Települési hírek

Hajdúnánás – Idén is díjazták Magyarország legszebb konyhakertjeit

Minden eddiginél több, összesen 378 településen közel 2400 kertet műveltek meg az idén a Magyarország legszebb konyhakertje vetélkedőn – mondta el Kovács Szilvia, a program ötletgazdája és főszervezője a hajdúnánási díjátadón.

Dr. Viski József, vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár a díjkiosztón kiemelte: a 2012-ben indult legszebb konyhakertek programnak nélkülözhetetlen szerepe van abban, hogy egyre többen látnak hozzá a konyhakerti munkához, a kert gondozáshoz, a programot az agrártárca és háttérintézményei a kezdetektől támogatják – mondta. Helyettes államtitkár hozzátette a program nemcsak egyfajta szemléletformálásra hívja fel a figyelmet, ennél sokkal több, társadalmi felelősségvállalás, közösségépítés, a vidéki, kisebb települések népességmegtartó ereje mind-mind erősítik ezt a programot.

Ma Európában egy átlag termék akár több ezer kilométert is utazik mire a termelőtől elér a fogyasztóig – ennek komoly egészségügyi, élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi kockázatai is vannak, hangsúlyozta Hajdúnánás polgármestere. Szólláth Tibor kiemelte: mi azt mondjuk, hogy ha ezt képesek vagyunk helyben, helyi munkaerővel előállítani, akkor miért ne tennénk? A Nánási Portéka termékcsoporttal 10-20 kilométeren belül megtudjuk oldani, hiszen az a legerősebb minőségbiztosítás, ha mi magunk termelünk, és pontosan tudjuk, hogyan, milyen körülmények között állítódik elő a termék. A „Legszebb Konyhakertek” programhoz való csatlakozásunkkal, a szőlőskertjeink újjáélesztésével, bio alapanyagok forgalmazásával, szociális földprogram elindításával, bio menza bevezetésével is nem lehet más cél, mint a helyben előállított, megtermelt, egészséges élelmiszerek népszerűsítése – mondta Szólláth Tibor.

A köszöntők után az Aranyszalma Ifjúsági Néptáncegyüttes lépett a színpadra, majd oklevelekkel ismerték el a program résztvevőit.

 

Forrás:http://hajdunanas.hu/hireink/hirek/iden_is_dijaztak_magyarorszag_legszebb_konyhakertjeit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük