Települési hírek

Hatvan – ELKEZDŐDÖTT A KÖRNYEZETSZÉPÍTŐ PÁLYÁZATOK ZSŰRIZÉSE

MÁR JÁRJA A SZAKMAI ZSŰRI „A MAGYARORSZÁG LEGSZEBB KONYHAKERTJEI” ÉS A „TISZTA, VIRÁGOS HATVANÉRT” KÖRNYEZETSZÉPÍTŐ VERSENYEKRE BENEVEZETT KERTEKET, ERKÉLYEKET ÉS INTÉZMÉNYEKET. A PÁLYÁZATOKRA IDÉN IS TÖBB KATEGÓRIÁBAN LEHETETT NEVEZNI. A CÉL, HOGY EZEKKEL IS ARRA ÖSZTÖNÖZZÉK A HATVANIAKAT, HOGY MINÉL TISZTÁBBAK ÉS RENDEZETTEBBEK LEGYENEK AZ INGATLANOK.

Paprika, paradicsom és uborka mellett eper, szeder és alma is megtalálható Csordás Erzsébet kertjében. Először tavaly nevezett a Hatvanban is meghirdetett országos megmérettetésre, amely során kiválasztják a legszebb konyhakerteket, ennek idei témája a komposztálás. Azt mondta, fontosnak tartja, hogy így termelje meg földjén a zöldségeket, gyümölcsöket. – Tudok trágyázni, a konyhakertet és a virágoskertet is el tudom látni azzal. Nem vegyszerezek, permetezek, mert azt nem szeretem, és nagyon ellene vagyok – részletezte.

Szulágyiné Fülöp Margit, a verseny szakmai zsűrijének egyik tagja elmondta, hogy egyre többen használnak komposztot. – Mindenképpen nagyon fontos, a kert nagyon meghálálja használatát, mindenkinek ajánlom. A kert egy sarkában, ha nem komposztálóba, akkor egy gödörbe, de rakja össze a zöldet, mert ha vissza tudja forgatni a kertbe, nagyon hálás érte minden növény – foglalta össze.

Ezzel párhuzamosan többen versenyeznek a „Tiszta, virágos Hatvanért” díjért is, ide is több kategóriában lehetett nevezni, így várták lakóházak, többlakásos lakóépületek, erkélyek és hatvani intézmények pályázatát. Szekeres Erzsébeték kertjében megtalálható banánfa, szalvia, verbéna és lobélia is. – Először pályázott a fiam, én csak besegítek neki. Egy hölgy ajánlotta, hogy ilyen szép kerttel érdemes pályázni, úgyhogy vette a gyerekem a bátorságot, és nevezett a versenyre – mondta.

Gulyás Katalin, Hatvan főkertésze elmondta, a versenyek célja a kertművelés népszerűsítése, hogy minél szebbek legyenek a területek. A pályázóknak több feltételnek is meg kell felelniük. – Minden esetben vizsgáljuk, hogy milyen gondozott a terület, milyenek a növény kiültetések, összeállítások, gyommentes-e a környezet. Mindenképpen figyelembe vesszük a befektetett energiát is – hangsúlyozta. Gulyás Katalin hozzátette, a versenyek eredményhirdetése szeptemberben lesz.

Fotó: Albert Péter

Forrás: https://hatvanihirlap.hu/elkezdodott-a-kornyezetszepito-palyazatok-zsurizese/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük