Települési hírek

Martfű – Díjátadó ünnepség – Kertészkedni jó dolog

Az ide évben hatodik alkalommal kapcsolódott Martfű város „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz, és rendezte meg „A legszebb konyhakertek” helyi versenyt. A program koordinálását az utóbbi években a Városszépítő Egyesület vette át az önkormányzattól.

A kerttulajdonosok jelentkezését követően a helyi zsűri két alkalommal látogatott el a nevezett kertekbe, amelyek ezúttal is szakszerűen megmunkált ágyásokat, egészséges növényeket, zöldségeket és gyümölcsöket rejtettek.

„A legszebb konyhakertek” mozgalom martfűi résztvevőit elsőként Vinczéné Balogh Magdolna köszöntötte. A Martfűi Városszépítő Egyesület kertészmérnök vezetője szeretné, ha mindenki örömét lelné a kertészkedésben, abban, hogy kikapcsolódhat a mindennapok taposómalmából. Jó lenne, ha minél többen a családot is be tudnák vonni.

A kertészkedés a földnek, az egészségünknek és a hangulatunknak is jót tesz. Magdika bízik benne, hogy egyre többen osztják a véleményét, amely szerint egészen jó dolog kertészkedni.

A Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere kezdeményezésére életre hívott program célja is az, hogy népszerűsítse a saját termelésű élelmiszerek konyhaasztalra kerülését, melyek fejlődését maguk a kert gondozói kísérhetik figyelemmel, visszatérve a szüleink, nagyszüleink által megművelt kertekhez.

– A város eddig elért szép eredményei méltán bizonyítják, hogy Martfű vidékén gazdag a keltkultúra, őrzik a hagyományokat, ízletes gyümölcsöket és zöldségeket termelnek szakszerűen gondozott kertjeikben.

Önök tudják, mekkora értéke van a földnek, a kerti munkának, és milyen jó érzés saját termést fogyasztani, adni belőle a szomszédoknak, barátoknak, ismerősöknek.

Ehhez természetesen kell egy olyan elhivatott szervezet, mint a Martfűi Városszépítő Egyesület is, amely meglátja az értéket, és azt a lakosság felé követendő példaként állítja – fogalmazott levelében Kovács Szilvia, a program ötletadója.

Vinczéné Balogh Magdolna, a Martfűi Városszépítő Egyesület vezetője az országos konyhakert programhoz való csatlakozással és a zsűriben végzett munkájával segíti a kezdeményezését.

Szekeres Mónika Gizella, a program koordinátoraként és a zsűri tagjaként gondos munkával szervezte a helyi versenyt az idei évben is. Tájékoztatása alapján négy kategóriában hat pályázat érkezett, amelyből négy első helyezettet választott a zsűri.

Mini kert kategóriában Kocsis Mihály, Bognár Brigitta és családja harminc négyzetméteres kertje óriási paradicsomaival, paprikáival és uborkáival bizonyította, hogy kis területen is lehet eredményesen kertészkedni. Normál kert kategóriában Szabó András és felesége ért el első helyezést.

A zsűri két kertet terjesztett fel országos díjazásra. Erdélyi András és felesége zártkert vegyes, Polgár András és felesége zárkert zöldséges kategóriában vett részt az országos megmérettetésen. Sajnos most országos díjat nem sikerült elérniük, a helyi programban azonban kategóriájában mindkét kert és művelőik első helyen végeztek.

Normál kert kategóriában Pálinkás Pál és felesége ért el második helyezést, zártkert vegyes kert kategóriában pedig Novotny Jiri végzett a második helyen.

Szekeres Mónika Gizella megköszönte a résztvevők aktivitását, hogy betekinthettek a környezetükbe, megcsodálhatták, hogy milyen lelkesedéssel művelik, gondozzák kertjeiket, példát mutatva a város többi lakosa számára.

Vinczéné Magdika fotóválogatásban mutatta be a programban résztvevő kerteket, lehetőséget teremtve a kerttulajdonosoknak tapasztalataik megosztására is.

A szervezők köszönik „A legszebb konyhakertek” program díjazásához érkezett felajánlásokat: Szilágyi és Társa Bt., Fehér István – Tiszaföldvári Piactéri Gazdabolt, KissKovács Kkt. Kertész Gazdabolt Martfű, Kovács Zsolt egyéni vállalkozó, Alföldi Smaragd Kkt, Martfűi Városszépítő Egyesület, Ibolya Virág- és Ajándéküzlet Martfű.

Herbályné Kalmár Irén

Tovább a 2019.10.21 – Legszebb konyhakert – Díjátadó képgalériához>>>

Tovább a 2019.10.21 – Legszebb konyhakert – Kertek képgalériához>>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük