Települési hírek

Magyarkanizsa – Díjazott iskolakert

MAGYARKANIZSA – Rangos elismerésben részesült a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tangazdasága. Növénytársításos bemutatókertjükkel, a közösségi kertek kategóriájában elnyerték a Magyarország legszebb konyhakertje címet. A díjhoz a génbankból kapott 3 régi zöldségfajta vetőmagja is társult, aminek külön megörültek a biokert művelői.video icon
Több mint 40 növényfaj sorakozik az iskola organikus elveken működtetett bemutatókertjében. A körömvirág és a bársonyvirág elsősorban a rovarkártevőktől védi az étkezési célból termesztett zöldségféléket, a bazsalikom viszont a gombabetegségektől óvja a környezetét. A vetési sorrendet főleg az szabja meg, hogy ki kinek a jó szomszédja. A nyitott tanteremként működő biokert 9. éve szolgálja a tanulók oktatását.

Kőrösi Sóti Beáta agrármérnök, Beszédes József MMIK, Magyarkanizsa:

Magyarországon meghirdették a Magyarország legszebb konyhakertjei mozgalmat, ahova kertművelők tudnak benevezni a kertjeikkel, melynek a célja az volt, hogy ne parlagon maradjanak az udvarok és a balkonok, hanem zöldüljönek be és termeljünk azt, amit meg tudunk enni.

Az iskolakert 2017 és 2019 után, 2020-ban harmadik alkalommal nyerte el a Magyarország legszebb konyhakertje címet. Ha még egy alkalommal megerősítik az elismerést, akkor bekerülnek az Örökös díjas kertek sorába. A megmérettetésen 230 település és 1840 kertművelő vett részt, közülük 23-an voltak határon túliak.

Kőrösi Sóti Beáta agrármérnök, Beszédes József MMIK, Magyarkanizsa:

A középiskola számára fontos azért, mert ebben a kertben a diákok dolgoznak, és a munkájuknak ez a gyümölcse. Egyrészt elismerés, másrészt pedig azoknak a diákoknak, akik ide szeretnének jönni az elkövetkező időben, nekik pedig egy lehetőség arra, hogy megtanuljanak organikus elvek alapján gazdálkodni.

A biokert vezetője elmondta, külön öröm számukra, hogy a 2020-as évben sikerült elérniük ezt az eredményt, amikor távoktatás folyt számos nehézséggel kellett megküzdeniük, mégis sikerült fenntartaniuk a diákok oktatásához nélkülözhetetlen bemutatókertet.

Forrás:https://www.rtv.rs/hu/vajdas%C3%A1g/d%C3%ADjazott-iskolakert_1260509.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük