Települési hírekTV, Rádió műsorok

Kecskemét – Már zsűrizik Kecskemét legszebb konyhakertjeit (videóval)

Idén is bekapcsolódott Kecskemét a Magyarország legszebb konyhakertjeit kereső országos programba. Városunkból közel százan jelentkeztek a megmérettetésre.

Elkezdődött a legszebb konyhakertek zsűrizése Kecskeméten. Idén is közel százan jelentkeztek a versenyre – akár egy kis balkonládával, akár egy közösségi kerttel, akár egy komolyabb zárt kerttel. A szervezők célja, hogy az emberek lelkesen műveljék a földjüket, leljék meg benne örömüket, tekintsenek rá kikapcsolódáként. A Hunyadivárosi Közösségi Kert már negyedik alkalommal vesz részt a megmérettetésen.

– Büszkeséggel tölt el, hogy mi is próbáljuk kihozni a legszebbet a kertekből, kinek-kinek amennyire az ereje engedi – fogalmazott Szilberhornné Csilla, a Hunyadivárosi Közösségi Kert szervezője a Kecskeméti Televízió stábjának. – Nem feltétlenül azért dolgozunk, hogy a miénk legyen a legszebb parcella, magaságyás. Ami igazán fontos, hogy amit hazaviszünk, azt mi termeltük.

A Hunyadivárosi Közösségi Kertet 2012-ben indította el Szilberhornné Csilla, a kert szervezője. Célja az volt, hogy a négy fal közül kimozdítsa és a közösségi életbe is bevonja az embereket. Kezdetben 15 család vett részt a kertészkedésben, mára azonban már 25 családot tudnak fogadni. A közösségi kertben mindenki maga dönti el, mit ültet a saját parcelláján. Fellelhetőek bogyós gyümölcsök, paradicsom, tök, uborka, illetve paprika is.

A vírus miatt idén később hirdették meg a Legszebb konyhakertek – Magyarország Legszebb Konyhakertjei országos programot, amelyet városunkban az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület koordinál.

– Nagyon fontos, hogy öko kertekről legyen szó, tehát minél természetesebb anyagokat használjanak a kertművelésben. Ugyanígy a madár- vagy gyermekbarát kertek, illetve a különböző családi, közösségi összefogás eredményeként létrejövő kertek is előnyt élveznek. Akik komposztálnak, szintén plusz pontot kapnak – ismertette a zsűrizés szempontjait Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára. Az egyesülethez szakmai tanácsért is fordulhatnak a kertészek. A cél, hogy minél többen fedezzék fel a hagyományos kertészkedés örömét.

A szervezők remélik, hogy októberben az Őszi Helyi Termék Ünnepen megtarthatják az eredményhirdetést, azt követően pedig a győztest jelölhetik az ország legszebb konyhakertje díjra.

Forrás:https://kecskemetilapok.hu/kecskemet/zsurizes-alatt-kecskemet-legszebb-konyhakertje

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük