Települési hírek

Felcsút – Sűrű mulatság a csúti vigasságokon (galéria)

A templombúcsú környéki időben tartják a falunapot esztendőről esztendőre a községben. Igazi közösségi ünnep volt, hihetetlen, mi minden fért bele az augusztusi délutánba-estébe!

A Tamássy-Margalit kúria Felcsút szívében fekszik, körülötte a hatalmas fák ligetszerű zöld ölelést nyújtanak még a napközbeni erős napsütésben is. A falu kemencéje olyan itt, mint hajdan a családi kemence, később a konyhai tűzhely volt a házaknál. Manapság is melegszenek a szép fehér klasszikus népi „jószágnál” és körötte, ha begyújtják. Egész délután Mrázik Kovács Márta sütötte a sajtos pogácsát, ajándékul vihette mindenki az ínycsiklandó magyar sós süteményt.


A délutánra szervezett sok-sok program egyik legnépszerűbbike a főzőverseny, amit nagyon komolyan vesznek, mondta el Szecsődiné Tima Zsuzsanna könyvtáros. Ő a szervező, minden közeli, s távolabbi hangulatteremtő együttes, táncos, muzsikus ismerője, s fontosnak tartja a helyiek fellépéseit – iskolásokat, fiatal táncosokat, nyugdíjasokat kér fel szerepelni, több műfajban. A műsorvezető Zsuzsanna lánya, Ágnes volt, amúgy a család mindig besegít az örökmosolygó édesanyának, aki mindig kitalál valami érdekeset, érdeklődésre számot tartó eseményt.

A programok ezúttal is sokszínűek voltak, nagy lánchinta folyamatosan forgott, az alcsútdobozi tűzoltók a habpartin „fürdették” a gyerekeket, kézművesek kis kirakodóvására is helyet kapott a fák alatt. A színpadon folyamatosan szólt a zene, először a gyerekeknek kedveztek a fellépők, majd a többi korosztály is megtalálta a neki szóló műsorszámot. A hastáncos hölgyek, köztük hatéves kis tündérlányok nagy sikert arattak. Kilenc csapat vette át az önkormányzati támogatású rendezvény részeként a népszerű főzőversenyre a sertéshúst a sütésre-főzésre. Rotyogtak a bográcsok, a kihelyezett asztaloknál kvaterkáztak a családok, barátok, ismerősök, ez a nap erre különösen alkalmas mindig. Az ételek elkészültek, s a zsűri gyorsan kóstolt, hogy eredményt hirdethessenek, majd elfogyaszthassák az összes „versenyszámot”. Szokás szerint Mészáros László polgármester, Szabó Péter alpolgármester és Sisa András jegyző voltak tagjai a bírálóbizottságnak, Antal Csilla és Kenéz Krisztián szakértők közreműködésével. Ha egy étel lett volna csupán, s ezek közül bármelyik, akkor is kiváló lett volna, szögezte le a polgármester, de verseny lévén, dönteni kellett. Az óriási vándorfakanalat és az első helyet a Csülök betyárok nevezetű baráti kör nyerte el, Fodor Ádám vezetésével. A húsgombóc betyár módra fantázianevet kapott étek roppant gusztusosan festett a kondérban: kicsiny darálthúsos gombócok főttek finom gombás-tejfölös mártásban, melléje zalai dödöllét kínáltak házi kovászolt kenyérrel. A második a Csúti csibésztanya főzőcsapata lett, Cserkuti János vezetésével, a harmadik helyen a Barátok végeztek, Kiss Zoltán és Koch Attila irányításával. A férfiak szenvedélyből főznek, ez megállapítható az ilyen események alkalmával.

A győztes étel dísz tálalásban
Fotó: Szecsődi Péter

Hagyományosan a Csúti vigasságok falunapon adják át a Legszebb konyhakerteknek járó elismeréseket, az első két helyezettet nevezi be az önkormányzat az országos versenyre. Idén Béndek Lászlóék ötven négyzetméteres minikertje jutott tovább, Szilágyi Jánosné „normál” kertjének szépségeivel szerepel a nagy döntőben. A Felcsút virágos portája táblát is többen vehették át, az első három helyezett ezúttal Kelemen Mihályné, Bárányos Gábor és Zábó Lászlóné lettek. Az esti diszkón sokan maradtak a kúria parkjában, a langyos éjszakában, az augusztusi hullócsillagok alatt. Vasárnap reggel a búcsú szentmiséjére hívta a harang a felcsúti katolikusokat és mindenkit, aki ilyes lelki ünnepre is vágyott a vigasságok mellett.

Magyország legszebb konyhakertjei helyi versenyének díjátadója 2023.08.12.

Településünk ebben az évben immáron harmadjára is csatlakozott a MAGYAROSZÁG LEGSZEBB KONYHAKERTJEI” országos versenyhez, melynek ötletgazdája és programigazgatója, Karcag város alpolgármestere, Sári Kovács Szilvia. Az idén már 13 gondos kertművelő jelentkezett a helyi megmérettetésre három kategóriában: normálkert, minikert és intézményi kert. Nagy örömünkre a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola 9. osztályos mezőgazdasági technikus osztálya is nevezett, és ezzel, több fiatallal gyarapodott a kertművelőink száma.  A 2023-mas időjárás igen furán megváltozott. A tavalyi hőséget felváltotta a rengeteg eső, és hűvösebb hőmérséklet. A falunk, a Közép-Dunántúlon helyezkedik el és jellemző, hogy nincs olyan nap, hogy nem fújna a szél. Az időjárás viszontagságai ellenére a kertmustrák alkalmával az összes versenyzőnk kertjében gyönyörködhettünk. Különleges szép növényeket láthattunk és nagy szerencsénkre olykor kóstolhattunk is belőlük. Megcsodáltuk a körtefába oltott többfajta almát és az ötletes megoldású öntözőrendszereket. A 3 főből álló bírálóbizottság, akik szakmail és laikus szemmel is szemlélték a kerteket nagyon meg voltak elégedve a látottakkal. A zsűri elnőke, az idén az önkormányzat részéről, Vígh Andrásné, Erzsike, aki egyben képviselő-testületitag is.
Csiba Zoltán, agrármérnök-mezőgazdasági szaktanár a Letenyey középiskola tanára, akinek már nagy rutinja van a kertszemléken, mivel harmadszor is elvállalta a bíra szerepét. A kertmustrákon a Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképzőiskola fotósa és könyvtárosa: Szecsődi Péter örökítette meg  a kerteket mindenféle szögből, ahogy a versenykiírásban kérték. Peti már harmadszor segíti a helyi programot. A képei szerepelnek az országos versenyre jelöltek portfóliójában. Utoljára, de nem utolsó sorban szintén harmadik éve a helyi verseny koordinátora, lebonyolítója és utógondozója: Szecsődi Zsoltné Tima Zsuzsa, közművelődési szakember és könyvtáros.

Nagyon nehéz, és felelősségteljes feladata volt a bírálóbizottságnak, mert csodaszépen gondozott kertek közül kellett kiválasztani azokat, akik majd részt vesznek az országos megmérettetésen. Az idei év nyertese: Béndek László és kedves felesége, Marika- mini kert kategóriában és Szilágyi Jánosné-normál kert kategóriában, a II. helyezettek, Gulyás Józsefné, Marika kertje, illetve Rohonczi Józsefné és Vranek József normálméretű konyhakertje , III. helyezett: Bakóné Török Éva normál kategóriában és Zábó Lászlóné, Marika ugyancsak normál kategóriában.

Minden helyezett, nevező, zsűritag, segítő, támogató kapott emléklapot és ajándékot. Azok a versenyzők is, akik nem nyertek, egyenként fel lettek hívva a színpadra, hogy a településen élők is megismerjék őket: Spindler Józsefné, Bíró Józsefné, Jeneyné Bán Anita, Dobos Erzsébet, Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola, Kiss Jánosné, Demeter Virág és Nagy Szilárd. Nem helyezés szerint hívtuk ki a résztvevőket!

Mindenki nyert igazából, a zsűri is, és a kertművelők is egyaránt, hiszen hatalmas élmény volt részt venni a versenyen és a faluközösség szeme láttára dicséretben részesülni! Nagyon köszönjük, hogy ennyien jelentkeztek! Szeretnénk megköszönni az ajándékokat a Felcsút-AGRO Kft-nek, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának és a Felcsúti Kertészeti Árudának!

A hagyománnyá vált konyhakerti versenyt a nagy érdeklődésre való tekintettel jövőre is megszervezzük!

Forrás:https://www.feol.hu/helyi-eletstilus/2023/08/suru-mulatsag-a-csuti-vigassagokon-galeria?fbclid=IwAR351_KcTEqekQGCPlHf9Gug5N_MTzoKi099y4LRUaQnmns1-z7QLRd7K4c

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük