Települési hírek

Kocsér – BIO GYÓGYGOMBA FARMON JÁRTUNK

„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei programban résztvevő kocséri konyhakertészekkel Európa egyik legnagyobb bio minőségű gyógygombákat termesztő helyére, Fülöpjakabra látogattunk csütörtökön délután.

Gyöngyösi Sándor a biogazdaságában a saját maga által fejlesztett technológiával négy féle gyógygombát termeszt, ezekből pedig a gazdaság mellett működő üzemében különféle gyógygombás készítményeket állít elő.
Sándor nemcsak kiváló gazda, hanem remek előadó is, akitől nagyon sokat tanultunk, miközben végignézhettük a gyógygomba termesztés teljes folyamatát. Elmondta, hogy a gazdaság minden szempontból megfelel a bio minősítés szigorú feltételeinek, még a termesztőközeghez használatos földkeveréket és komposztot is helyben állítják elő. Az országban övék volt az első olyan gombakertészet, ahol ezeknek a kritériumoknak megfelelnek.
A bio termesztésről kapott rövid bevezető után felelevenítettük biológiai ismereteinket a gombákról, néhány érdekességet is hallottunk az ősi kínai orvoslásban alkalmazott gyógygomba terápiákról, majd a gombák szülőszobájaként emlegetett laborból indulva teremről-teremre járva néztük végig hogyan fejlődnek, növekednek a gyógygombák.
Nekünk, hagyományos konyhakertészeknek rendkívüli és megkapó látványban volt részünk, ám nemcsak szemlélődhettünk, hanem kézbe is vehettük, meg is szagolhattuk, meg is ízlelhettük a körbeadott gombákat.
Nem mindennapi élmény volt a frissen szedett shiitake gomba kellemesen fűszeres, enyhén fokhagymás ízét, vagy a süngomba nyirkos, szivacsszerű tapintását megtapasztalni, a ganoderma gombák különleges megjelenése pedig igazi csodálattal töltött el mindenkit.

A közel két órás látogatás végén gyógygombás teával és kávéval kínáltak minket vendéglátóink, és lehetőség volt még egyénre szabott tanácsokat is kérni a gyógygombák fogyasztásához.
A remek hangulatú kis kiruccanásról végül sok-sok új ismetettel gazdagodva tértünk haza.

Váljék egészségünkre!

Kasza Csabáné
Legyünk Kocsér Jó Gazdái

 

 

Forrás:http://www.hetihirek.hu/?mod=news&cla=news&fun=shownews&cat_id=&id=8007596&temp=base

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük