Települési hírek

Karcag – Mindent megtermel a karcagi férfi, amire családjának szüksége van

A mai napig a kihívások éltetik, így minden évben valami újdonsággal próbálko­zik zártkertjében Ézsiás Antal. A Szentannai Sámuel Középiskola nyugalmazott tanára évekig tagja volt a Legszebb konyhakertek mozgalom karcagi zsűrijének is.

– Szülővárosomban, Jászfényszarun nagy hagyománya van ma is a kertészkedésnek, már fiatalként is szívesen dolgoztam a kertben. Ezt itt, Karcagon is folytatom – árulja el a nyugdíjas agrármérnök.

– Magunknak és a lányaimnak mindent megtermelek a 3300 négyzetméteres zártkertben, amire szükségünk van, és sokszor az ismerőseim, szomszédaim is kapnak a termésből. Csak, hogy néhányat említsek: terem nálam retek, uborka, kukorica, burgonya, vörös és lila hagyma, paprika, zeller, répa, cékla. Ezenfelül jó néhány gyümölcsfám (cseresznye, szilva, körte, alma) is van – részletezi Ézsiás Antal.

– A virágokat legalább annyira szeretem, mint a zöldség- és gyümölcsféléket, ezért tubarózsa, legényrózsa és kardvirág is nyílik nálam. Utóbbi nagyon hűséges növény, ha jó anyagot ültetünk el, utána gyakorlatilag csak szedni kell a virágot. A mákot nagyon megviselte a tavaszi időjárás, a feleségem dolgozza fel éppen, hogy aztán télire jusson a süteményekbe. A csemegekukoricám elfogadható, az utolsókat pár napja vetettem.

– A hagyományos konyhakerti növények – mint például a cukkini, patisszon, lugasparadicsom, paprika, karalábé, uborka – már kívánják a vizet, bár két hete itt is temérdek eső hullott. A gyümölcsfákat illetően már jóval borúsabb a kép: a barack a mandulával együtt cserben hagyott, és a szilva nagy része is odalett. Máshol termett birsalma, nekem éppen csak kóstolásra jut, de a naspolya is kevesebb lesz a szokottnál. A hagymám egy része már beérett, a tavaszi fokhagymát is felszedtem. Nem számoltam, hány kiló terményt vittem haza, talán a kocsim futóműve hamarabb meg tudná mondani – nevet Ézsiás Antal.

– Habár nagy haszon nincs a kertészkedésen, az mindenért kárpótol, hogy a sajátomat ehetem, amiről tudom, hogy nincs permetezve – szögezi le a nyugalmazott tanár, akit kertművelési tanácsokért gyakran volt tanítványai is felkeresnek.

Mindent megtermel a karcagi férfi, amire családjának szüksége van

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük