Települési hírek

Tázlár – A tázlári óvoda sok élménnyel és megelégedettséggel zárta az évet

A II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda Tázlári Tagintézménye Óvodája új csoportszobával és mosdóhelyiségekkel várta a szeptemberi, 2023/2024-es nevelési év kezdetét. Újdonság, hogy ettől a nevelési évtől néptáncfoglalkozáson is részt vehetnek a kisgyermekek. Interjú Szabó Anett tagóvoda-vezetővel.
Milyen programok, események valósultak meg a 2023/2024-es nevelési év első felében?

Az ősz folyamán számos programban volt részünk. Szeptemberben a csoportok szüreteltek, betakarítottak a családoknál és az óvodakertben. A gyermekek kis vödrökbe szedték a szőlőt, lebogyózták és préseléssel mustot készítettek belőle. Leszedték a paradicsomot és a tököt, megették a gyermekek a saját kezűleg nevelt hagymát. A szülők és a település segítségével létrehoztunk egy kis epreskertet, melyet gondosan ápoltunk.

Beneveztük kiskertünket a „Legszebb óvodakert” kategóriában Tázlárt képviselve a Virágos Magyarország országos versenyre. A nyár folyamán négytagú bíráló bizottság szállt ki a helyszíni szemlére, mely a következő eredményt hozta óvodánknak és a településnek: egy színvonalas díjátadó gálára kaptunk meghívást Budapestre az Eiffel Műhelyházba, ahol a többi pályázóval együtt Szujó Zoltán és Rókusfalvy Lili műsorvezetésével megtekintettük a beadott pályázatokat és együtt örültünk Borbás Marcsi fővédnökkel az elért sikereknek. Még a híres Bogányi – zongorát is megszólaltatták a fellépő művészek a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezte rendezvényen. Tázlár községet képviselve az óvoda elismerő oklevelet és egy facsemetét kapott méltó elismerésként a Virágos Magyarország 30. jubileumi versenyén.

Az Agrárminisztérium által meghirdetett „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei versenyén elismerő oklevelet és vetőmagokat nyertünk óvodánknak, mellyel „hozzájárulunk a Magyar Nemzet kertkultúrájának gazdagításához, hagyományaink ápolásához, értékeink tovább örökítéséhez” (részlet a méltatásból).

A közös munka gyümölcsét, a betakarított termények örömét katolikus óvoda lévén a Jóistennek is megköszöntük terményáldó szentmisén, melyre a szülők beküldték a családok otthoni terményeit szépen feldíszített kis kosarakban az oltár elé. A szentmise után gyümölcssalátát készítettünk, közösen elfogyasztottuk a megáldott gyümölcsöket, zöldségeket.

Az őszi időjárás kedvezett a mozgásnak: a tavaly bevezetett gyalogló napot, a napi mozgást a község utcáin sétálva, az óvodaudvaron és a játszótereken bonyolítottuk le. Rossz időben a tágas csoportszobák és az iskola tornaterme adott helyszínt az idei év kiemelt nevelési feladatának, a mozgásfejlesztésnek. A tázlári piacra, a boltba, postára, a családokhoz, valamint a templomba is gyakran elsétáltunk a gyermekekkel.

Egy zenés előadást sikerült a Tázlár Jövője Alapítvány és a szülők támogatásával megvalósítanunk: a Habakuk zenekar látogatott el óvodánkba kicsi és nagy megtáncoltatására, az őszi betakarítási munkák vidám zárásaként.

Voltunk könyvtári foglalkozáson, ahol mesét hallhattunk, s ismerkedtek a könyvtárhasználattal a gyermekek. Havonta egy szentmisén vesz részt a nagy – és középső csoport az iskolai osztályokkal közösen.

A Szent Márton napi lámpás felvonulásunkat november 9-én közösen rendeztük meg az iskolával és az SZMK-val összefogva. A templomba vártuk a családokat, ahol az óvodás és iskolás gyermekek szép műsorral emlékeztek Szent Márton jótetteire. Ezt követően a templom udvarán zsíros kenyér, meleg tea várta a közel 450 látogatót. A finom falatok után a tömeg kis lámpásaikkal indult útnak, hogy a mécsesek fényével hirdesse Szent Márton jóságát.
Szent Erzsébetről a november 17-én emlékeztünk meg a csoportokban.
Novemberben egyházmegyénk elöljárói, vezetői, iskolaigazgatók, óvodavezetők, gazdasági vezetők szakmai értekezleten vettek részt a tázlári intézményben, melynek során megtekintették a nyáron kibővített csodaszép óvodánkat is. Jó szájízzel, szakmai töltettel zártuk a napot.

Az adventi időszak nemcsak a családok, hanem óvodánk életében is kiemelten fontos. A környezetünk feldíszítése mellett a lelkünket is ünneplőbe öltöztettük. A jócselekedetek gyűjtése mellett a gyermekekkel közösen készítettük el minden csoport adventi koszorúját, közösen vetettünk Luca – búzát, és közösen sütöttünk mézeskalácsot. Az adventi ablaknyitogató programsorozatra letisztult stílusú ablakdíszekkel, fenyőágakkal, kis vendégfogadó ajtódísszel készültünk. Minden adventi gyertyát közösen gyújtottunk meg a 3 csoporttal, és adventi dalokat énekeltünk rövid ünnepség keretében Kiss Mária óvodapedagógus gitáros kíséretével.

A Mikulás december 6-án látogatott el hozzánk. A kiscsoportban összesereglett gyermekeink izgatottan várták a nagyszakállút, aki megajándékozta a gyerekeket gazdagon megrakott csomaggal, ők pedig viszonzásul lelkesen énekeltek, verset mondtak neki. Szent Miklós püspök legendáját szívesen hallgatták. Az iskolások Freiné Szamosvölgyi Netta tanítónő vezetésével a művelődési házban mikulásos történettel kedveskedtek óvodásainknak és a bölcsődéseknek.

December 14-én az idősek otthonába vittük el a szeretet sorait, dallamait, melyre Lászlóné Berta Márta óvodapedagógus készítette fel a gyerekeket. Másnap betlehemes játékkal örvendeztették meg intézményünket és a meghívott vendégeket.

A Fenntartónak és Főigazgató úrnak köszönhetően gazdag ajándékot kaptak a csoportok a karácsonyfa alá december 15-én, az óvodai karácsonyi ünnepélyen, melyet ezúton is szívből köszönünk! A csoportoknak játékot és kreatív eszközöket ajándékozott az anyaintézmény II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda. A szülők jóvoltából pedig foglalkoztató könyvet vihetett haza minden tázlári óvodás.
December 16-án advent harmadik gyertyagyújtásán az adventi korzó keretében a nagycsoport kis műsorral köszöntötte a vendégeket.

Új lehetőségként néptánccal ismerkedhetnek meg gyermekeink, melyet Nokta Gábor néptáncpedagógus tart érdeklődő óvodásainknak.
Szeptemberben elindítottam egy tehetségsegítő rajzklubot, ahol jó hangulatú foglalkozások keretében jutnak sikerélményhez a gyerekek.

Az évet sok élménnyel és megelégedettséggel tudjuk lezárni a jó Isten segítségével.

Hány gyermekkel kezdték a 2023/2024-es nevelési évet?

Az idei nevelési évet szeptemberben 71 kisgyermekkel kezdtük meg, de már 72-en járnak hozzánk. 24 kisgyermek jár a Napsugár csoportba, 24-en vannak a Gomba csoportban, 25-en a Pillangó csoportban.

Intézményükbe érkeztek-e új dolgozók a jelenlegi nevelési év első felében?

A II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda Tázlári Tagintézménye Óvodájában a 2023/24-es nevelési évet új dolgozónk és az új gyerekeink fogadásával indítottuk. Torma – Balogh Mária pedagógiai asszisztens érkezett hozzánk. Ő most a kiscsoportosokat gondozza, neveli kolléganőnkkel, Kiss Máriával. Az új gyermekek – sokuk először kiszakadva a családból meleg fészekre találtak a Napsugár csoportban. A többi gyermek is újra beleszokott az ovis életbe. A Gomba csoportot Fehér Erika és Farkas Józsefné vezeti, a Pillangó csoportot Lászlóné Berta Márta és én segítem nagy szeretettel. Három dajka néni segíti munkánkat, Dabis Éva, Molnárné Lázár Mónika és Torma Istvánné a jobb kezünk.

2023-ban új csoportszobával és mosdóhelyiségekkel bővült az óvoda. Történt egyéb fejlesztés, új eszköz beszerzése?

Igen, új csoportszobát és mosdóhelyiséget alakítottunk ki az óvodaépületben lévő szolgálati lakásból a nyár folyamán. Tázlár önkormányzata és a Fenntartó Kalocsa – Kecskeméti Főegyházmegye támogatásával valósult meg ez a beruházás, mely lehetővé tette, hogy a folyamatosan növekvő települési gyermeklétszám óvodáztatását meg tudjuk oldani. Nagy gondot fordítottunk a hatósági ellenőrzések előírásainak maradéktalan betartására, hogy a gyermekeket tágas, világos, jól felszerelt óvodánkban fogadhassuk.
Új öltözőszekrényeket kapott a Gomba csoport, mozgásfejlesztő eszközöket az újonnan kialakított logopédiai – fejlesztő szoba. Az udvari játékok folyamatos karbantartása mellett a homokozó tartós, az időjárási elemeknek jobban ellenálló faborítást kapott. Megvalósult a játszótéri elemek felmérése, a kötelező felülvizsgálat. A fenntartó folyamatos támogató figyelmének kiegyensúlyozott a működésünk.

Milyen terveik vannak 2024-re?

Folyamatosan figyeljük a lehetőségeket és részt veszünk pályázatokon. A fenntarthatóság elvét követve a háztartási zöld hulladékot szelektíven gyűjtjük, minden csomagolóanyagot újrahasznosítunk, „mindent mindenből csinálunk”. Az udvaron kis komposztálót alakítottunk ki, folytatjuk a zöldségeskert és az epreskert gondozását. Folytatjuk a fűszerkert további bővítését.

Tehetséges gyermekeinkkel indulunk szavaló – és rajzversenyeken.

A munkatervünk programjait szem előtt tartva az eseményeket a legszínesebben, a gyerekeknek élményt adva valósítjuk meg. (Farsang, Víz világnapja, Nagyböjt-Húsvét, Föld Napja, Madarak és Fák Napja, Anyák Napja, Gyereknap, és kirándulás).

Legfőbb célunk az intézményi jó légkör megtartása, ahová szívesen jár kicsi és nagy, akire büszke a települése és a fenntartója. Az a jó óvodai munka, ahol csillogó gyermekszemek néznek vissza ránk tükörként. Ez ad mindannyiunknak erőt a napi nehézségek leküzdésében.

Kiemelt kép: VIRA.HU archív

Forrás:https://vira.hu/2024/01/01/a-tazlari-ovoda-sok-elmennyel-es-megelegedettseggel-zarta-az-evet/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük