TV, Rádió műsorok

Kecskemét – A legszebb konyhakertek: ők lettek a verseny kecskeméti díjazottjai

 

Szerdán kora este kapták meg elismeréseiket a „A legszebb konyhakertek” verseny kecskeméti díjazottjai. A város az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében 8. alkalommal csatlakozott az országos programhoz, amely a kertészkedés szépsége mellett az önellátás fontosságára szeretne rávilágítani. Idén a legfiatalabb kertész 2, míg a legidősebb 80 éves volt.

Van, aki azért szereti, mert természetközeli élmény. Van, aki a saját munkájának gyümölcsét imádja benne. Persze olyan is akad, aki inkább a közösségi élményt látja benne, és a saját munkájának a szépségével szeretne lenyűgözni másokat. Mindezt és még talán ennél is többet nyújthatja a kertészkedés. Talán nem véletlen, hogy az idén 8. alkalommal megrendezett „Legszebb konyhakertek” versenyre minden eddiginél többen, 109-en jelentkeztek.

– A megmérettetés, vagy akár a szakmai trükkök, tippek ellesése miatt is szívesen versenyeztek idén is a kertészek – árulta el Hamzáné Lakó Judit, a szervező Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára. Az életkori eloszlás is meglepő volt, hiszen a legfiatalabb kertész 2, míg a legidősebb 80 éves volt.

– Életkorra, nemre és városrészre tekintet nélkül a zsűri a szakmaiságot és a szépséget értékelte – hangsúlyozta Győri András főkertész, a zsűri elnöke. A bírák különösen nagyra értékelték, ha a modern szemléletmód szerinti vegyszermentes és növénytársításra épülő környezettudatos gazdálkodással találkoztak. A főkertész elmondta, a koronavírusjárvány egyik nem várt jótékony hatása volt, hogy az emberek a kertészkedés felé fordultak. Ráadásul egyre többen kezdtek el azzal is foglalkozni, hogy a növényt, ami az asztalra kerül, milyen módon termesztették.

Az „A legszebb konyhakertek” idei fordulójának nyertesei ma vehették át díjaikat a Széchenyivárosi Közösségi Kertben, Győri Andrástól, Hamzáné Lakó Judittól és Kéhl Páltól, a Hírös Kertészek Egyesületének Elnökétől. A zsűritagok négy kategóriában, balkon, normál-, és zártkert, valamint közösségi kert kategóriában hirdettek győzteseket, akiknek Pogonyi Tibor a Nemzeti Agrárkamara Bács-Kiskun Megyei szervezetének igazgatója is gratulált.

Díjazottak listája:

Közösségi kert kategória

Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karának Talaj és Növényvizsgáló Laboratóriumának díját kapta:

Széchenyivárosi Közösségi Kert

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának díját kapta Hunyadivárosi Közösségi Kert

Kiss Kertész Duó Kft díját kapta:

Plébánia Közösségi Kert

Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola

Normál, 50 m2 feletti kategória

Gyenes Kertészet díját kapta:

Gyulai József

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának díját kapta:

Budai Judit

Horváth Lászlóné

Barna és Fiai Faiskola díját kapta:

Petákné Bogár Judit

Zártkert vegyes kategória

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának díját kapta:

Varga Brigitta

Kovács Zoltánné

Barna és Fiai Faiskola és Gumó Kft díját kapta:

Mészáros Gyuláné

Seres Józsefné

Balkon kategória

Kiss Kertész Duó Kft és a Gumó Kft díját kapta:

Kovács Judit Adrienn

A díjazottak részére támogatói díjakat ajánlott fel:

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága, Gyenes Kertészet, Barna és Fiai Faiskola, Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karának Talaj és Növényvizsgáló Laboratórium, Kiss Kertész Duó Kft, Gumó Kft.

 

Forrás:https://hiros.hu/hirek/a-legszebb-konyhakertek-ok-lettek-a-verseny-kecskemeti-dijazottjai;

https://kecskemetilapok.hu/hirek/kihirdettek-a-%E2%80%9Elegszebb-konyhakertek%E2%80%9D-idei-nyerteseit;

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük