Híreink

A kiskerti” vetőmag program és „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertje program együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá

Fieszl Csaba a Váci Egyházmegye, Vidékfejlesztési Iroda igazgatója és Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere ünnepélyes keretek között írta alá a „A kiskerti” vetőmag program és „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertje program együttműködési szándéknyilatkozatát.

A Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Irodájának „A kiskerti” vetőmag programja és Kovács Szilvia – Karcag alpolgármestere és programigazgató „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertje országos programja már mozgalommá vált, kiskertek népszerűsítését célzó kezdeményezések.

A két program együttműködésének célja, hogy az egykor hagyományos ház körüli fenntartható, vegyszermentes konyhakerti gazdálkodás újra népszerű legyen. A kiskert-műveléssel egészséges, biztonságos táplálékhoz jussunk és növeljük önellátóságunkat amellett, hogy környezetünket is védjük.

Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere által 2012. évben elindított „A legszebb konyhakertek”- Magyarország legszebb konyhakertjei program ez évben közel 3,1 millió emberhez jutott el hírként, közülük 7800 fő az, aki konkrétan kertműveléssel vett részt benne, a mozgalomhoz kapcsolódva a csatlakozott településeken ebben az évben több mint 700 esemény valósult meg. 2012 – 1 település 22 kertnevezés 2013 – 60 település 939 kertnevezés 2014 – 128 település 1447 kertnevezés 2015 – 234 település 2207 kertnevezés.

Dr. Beer Miklós megyéspüspök a Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Irodával karöltve 2013. év óta segít újraindítani vidéki településeken a háztáji gazdálkodást. Ezt a kezdeményezést a többi egyházmegyékhez képest elsőként indította el a Váci Egyházmegyében. A program minden év elején igényfelméréssel kezdődött melyből képet kaptak, arról, kik szeretnének csatlakozni az általuk elindított programhoz. Az igények beérkezését követően a lehető legrövidebb idő alatt próbálják összesíteni, és a vetőmagokat mihamarabb eljuttatni a településekre igény szerint. A családok felkutatását az önkormányzatok, civil szervezetek az erre kijelölt személlyel (személyekkel) végzik, akik általában olyan munkatársak, akik ismerik is a családok helyzetét. 2013 – 7 település, 160 család, 2014 – 13 település, 290 család, 2015 – 18 település, 460 család kapott támogatást a programon keresztül.

További információ:

legszebbkonyhakertek@gmail.com

Szokai Szilvia 30/69-62-152

Forrás:http://videkstrategia.kormany.hu/a-kiskerti-vetomag-program-es-a-legszebb-konyhakertek-magyarorszag-legszebb-konyhakertje-program-egyuttmukodesi-szandeknyilatkozatot-irt-ala

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük