Budapest X. – Díjazták Kőbánya kerületszépítőit

Idén mintegy 250 kőbányai kerületszépítő vehetett át elismerést az önkormányzattól hétfőn a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban.

A Tiszta udvar, rendes ház, a Tiszta, rendezett Kőbányáért, a Virágos Kőbányáért és “A legszebb konyhakertek” kerületszépítő mozgalmainak ünnepélyes díjátadóján D. Kovács Róbert Antal polgármester köszönetét fejezte a résztvevőknek és kiemelte, hogy az elismerések azoknak szólnak, akik házaik, lakásaik, intézményeik környezetének virágosabbá, szebbé tételéért tettek, példát mutatva másoknak.

Azokat szeretnénk támogatni, akik aktívan hozzájárulnak a 10. kerület szépítéséhez, hiszen csak úgy juthatunk előre, ha közösen építkezünk – fogalmazott.

A polgármester beszélt arról is, hogy bár egyre szebbek az önkormányzat és a lakók által gondozott közterületek, a kerületben komoly gondot jelent a szemetelés, így az illegális hulladéklerakás, a busz- és villamosmegállók környékén tapasztalható szemetelés, de – az ország más településeihez hasonlóan – a szelektív hulladékgyűjtés sem megfelelő. Nem bánunk jól a zöldterületeinkkel sem – mutatott rá –, ezért az önkormányzat a zöldebb Kőbányáért indított eddigi programjait összefűzi, felerősíti és a jövő évtől – a Mozdulj, Kőbánya! programsorozat mintájára – mozgalmat indít. Ennek keretében még nagyobb figyelmet fordítanak a területre, legyen szó madárvédelemről, madáretetésről, szelektív hulladékgyűjtésről vagy környezetkímélő megoldásokról a háztatásokban, mindarról, ami környezettudatosabb, ezáltal egészségtudatosabb életmódot hozhat a kerületbe. Ebben az itt jelenlévők egészen biztosan támogatók és élenjárók lesznek, hiszen aki a környezetéért eddig is tett és odafigyelt a közösségre, az ebben a mozgalomban is partner lesz – mondta.

Az idei évben a jelentkezők száma meghaladta a 360-at – a 2011-es induláskor ez a szám csupán 15 volt –, a Tiszta udvar, rendes ház elismerésre 176-an bizonyultak méltónak, 53-an vehették át a Virágos Kőbányáért, 15-en a legszebb konyhakertekért és 7-en a Tiszta, rendezett Kőbányáért elismeréseket.

A kertekről, erkélyekről képek is készültek, melyek – megőrzendő dokumentumként is – egy értékelő kiskönyvbe kerültek.

A díjazottak a polgármestertől és a kerület képviselőitől az elismerő oklevelek mellett virágmagokat és virághagymákat vehettek át, illetve azokat a – régiek helyébe lépő – új táblákat, amelyek büszkén hirdetik, hogy „Tiszta udvar, rendes ház”.

Az ünnepi esemény részeként a jelenlévők figyelmét ezúttal az évelők izgalmas világára irányította Hajnal Sándor, a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola igazgatója, aki ezek gazdag választékáról tartott rövid előadást.

A Tiszta udvar, rendes ház, a Virágos Kőbányáért, valamint a Tiszta, rendezett Kőbányáért kerületszépítő mozgalmak 2011-ben indultak el D. Kovács Róbert Antal polgármester kezdeményezésére, a városrész 2014-ben csatlakozott a Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz.

Forrás: OrientPress Hírügynökség;

http://www.kobanya.hu/?module=news&action=show&nid=190643&nc=1;

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük