Települési hírek

Oroszlány – Az oroszlányiak bizonyították, kertészkedésben az élen járnak, most elismerték őket

A hagyományoknak megfelelően a hétvégi falunapon ismerték el az oroszlányiak áldozatos munkáját.

Oroszlány és Térsége Civil Szervezeteinek Egyesülete 6 éve csatlakozik „Magyarország legszebb konyhakertjei 2023” országos programhoz, hogy elismerje azoknak a kertművelőknek a munkáját, akik konyhakertjüket gondozva megteremtik maguk és családjuk számára a zöldséget, fűszer,- és gyógynövényeket, a zamatos gyümölcsöket. A hagyományoknak megfelelően a hétvégi falunapon ismerték el az oroszlányiak áldozatos munkáját.

– Mindenkinek jár a taps, aki példát mutat, hogyan kell szorgalmasan gyűjteni a magokat, neveli a palántát, esetleg bíztatni családtagot, barátot, ismerőst – így köszönte meg mindenkinek a részvételt dr. File Beáta jegyző, aki szerint az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy jó úton járnak. A jegyző szerint egyre többen döbbennek rá, mennyire fontos, hogy saját magunk termeljünk egészséges zöldséget, gyümölcsöt.

Az év kiemelt témája a „Komposztálás a kertben” volt, a vegyszermentes művelés, a szerves anyag utánpótlás, és többfajta növény (virág, fa, cserje) és élőlény (rovar, madár, hüllő, kétéltű, emlősállat) kapjon helyet. Alapos szervező-munkával a város különböző területéről és közvetlen környékéről, a meghirdetett 7 kategóriában, 30 jelentkező lett.

A köszöntőt követően Elekes Lászlóné koordinátor és Somlói Józsefné, a zsűri elnöke nyújtotta át az ajándékokat és okleveleket a helyezettek részére.

  • Balkon kategóriában Kenedi Zsuzsanna (Haraszthegyi u. és Majk), Merhaut Istvánné (Bánki D. u.), Tölgyesi Tímea és Tölgyesi Emilné (Kiss László, Bánki D. u.) lett a sorrend. A mini kerteknél (50 négyzetméterig) Kis Péter és felesége (Balassi B. u.), valamint Kátai-Pál Nóra (Eszterházy u.) munkáját díjazták.
  • Ötven négyzetméter felett, az úgynevezett normál kerteknél, Méhes Gyula és felesége (Móricz Zs. u.), Tóth Istvánné (Várdomb u.),  illetve Tőkés Sándor és felesége (Határ u.) állhatott a képzeletbeli dobogóra. Míg Molnár Károly és Janászik Józsefné (Határ u.), Krámer László és felesége (Eszterházy u.), valamint Marton Béla és felesége (Kecskédi u.) is örülhetett.
  • A kategória különdíjasai lett Mészáros Béláné (Kossuth L. u.) és Illeg Pálné (Majki u.).
  • Fűszernövény- és gyümölcsös kert kategóriában Somlói József és felesége (Eszterházy u.), Rieder Teréz (Sallai u.), és Zámbó Kornél (Bem u.) munkáját díjazták. A zártkertek kategóriában a zöldségesek közül Gráczia István és felesége (Várdomb u.), míg a gyümölcsösöknél Marton Béla és felesége (Kecskédi u.), majd Varga György és felesége (Majk – Somlói dűlő) nyert.
  • A vegyesek között pedig Szabó István és felesége (Süllő u.), Csizmadia Józsefné (Malom dűlő), Dián Ferencné és családja (Környei dűlő), Pogrányi Márk és felesége (Madárhegyi dűlő), Szabó Gábor és felesége (Majk) aratott osztatlan sikert.
  • A kategória különdíjasai lett: Burghardt Beáta (Ürgehegy),  Danis Pálné és Kelemen Elemér (Káposztás dűlő), Pulay Sándor és Kozma Gizella (Nyíres dűlő), Szép Lídia és családja (Malomkert).
  • Közösségi kategória nyertese pedig az Oroszlányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola fűszer-, és gyógynövény kertje lett.

Forrás:https://www.kemma.hu/helyi-kozelet/2023/08/az-oroszlanyiak-bizonyitottak-kerteszkedesben-az-elen-jarnak-most-elismertek-oket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük