztivál gyermekrajzpályázatára. Míg a legfiatalabbak rajzoltak és faragtak, addig a szorgos kezű asszonyok 400 kilogramm tököt reszeltek le a hagyományos óriás görhe elkészítéséhez.

A fesztiválon idén is kihirdették “A Legszebb konyhakertek magyarországi program vajdasági díjazottjait. A Temerini Kertbarátkör 4 éve csatlakozott a programhoz, azóta évenként legalább egy országos díjat temerini termelő érdemel ki.

Kovács Róbert, alelnök, Temerini Kertbarátkör: „A végeredménye nem egy országos díj, nem egy helyi díj, hanem már maga az, hogy minél több egészséges és finomabb, ízletesebb zöldség- és gyümölcsfélét tudjunk elfogyasztani a saját kertünkből.”

A termelők több kategóriában is benevezhettek a fesztivál megmérettetésére. Idén a leghosszabb bemutatott tök 284 centiméterre nőtt, a legnagyobb pedig 272 kilogrammot nyomott.

Keszler László, az óriástök kategória nyertese, Gárdony, Magyarország: „Most már közel négyszer sikerült Magyarországon ilyen nagy óriástököket termeszteni, és akkor elkezdtünk kutakodni, hogy hol van még a környéken olyan nagy tökfesztivál, amire érdemes ezeket az óriástököket elvinni, és ott találkoztunk Temerinnel.”

A helyi és külföldi termelők mellett a Dél-Bácskai Tökfesztivált meglátogatták Kiskundorozsma, Jánoshalma és Kaposvár küldöttségei is.

Forrás:https://pannonrtv.com/rovatok/szines/tokfesztivalt-tartottak-temerinben

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük