Települési hírek

Budaörs – Budaörsiek sikere Bicskén

A Legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei Országos Díjra jelöltek ünnepségét Bicskén tartották. A Budaörsi Kertbarátok Köre felhívására ebben az évben is beneveztek a versenyre városunkból.

Az ötletgazda, Kovács Szilvia programigazgató, Karcag város alpolgármestere. Célja, hogy valamennyi Kárpát-medencei településen nyíljon lehetőség arra, hogy magán- és közösségi kertművelők munkája a pályázatnak köszönhetően kapjon kellő figyelmet és elismerést. Példájuk nyomán minél többen műveljenek konyhakertet, hogy az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat tovább öröklődhessen.

A bicskei Művelődési Ház nagytermében összegyűlteket a város polgármestere, Bálint Andrea köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy Bicskét választották az ünnepség megtartására, üdvözölte az ország különböző településeiről érkező polgármestereket, versenyzőket. Büszke arra, hogy a város óvodái is meghallották a hívó szót és jelentkeztek a pályázatra.

Drága kerteseim! – megszólítással üdvözölte immár hagyományosan a megjelenteket Kovács Szilvia, programigazgató.

Boldog, hogy ismét találkoztunk ezen a „hasznos esős” napon, – mondta – melyre nagy szüksége van a kerteknek. Majd az idei évet értékelve felsorolta, hogy a „kertesek” ügyesen leküzdötték a nagy szárazság, hőség és jégverés okozta nehézségeket. Továbbá az idei év egyik legkedvezőbb tapasztalata, hogy jelentősen visszaesett a vegyszerhasználat a kertekben. Egyre többen alkalmazzák a növénytársítást, védőnövényeket telepítenek, természetes növényi levekkel és más öko, bio módszerekkel védekeznek.

Az idei adatokat tekintve országosan összesen 378 településről közel 2400 kertnevezés érkezett. Nagy öröm számára, hogy az idén ismét gyarapodott a lakóközösségek, intézmények által közösen művelt kertek száma. A programigazgató kiemelte, hogy közösségi kategóriában az idén 308 kert nevezett, ami minden rekordot megdöntött. Különösen büszke arra, hogy a nevezések mögött álló mintegy 73 ezer kertművelő közül 36 ezren húsz évnél fiatalabbak. A mozgalom 5 évvel ezelőtti indulása óta közel 25 ezer kertet sikerült megmenteni. Örvendetes, hogy nem csak a vidéki lakosságot mozgatja meg a verseny. Idén már hat fővárosi kerület is benevezett a versenybe.

Meglepetés program volt a helyi óvodások műsora, melyben a virágokról és a kertekről énekeltek és táncra perdültek.

A díjkiosztáson nem csak a kertművelők, hanem a koordinátorok és a zsűritagok munkáját is jutalmazták. Budaörsről: Géczy-Gaál Szilvia, Polgár Marianne és a Zippel-Zappel Óvoda kapott elismerést. Baráthné Bátai Beatrix koordinátor, Gáspárné Kozák Erzsébet, Steinhauser Klára és Vargóczky Judit, mint zsűritag kapott oklevelet.

 

Megtapsoltuk a testvérvárosunk, Magyarkanizsa nyerteseit. De a legnagyobb tapsot az a 90 éves budapesti „kertes” kapta, aki saját bevallása szerint menni már nehezen tud, de hajolgatni, gyomlálni még igen.

A pazar vendéglátás után feltöltekezve az ötletektől, a szerzett tapasztalatoktól indultunk vissza Budaörsre. Jövőre találkozunk! – köszöntünk el egymástól.

s.k.

Fotó: Szaplonczay M.

 

Forrás:https://minalunk.hu/budaors/budaorsiek-sikere-bicsken/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük