Települési hírek

Kecskemét – Díjazták a „Legszebb konyhakerteket” Kecskeméten

Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében 8. alkalommal csatlakozott „A legszebb konyhakertek” című országos programhoz, mely a kertészkedés szépsége mellett az önellátás fontosságára is szeretne rávilágítani. A győztes konyhakertek gazdái és gazdasszonyai 2020. szeptember 30-án az első Széchenyivárosi Közösségi Kertben vették át a díjaikat.

A jelenlegi egészségügyi helyzetben a Szervezők, arra ösztönözték a lakosságot, hogy minél több udvaron alakítsanak ki konyhakertet, ami most aktuálisabb, mint valaha. A konyhakert művelése a szép hobbin túl az egészséges életmód részévé is válik, hiszen sok esetben bio, de legalábbis ismert és biztonságos, természetes anyagokkal termelt élelmiszerhez juthat a lakosság. A szervezők tapasztalata az, hogy az idei évben még többen kezdtek el kertet művelni. Az idei évben a legfiatalabb kertművelő 2 éves, míg a legidősebb 80 éves volt.

A helyben meghirdetett versenyre végül 4 kategóriában, 13 kerttulajdonos, összesen 109 kertjét nevezte be az alábbi kategóriákban:

Balkon: Erkélyen kialakított

Normál: 50 m2 felett

Zártkert 3.: Vegyes (zöldség és gyümölcs)

Közösségi: Csoportok, szervezetek által megművelt kertek

A nevezők között többségében a tapasztaltabb, idősebb korosztály képviseltette magát, még a zsűri tagjai is sokat tanultak a kertszemlék alkalmával tőlük. Bár a kertművelők átlagéletkora emelkedő tendenciát mutat, egyre több fiatal család, aktív dolgozó talál örömet a kertművelésben.

Azzal a hiedelemmel ellentétben, hogy a kiskertek korszaka leáldozott, napjainkban egyre jobban érezhető a kertek reneszánsza, egyre többen foglalkoznak a városi környezetben kialakult kertségek jövőjével. Nemcsak urbanisztikai, esztétikai szempontok szerint vizsgálják a kertek létjogosultságát, hanem rámutatnak fontos társadalmi, szociális szerepükre.

Nagy öröm, hogy évről évre egyre több közösségi kert nyílik a városban, melynek köszönhetően az idei évben a közösségi kert kategóriában négy kert nevezett a versenyre. A közösségi kertek egyik jellemzője, hogy a város belsejében, zöld oázisként funkcionálva a betonrengetegben, tölti be közösségépítő szerepét az ott élők között. A közösségi kertek üde színfoltok a városi környezetben, melyekben sokféle funkció jut szerephez: az élelmiszer előállítás, az egészséges táplálkozás és életmód, a városi terek zöldítése és élhetőbbé tétele, a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés vagy a föld megművelése, rekreáció vagy a fiatal generációknak való értékátadása, és nem utolsó sorban a sokak által hangsúlyozott eleme a közösségi élmény és a helyi közösségek fejlődése. Ezek mindegyike egyben, illetve eltérő kombinációkban is tetten érhető a kertekben.

A kertszemlék során a zsűri figyelte az esztétikumot, a gondozottságot, a növénytársításokat és előnyt jelentett a környezetbarát módszerek alkalmazása, valamint a fűszernövények termesztése is.

A díjátadó ünnepségre 2020. szeptember 30-án került sor a Fáklya utca és a Szentgyörgyi Albert utca közötti Széchenyivárosi Közösségi Kertben.

A zsűri tagjai voltak: Győri András Kecskemét Város Főkertésze, Hamzáné Lakó Judit az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára, és Kéhl Pál a Hírös Kertészek Egyesületének Elnöke.

A díjazottak részére támogatói díjakat ajánlott fel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága, a Gyenes Kertészet, a Barna és Fiai Faiskola, a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karának Talaj és Növényvizsgáló Laboratórium, a Kiss Kertész Duó Kft, és a Gumó Kft.

 

A díjazottak listája:

Közösségi kert kategória:

– a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karának Talaj és Növényvizsgáló Laboratóriumának díját kapta a Széchenyivárosi Közösségi Kert

– a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának díját kapta a Hunyadivárosi Közösségi Kert

– a Kiss Kertész Duó Kft díját kapta a Plébánia Közösségi Kert, és a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola

Normál, 50 m² feletti kategória:

– a Gyenes Kertészet díját kapta Gyulai József

– a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának díját kapta Budai Judit és Horváth Lászlóné

– a Barna és Fiai Faiskola díját kapta Petákné Bogár Judit

Zártkert vegyes kategória

– a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának díját kapta Varga Brigitta és Kovács Zoltánné

– a Barna és Fiai Faiskola és Gumó Kft díját kapta Mészáros Gyuláné és Seres Józsefné

Balkon kategória

– a Kiss Kertész Duó Kft és a Gumó Kft díját kapta Kovács Judit Adrienn

A kiskertekről készült fotók galériája hamarosan elérhető a www.aranyhomok.hu honlapon.

Forrás:https://keol.hu/kecskemet-bacs/dijaztak-a-legszebb-konyhakerteket-kecskemeten

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük