Települési hírek

Debrecen – Fűszerláda, sziklakert, gyümölcsök – Debrecenben is népszerű a közösségi kert

Az első közösségi kerteket az 1800-as évek Angliájában hozták létre Ebenezer Howard Garden Cities of To-Morrow műve szerint.

Howard azt írja, ekkoriban az ipari forradalom következtében létrejött ipari városokban indult meg a kezdeményezés, hogy a lakosok továbbra is tudjanak kertészkedni, megtermelni saját célra a zöldségeket, gyümölcsöket, miközben közösséget építenek, és a lakókörnyezetüket zöldebbé teszik. A könyvből az is kiderül, hogy az Egyesült Államokban az 1900-as években ugrott meg igazán a számuk a gazdasági világválság és a világháborúk következtében. A huszonegyedik században a klímaváltozás és az ökológiai krízis miatt tettek széles körű népszerűségre szert a Wikipedia szerint, és az egész világon elterjedtek Ausztráliától kezdve Japánon át Csehországig.

debrecen, vénkert, közösség, közösségi kert
Forrás: Facebook / Vénkerti Közösségi Kert – Debrecen 

A debreceni közösségi kertek

Debrecenben a Zöld Város program részeként három lakótelepen alakítottak ki közösségi kerteket: a Vénkertben, az Újkertben és a Tócóskertben, ahol a tagságra nyilvános pályázatot írt ki az önkormányzat. A Vénkerti Közösségi Kert vezetője, Vajda Erzsébet, és egyik tagja, az online tartalmakért felelős informális social media manager, Kocsi Erika a DEMKI Borsos-villa Közösségi Házban fogadták portálunkat, hogy bemutassák működésüket.

– 2020 júniusában adtuk át a kertkulcsokat Barcsa Lajos alpolgármesterrel és Kun Andrással, a Zöldterületi osztály képviselőjével – emlékezett vissza a kezdetekre Vajda Erzsébet. Elmondta, Kun András ezen az eseményen fogalmazta meg röviden, miért jött létre a kert: legyen zöld, legyen bio és legyen közösségépítő. – Ezt a három célt azóta is tartjuk – tájékoztatott a kertvezető. Mint ismertette, a Vénkerti Közösségi Kertben 14 magaságyás található, amit először gyanakodva szemléltek a környéken lakók. – Kutyatemetőnek nézték, találgatták, mi lesz itt – elevenítette fel.

debrecen, vénkert, közösség, közösségi kert
Forrás: Facebook / Vénkerti Közösségi Kert – Debrecen 

14 ágyásban 28 család gazdálkodik

Vajda Erzsébet és Kocsi Erika elmondták, a kert 14 ágyásában 28 család kertészkedik. Egy ágyásra két család jut, mindenki maga dönt róla, hogyan gazdálkodik a parcellájában, de sok a közös terület is. – Van fűszerládánk, sziklakert, virágok a kert körül, gyümölcsfák és a gyümölcsök – eper, málna, pöszméte – sorolták. Azt is megtudtuk, hogy a kert pénzéért a kertvezető felel, de az éves tagdíj felhasználásáról közösen határoznak.

Amikor tavasszal megkezdődik a munka, akkor beszéljük meg, mire szeretnénk költeni – így került például a szerszámos kis házra ereszcsatorna vízgyűjtővel. Van egyébként fúrott kutunk is artézi vízzel, de így esővizet is tudunk gyűjteni. A közös területek felhasználásáról is együtt döntünk, és közösen nevezzük ki a felelősöket, hogy rend legyen a kertben, ne összevisszaság

– tájékoztatott Vajda Erzsébet.

debrecen, vénkert, közösség, közösségi kert
Forrás: Facebook / Vénkerti Közösségi Kert – Debrecen 

Elmondta, egy kert életben tartása állandó jelenlétet igényel, megállás nélkül zajlik náluk a munka. – Amikor megtörténik a betakarítás, már akkor felhívom a figyelmet a belső csoportunkban, hogy gondolják végig, mi az, ami jól sikerült az idényben, mi az, ami kevésbé. Sorra kell venni, mit szeretnének, hogy ezek alapján tudjuk elkezdeni a tervezést télen. Saját palántával dolgozunk, ezért már januárban megkértem a tagokat, rajzban, írásban is vázolják fel, melyik hónapban, mik lesznek a feladatok – részletezte a kertvezető az előkészületi fázist.

A tagoktól tehát aktív közösségi munkát várnak el, pályázni bármikor lehet, bár bekerülni a túljelentkezések miatt nem egyszerű: van olyan tag, aki két évet várt, hogy csatlakozhasson.

A konkrét kerti munkáról azt mondta Vajda Erzsébet, minden évben akkor kezdődik, amikor kienged a föld és meg lehet már műveli, a komposztot is ilyenkor forgatják be. – Tavaly április végén lehetett hozzálátni, olyan sokáig tartott a fagy és a hó. Ez mezőgazdaság, egyértelműen időjárásfüggő – mutatott rá.

debrecen, vénkert, közösség, közösségi kert
Forrás: Facebook / Vénkerti Közösségi Kert – Debrecen 

Kertészetből példás

Munkájuk mára példamutatóvá vált, a Zöldterületi osztály azzal bízta meg a Vénkerti Közösségi Kert tagjait, hogy készítsenek egy kiadványt, amelyben bemutatják az alkalmazott gyakorlataikat a többi közösségi kert számára. Messziről jutottak el idáig, a nulláról kezdték, de szerencsére az indulásnál nem hagyták magukra őket, több helyről is kaptak segítséget.

Az első évben az Agrártudományi Egyetem munkatársai, a Future of Debrecen csoport, és Váradi Zoltán, a Temészettár vezetője is mentorált minket. Kertészmérnökök havonta tartottak nekünk előadást, tudtunk kinek kérdéseket feltenni. Közben a tagok interneten is elkezdtek kutatni és egyre több tapasztalatra tettek szert a gyakorlatban

– mondta Vajda Erzsébet. – A tapasztalatszerzés nagy érték, abban van az igazi tudás, amikor magad kínlódod ki, mit csinálj a levéltetvekkel, hogyan űzd el a hangyákat – vélekedett Kocsi Erika. Ezen felül több elismerő oklevélnek a büszke tulajdonosa a kert, a legszebb konyhakert elismerést egy országos pályázaton nyerték, több ezer induló közül ítélték nekik a díjat. Ráadásul nemcsak a környék oktatási intézményeiből fogadnak csoportokat, hanem ország-, sőt, világszerte csodájukra járnak.

Már Mexikóból is járt náluk egy csoport, akik a zöld parkokat vizsgálták, az öntözés és a vegyszermentes gazdálkodás érdekelte őket a legjobban. A kertkapu mindenki előtt nyitva áll. Óvodából, iskolából rendszeresen érkeznek látogatók, nagyon szeretik, évente 5-6 csoportot is fogadunk. Még a növényeket se nagyon ismerik fel, de így az ültetéstől végig tudják kísérni a folyamatot

– fejtették ki a kerttagok.

debrecen, vénkert, közösség, közösségi kert
Forrás: Facebook / Vénkerti Közösségi Kert – Debrecen 

Mindenkivel meg kell találni a hangot

Hogyan válik valaki kertvezetővé? – kérdeztük Vajda Erzsébettől, aki több évtizedes tanítói munkája után, nyugdíjba vonulásakor kezdett el igazán pezsgő közösségi életet élni, a debreceni közösségi kertek első számú influenszerévé válni. A kertvezető elmondta, demokratikus szavazást tartottak, a tagok választották ki. Szerinte azért rá esett a választás, mert hallgatnak rá, könnyen megtalálja a hangot mindenkivel. – Sok korosztály képviselteti magát, a legifjabb tagunk 2 éves, a legidősebb 86. Különböző személyiségek alkotják a közösséget, akik között akadnak nézeteltérések, ezt kezelni kell. Tudni kell vállalni a nehéz üzenetek átadását, és azt is, ha valaki a nemtetszésének ad hangot. Erzsike rendelkezik azzal, ami kevés pedagógusra jellemző: tud tiszta lappal indulni, nem skatulyáz. Ad második esélyt, de azt is jelzi, amikor valami nem tetszik neki, és mindenkinek kiosztja a feladatát – fogalmazta meg a vezetői pozícióról Kocsi Erika.

A közösségi kertek jövője Debrecenben

Portálunk arra is rákérdezett, hogyan látják belsősként a közösségi kertek helyzetét 5 év múlva Debrecenben. – Minél több lenne, annál jobb lenne. Érdeklődő van bőven. Ha szépen van megcsinálva, olyan, mint egy oázis a betonrengetegben.

A panelházakban elszigetelődnek az emberek, de egy közösségi kert teret ad annak, hogy együtt legyenek, beszélgessenek, kikapcsolódjanak, bulizzanak. Mi karácsonyfát is szoktunk állítani, mindenszentekkor tököt faragunk, szilveszterkor pedig mind lejövünk egy koccintásra

– osztotta meg Vajda Erzsébet és Kocsi Erika. A kertvezető hozzátette, a lépcsőházban rengeteg segítséget kap, bekopognak, mire van szüksége, miután eltörte a karját, számtalanszor vittek ebédet, vacsorát is, figyelnek egymásra. – Már szinte nincs olyan ember, aki nem jár be hozzám – jegyezte meg Vajda Erzsébet a kert közösségépítő erejéről.

A jövőre vonatkozóan Hollandiát említették még példának, ahol nincsenek bekerítve a parkok, bárki termeszthet konyhakerti növényeket. –  Bízunk benne, hogy mi is eljutunk odáig, hogy lesznek kertek, amiket be sem kell keríteni – osztották meg velünk zárógondolataikat a Vénkerti Közösségi Kert nagyágyúi.

Forrás: https://www.haon.hu/helyi-kozelet/2024/02/haon-debrecen-venkerti-kozossegi-kert-kozosseg-foldmuveles-kerteszkedes-kocsi-erika-vajda-erzsebet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük