Települési hírek

Érd – Látogatás a legszebb konyhakertbe

Vászon József és felesége, Éva kertje nyerte „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program érdi fordulóját, amivel továbbjutottak az országos döntőbe is. Ellátogattunk hát a házaspár parkvárosi otthonának kertjébe.

A programot Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere indította el 7 éve. Éva 2016 óta évről-évre nevezi kertjüket a versenyre, de idén először a megmérettetés érdi válogatóját Vetőné Pásztor Mária és a Kertbarát Kör koordinálta, de náluk is, mint arról korábban hírt adtunk, a Vászon házaspár konyhakertje lett a favorit a normál kert kategóriában, és azt juttatták tovább az országos fordulóba.

-Nagyon jó ez a kezdeményezés, jó ötlet volt, hogy a Kertbarát Kör felkarolta a versenyt. Érden rengeteg szép kert van, nagyon sokan művelik a kertjüket – mondja el Éva, amikor meglátogatjuk őt és férjét a kertjükben.

A parkvárosi ház előkertje igazi kis paradicsomi virágoskert, ízlésesen kialakítva. Hátul, a kutyától elzárva található a konyhakert, ami idén kiérdemelte a legszebb érdinek járó címet.

– A férjemmel együtt műveljük a kertünket, de valamikor a kutya is besegít nekünk, viszont azt mégsem szeretném, hogy a zöldségeket is kiássa – magyarázza mosolyogva Vászonné.

Éva azt mondja, amióta az eszét tudja, mindig volt valamilyen kapcsolata a kerttel, édesapjától örökölte a kert szeretetét. Huszonhárom éve költöztek Érdre, és amióta jobban ráérnek, 10-15 éve foglalkoznak kertészkedéssel is.

A kert egyik részében vetésforgó, a másikban pedig soros művelés szerint  termesztenek többek között paradicsomot, padlizsánt, paszternákot, uborkát, répát, céklát, krumplit, csicsókát, paprikát, málnát, epret, szedret, ribizlit, fügét, cseresznyét, birsalmát. Miközben végigjárjuk a kertet, Éva folyamatosan kommentálja, mivel mit kell még majd csinálni. Akad itt teendő bőven, de ezt – szemmel láthatólag – Éva egyáltalán nem bánja.

– A padlizsánt már leszedtük, abból a napokban fogom majd elkészíteni a padlizsánkrémet. De itt például a céklát még fel kell szedni – mutat egy sor céklára a földön.

A házaspár egy ideje kerüli a vegyszerek használatát, csalánlevet használnak a kártevők ellen.

-Azért fogtunk bele annak idején a kertészkedésbe, hogy ha már itt van ez a szép nagy terület, akkor termesszünk benne olyan zöldséget, gyümölcsöt, amiről tudjuk, hogy mitől nőtt szép nagyra – teszi hozzá.

Itt-ott napraforgó várja a madarakat, akik a kert rendszeres látogatóivá váltak az évek alatt. A sok virág a méheket is vonzza, de a sünök is törzsvendégnek számítanak errefelé. Éva azt vallja, örömforrás a számára a kertészkedés. Szeretnek kint lenni a kertben, és amikor éppen nem kertészkednek, akkor is sok időt töltenek itt.

– Reggeli, ebéd után rendszeresen kiülünk a kertbe, itt isszuk meg a kávét, a teát, és közben figyeljük, hallgatjuk a madarakat. Ha bajom, bánatom van, kimegyek a kertbe, és lehet, hogy csak másfél óra múlva jövök onnan vissza, mert addig gyomlálgatok, leszedem a bogarakat, és közben jókedvre derülök – árulja el Éva.

 

 

Forrás: https://erdmost.hu/cikk/latogatas-legszebb-konyhakertbe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük