Települési hírek

Szeged – Az indián banán, a citrom és a khaki szilva is szépen kerekedik a Dugonics utcában.

Magyarországot a Jóisten csakugyan jókedvében teremthette, mindenféle földi jóval ajándékozta meg a Kárpát-medencét. Szegedi paprika, makói hagyma, gyulai kolbász, szatymazi barack, szatmári szilva – a sor szinte végtelen.

Nem kizárt, hogy messze földön híres ínyencségeink bőségkosara hamarosan egy újabb, egzotikus gyümölccsel gazdagodik. Farkas József belvárosi kertjének öt törzsből nevelt, terebélyes kivilugasán idén minden bizonnyal rekordtermést szüretelnek.

– A kivit másképpen kell metszeni mint a szőlőt, nagyjából másfél méteres indákat hagyok, ha két-három szemre metszeném, egy darab gyümölcs nem teremne rajta. Egyébként könnyen termeszthető a kivi, nincsenek természetes kártevői Magyarországon – mesélte a hobbikertész.

A Dugonics utca ódon házai között szerényen húzódik meg egy földszintes épület, szépen felújított kapuján belépve hihetetlen látvány tárul szemünk elé, egy alföldi hobbikertész varázslatos birodalma. Farkas József és felesége, Farkas Józsefné Ági tenyérnyi kertet művel nagy szeretettel és gondoskodással.

Jóllehet József tevékeny ember, egy vasárnapi ebéd utáni szieszta a kedvenc könyve társaságában belefér számára a kivilugas alatt. A szenvedélyes kertész „titkos kertjében” száz négyzetméteren egymás szomszédságában ontja gyümölcseit a kivi, az indián banán (paw-paw), a jojoba és a khaki szilva.

– Kivit régóta nem kell a kosárba pakolnom a gyümölcsöspultnál, de citromot sem veszünk gyakran a boltban. A hatalmas körtefánk évente 2 mázsa gyümölcsöt ad, melynek nagyobb részét a piacon értékesítjük – mondja József.

Az asztalos kertgazda és óvónő felesége apró gyümölcsösében száznál több fajta növényt nevelnek, több közülük igazi különlegességnek számít Magyarországon. Az egzotikus gyümölcsök a kétméteres falak közé ékelődő, védett kertben szinte fagymentes környezetben élnek. A kivi eredeti élőhelyéhez hasonló viszonyok között érzi jól magát, így minden évben megterem a Dugonics utcában. József egy növénykertészetben szerezte be a töveket, ezekből neveli tizenkilencedik éve a mutatós lugast. Valószínűleg a csodás kivilugasnak is szerepe volt abban, hogy József és Ági varázskertje többször elnyerte már a Magyarország Legszebb Konyhakertje verseny első díját a gyümölcsösök kategóriájában.

– Németországban évtizedekkel ezelőtt láttam egy kocsibeállót, ahol az autó egy kivivel sűrűn befuttatott, nyitott garázsban parkolt. Az érett gyümölcsök látványa azonnal felkeltette az érdeklődésemet, hazaérve úgy döntöttem, megpróbálom a saját kertünkben termeszteni a kivit – mesélt a kezdetekről a kertgazda.

Hazatérve József hamarosan egy szegedi növénykertészetben beszerezte a három termős és egy porzós tövet, és hasonlóan egy szőlőlugashoz, a falhoz közel elültette őket. Tizennyolc év telt el azóta, és a lugas gyönyörűen fejlődik, ágai megvastagodtak, fásak lettek, indái átkúsznak a szomszédos társasház kerítésén. Az Alföldön a lugasnak nagy hagyománya van, régi portákon a házak déli fala mentén szőlőt telepítettek, ami nyáron enyhet adott a hőségben, ősszel pedig házi bort készítettek gyümölcséből.

– Tavasztól őszig szeretünk itt megpihenni a levelek árnyékában, a hintaágyból megnyugtató gyönyörködni a kert harmóniájában, és hallgatni a sokféle madár énekét – tette hozzá a házigazda.

Fejünk fölött nagyjából szilvaméretű kivik tucatjai csüngnek a szárakról, néhány hét múlva csemegézni lehet a mézédes termést. Farkasék kivijének íze lepipálja az áruházakban kapható gyümölcsét, október végén már szedhetik idén is a finomságot. Kiviből a Dugonics utcában nem terem felesleg, a család annyira szereti a gyümölcsöt, hogy nyersen elnassolja február végéig az eltartható gyümölcsöt.

Forrás:https://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/az_indian_banan_a_citrom_es_a_khaki_szilva_is_szepen_kerekedik_a_dugonics_utcaban/2608071/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük