Települési hírek

Kecskemét – Kiderült, kié a legszebb kecskeméti konyhakert

Kihirdették „A Legszebb konyhakertek” című országos verseny kecskeméti díjazottait szerda kora este.

A hírös városi kerttulajdonosokat a Fáklya utca mögötti Széchenyivárosi Közösségi Kertben köszöntötték. A ceremónia része volt a pénteken kezdődő Helyi Termék Ünnepnek.

Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében 8. alkalommal csatlakozott „A legszebb konyhakertek” című országos programhoz, mely a kertészkedés szépsége mellett az önellátás fontosságára szeretne rávilágítani.

Évről-évre többen pályáznak a versenyre, idén 109-an. 2020-ban a legfiatalabb kertművelő 2 éves, míg a legidősebb 80 éves volt. A megméretésen négy kategóriában hirdettek eredményt, 13 kerttulajdonosnak adtak át ajándékot és oklevelet. Az ajándékok között volt ajándékutalvány és növények egyaránt, a támogatók jóvoltából.

A zsűri elnöke Győri András, Kecskemét főkertésze volt, munkáját segítette Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára, valamint Kéhl Pál, a Hírös Kertészek Egyesületének Elnöke.

A következő eredményt hirdették ki:

A Közösségi kert kategóriában a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karának Talaj és Növényvizsgáló Laboratóriumának díját kapta a ceremóniának helyet adó Széchenyivárosi Közösségi Kert, ahol jelenleg 47 parcellát művelnek a közelben lakók.

Ugyanebben a kategóriában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának díját vehette át Hunyadivárosi Közösségi Kert. A Kiss Kertész Duó Kft. díját pedig a Plébánia Közösségi Kert, valamint a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola érdemelte ki.

A második kategóriában, a normál, 50 m² feletti kerteknél a Gyenes Kertészet díját kapta Gyulai József. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának díját ítélték meg Budai Juditnak, valamint Horváth Lászlónénak. A Barna és Fiai Faiskola díját vehette át Petákné Bogár Judit.

A harmadik kategória a Zártkert vegyes volt. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának díját Varga Brigittának és Kovács Zoltánnénak ítélték meg. A Barna és Fiai Faiskola és Gumó Kft. díját kapta Mészáros Gyuláné, valamint Seres Józsefné.

A negyedik, a Balkon kategória volt. A Kiss Kertész Duó Kft. és a Gumó Kft. díját Kovács Judit Adrienn vehette át.

A díjátadón Győri András főkertész, a zsűri elnöke hangsúlyozta: örömére szolgál, hogy évről-évre több a versenyző, és nő a közösségi kertek száma. Mint utal rá, ez a jövő, hiszen egyre többen térnek vissza gyökereikhez, a természethez.

A támogatók részéről Pogonyi Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei igazgatója elmondta, ő elsősorban sokkal nagyobb mezőgazdasági területekhez van szokva, de fantasztikus látni számára, hogy ekkora kis területen milyen csodákat művelnek a emberek. Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Egyesület elnöke a szervezők részéről megerősítette, hogy értékelik a kerttulajdonosok lelkesedését, optimizmusát és kiegyensúlyozottságát. Szintén a támogatók részéről, Barna Péter a közösségi erejére, a generációkon átívelő kertészkedésre hívta fel a figyelmet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük