Települési hírek

Nagykanizsa – Díjkiosztó ünnepség – Megvannak a győztesek

Átadták a Magyarország legszebb konyhakertjei országos mozgalom kanizsai díjait. A város a kezdetek, vagyis 2013 óta résztvevője a versenynek, és a nemzeti döntőről is hoztak már haza helyezéseket, elismeréseket a kanizsaiak. 378 település és 2500 kert nevezett idén a versenyre, amelyen a résztvevők hét kategóriába indulhattak. A kiemelt téma ezúttal a hagyományos, őshonos fajták megjelenítése volt. – Nagykanizsa városa mind a 7 alkalommal nevezett, hol többen, hol kevesebben. De az biztos, hogy több 100 kert tulajdonos vett részt ebben a nemes versengésben – mondta Dénes Sándor polgármester.

Első alkalommal vettek részt a versenyben bölcsődék a közösségi kategóriában. Az ötletgazda szerint ez is mutatja, hogy elődeink jó példája nyomán már a fiatalabb generáció sem hagyja parlagon a földterületeket. – Az 50 évesek, 60, vagy akár a 80 éves fölötti korosztály az, aki hű a kerthez, és rendszeresen műveli azt. Ezért örömmel jelenthetem, hogy a programnak megvan az eredménye, hiszen már 29 ezer kertművelő az, amely 20 év alatti korosztályt jelent. A 2 és fél évestől kezdődően most már ott vannak a középiskolások is a kertekben. És most már nem csak az óvodák, az általános iskolák, hanem a középiskolák is szép számmal jelentkeznek, és alakítanak ki teljesen újonnan iskolakertet maguknak – fogalmazott Kovács Szilvia ötletgazda, Karcag alpolgármestere.

Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a hagyományok tiszteletére hívta fel a figyelmet. – Ez a mozgalom tulajdonképpen egy hagyományőrző mozgalom, a hagyományos kertművelés, a hagyományos magyar kertészkedés megőrzésének célját szolgálja. És eszközéül is vált. A zsűrin, az ebben dolgozó emberek munkájának megköszönésén túl szeretném megköszönni önöknek is, hogy jelentkeztek, hiszen igazán ez tartja életben ezt a  helyi mozgalmat – hangsúlyozta Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

A kanizsai zsűri idén is két alkalommal vette szemügyre a benevezett kerteket, olyan kategóriákban, mint például a balkon, mini, normál, zöldséges vagy gyümölcsös. – Az idei évben kevesebben jelentkeztek, mint a tavalyi évben, kevesebb volt az is, aki 2-3 kategóriában indult. Tehát egyre összpontosítottak, annak a kertnek a művelését tartották nagyon nyomatékosnak. Ebből kifolyólag viszont sokkal színvonalasabb kerteket láttunk – mondta el Kálovics Andrea, a zsűri szakmai elnöke. A ma tartott ünnepségen gazdára találtak a díjak, kihirdették a kategóriagyőzteseket, a különdíjasokat, és fény derül arra is, kik képviselhetik az országos versenyen Nagykanizsát.

– Balkon kategória I. helyezés Németh Réka

– Mini kategória III. helyezés Kantó Rebeka és Kantó Kristóf

– Mini kategória II. helyezés Szabó Antal és Neje

– Mini kategória I. helyezés Rákhely Árpád

– Normál kategória III. helyezés Cséplő Jánosné

– Normál kategória II. helyezés Kóréné Horváth Anita

– Normál kategória II. helyezés Székelyhídi János

– Normál kategória I. helyezés Tukszár Lászlóné

– Zártkert 1.– Zöldséges kategória III. helyezés Bocskor Mihályné

 Zártkert 1. – Zöldséges kategória II. helyezés Molnár László és Molnár Lászlóné

– Zártkert 1.– Zöldséges kategória I. helyezés Göntér Ferencné

– Zártkert 2.– Gyümölcsös kategória III. helyezés Kovács Gyula

– Zártkert 2.– Gyümölcsös kategória II. helyezés Molnár László és Molnár Lászlóné

– Zártkert 2. – Gyümölcsös kategória I. helyezés Szelei Józsefné

– Zártkert 3.– Vegyes kategóriában II. helyezés Tukszár Lászlóné

– Zártkert 3.– Vegyes kategóriában II. helyezés Kálóczy Lászlóné

– Zártkert 3.– Vegyes kategóriában I. helyezés Bercsi Ádám

– Közösségi kategória III. helyezés – Nagykanizsai Központi Óvoda Pipitér tagóvodája

– Közösségi kategória II. helyezés – Boldog Donáti Celesztina Piarista Óvoda

– Közösségi kategória I. helyezés – Nagykanizsai Egyesített Bölcsőde – Belvárosi Bóbita Bölcsőde

– Salamon József sokéves tartósan magas színvonalú gazdálkodásáért különdíjban részesült

– a közösségi oldalon meghirdetett szavazáson elért eredményéért oklevelet vehetett át Kóréné Horváth Anita – közönségdíj!

Az országos díjra jelöltek:

  • Rákhely Árpád
  • Tukszár Lászlóné
  • Nagykanizsai Egyesített Bölcsőde – Belvárosi Bóbita Bölcsőde
  • Németh Réka

 

forrás:https://kanizsaujsag.hu/hir/201909/megvannak-a-gyoztesek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük