Híreink

Budavár itt lakunk.hu – A legszebb konyhakert az országban: egy picurka erkéllyel is nevezhetsz 

Kovács Szilvia programigazgató – Karcag város alpolgármestere – „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programban való részvételre hívja fel Magyarország valamennyi településének Önkormányzatait/Szervezeteit/Egyesületeit.

A most hatodik éve folyó programhoz csatlakozott már Budapest egy-két kerülete (a X., XIV., XVI., XVIII. és a XIX.), de ha úgy gondolod, szívesen megmutatnád, te mire vagy képes a kertben (vagy akár az erkélyen) – fogj össze pár kertbaráttal, és jelentkezzetek. Nem feltétlenül az önkormányzatnak kell jelentkeznie, bármilyen civil szervezet, kertbarát kör, óvodák, iskolák, lakóközösségek, szövetkezetek, református egyházközségek, katolikus plébániák, de akár magánszemélyek is megtehetik.

Így mutatkoznak be:

A program célja, hogy a kertművelők munkája a versenynek köszönhetően kapjon kellő elismerést, és példájuk nyomán minél többen műveljenek konyhakertet, hogy az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat tovább öröklődhessen a generációk között.
Szeretnénk, ha minél több településen „A legszebb konyhakertek” helyi verseny lefolytatásával összegyűjtenék azokat a kertművelőket, akik gondosan, szeretettel művelik kertjeiket, és még e tudáskincs birtokában vannak. Őrzik mindazt, amit nagyszüleiktől tanultak, vagy olyan saját technikákat alkalmaznak, amellyel egészséges zöldségek-gyümölcsök termesztésére képesek.
Csatlakozásra hívunk tehát minden határon innen és határon túl lévő település önkormányzatát, szervezetét vagy akár magánszemélyét, akik kedvet és erőt éreznek ahhoz, hogy részesei legyenek e programnak: településükön meghirdessék „A legszebb konyhakertek” versenyt, összegyűjtsék a jelentkezéseket, lezsűrizzék a nevezett kerteket, majd a kategóriák első helyezettjei közül a legszebbeket jelöljék Magyarország legszebb konyhakertje országos díjra.

A programmal szeretnénk

  • A kerteket élettel megtölteni, hogy ne legyen egyetlen elhagyatott, műveletlen kert sem
  • A díszkertek ágyásaiba visszavinni, bejuttatni a konyhakerti növényeket
  • A kertművelő ember munkáját megbecsülni, mindenki elé példáként állítani
  • Konyhakertművelő kultúránkat megőrizni, minél több embernek átadni
  • A birtokunkban lévő tudást összegyűjteni és megtanítani a fiataloknak, hogy 
  • Unokáink is megismerjék milyen a frissen szedett zöldség és gyümölcs zamata.

Az országos programhoz való csatlakozáshoz szükséges
Szándéknyilatkozat és tájékoztató anyagok letölthetők a program weboldaláról: www.alegszebbkonyhakertek.hu
Az elmúlt években a települési verseny szervezését önkormányzatok, különböző civil szervezetek, Kertbarát Körök, Leader HACS-ok, IKSZT-ek, óvodák, iskolák, lakóközösségek, szövetkezetek, református egyházközségek, katolikus plébániák, és néhány településen magánszemélyek vállalták magukra.

Csatlakozási határidő: 2018. április 30.
Kovács Szilvia – programigazgató

Karcag város alpolgármestere
Telefon: +36-30/9854-106
Web: www.alegszebbkonyhakertek.hu
E-mail: legszebbkonyhakertek@gmail.com

https://1.kerulet.ittlakunk.hu/otthon-csalad/180328/legszebb-konyhakert-az-orszagban-egy-picurka-erkellyel-nevezhetsz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük