Települési hírek

Kismarja – Tájékoztató a helyi konyhakertes eredmény hírdetésről

A  Kismarja Közösségéért Egyesület 2020. szept. 24-én tartotta  „ A legszebb konyhakertek-Magyarország legszebb konyhakertjei helyi eredményhirdetését.   A rendezvényünket megtisztelte Farkas István Attila polgármester,  aki köszöntőjében üdvözölte a jelenlévőket és méltatta a gondos, szorgalmas kertművelők munkáját.

Vendégünk volt Hutai István nyugalmazott falugazdász, aki beszélt a növényvédelemről, és felhívta a figyelmet a hazai termékek fogyasztására.  Prezentációban bemutattuk a konyhakertekről készült kis filmeket, majd ismertettük, az országos versenyre jelölteket 4 kategóriában.  És a helyi elismeréseket. Az idén nálunk 8 kerttulajdonos jelentkezett a versenyre.
Lelkes és lelkiismeretes kertgondozók.
A kötetlen beszélgetésből kitűnt, hogy ki miért tartja fontosnak ezt a nehéz fizikai munkát. A lényeg, kedvvel és örömmel teszik ezt, is nem beszélve arról, hogy látják, élvezik a hasznát és az eredményét is. Változatlanul mindenkinek van kedvelt növénye- így bab, paprika, paradicsom, gyümölcsös, de újabbal is próbálkoznak van aki  édesburgonyával, van aki padlizsánnal, de a gyógy és fűszernövények is jelen vannak.
Az óvoda képviselője kiemelte, hogy mennyire fontos fiatal korban megismerkedni a kertművelés szépségével. Az ő kis konyhakertjükben szinte minden konyhakerti növény megtalálható. A gyerekek gondozás közben megismerik azokat, sőt  szívesen  is fogyasztják. Büszkék vagyunk rájuk is.
A kis tapasztalatcsere után kóstoló következett a házi készítésű szörpből, gyümölcsökből, de készült lepcsánka, krumplifasírt, édesburgonyából ships, padlizsán krém, mogyorókrém és egyéb finomságok.

A résztvevők „emlékbe” ajándékba egy-egy gyümölcsfa csemetét igényelhetnek az egyesülettől.
A kertművelők javaslatot tehettek olyan kertművelőkre, akik nem versenyeztek, de életük része ez a tevékenység.
Összesen 34 javaslat volt és részükre is oklevelet adtunk át van közöttük 90, 80, 70 éven felüli is és ha kevés számmal, de van fiatalabb is.
Így bukkantunk olyan növényre aminek a neve tengerhagyma és hasonló tulajdonságokkal rendelkezik mint a aloevera és olyan spenótra is ami nem bolti magból való.
Tevékenységünkről a Hajdú-Bihari naplóban is jelentek meg cikkek az eredményhirdetésről és az édesburgonya termesztésről.
A faluprogram keretében pályázatot adtunk be és nyertünk többek között a 2021. évi „legszebb konyhakertek-Magyarország legszebb konyhakertjei” helyi programjára is többek között „tanulmányi” kirándulásokra Bodrogkeresztúrra ahol a Riolittufáról szerezhetünk ismereteket, valamint szeretnénk el látogatni Debrecenbe a Botanikus kertbe.
Köszönjük üdvözlő és bátorító és köszönő levelét, amelyet mindenkinek átadtunk. Reméljük a koronavírus nem akadályoz meg bennünket a jövő évi kertes programokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük